Bude schodek rozpočtu větší? Čeká se na evropské peníze

25.11.2011 13:10

Schodek státního rozpočtu může být o miliardy korun vyšší. Vypadá to totiž, že je možné, že Česko nedostane penze z evropských dotací. Náměstek ministra financí Jan Gregor slibuje, že se potíže do konce roku odstraní, avšak vážné problémy potvrdily serveru Aktuálně.cz bruselské i pražské instituce.

Bude schodek rozpočtu větší? Čeká se na evropské peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

"Nejsou zastaveny žádné programy, česká strana pouze u některých z nich neposlala žádosti o proplacení," vysvětluje problém Ton van Lierop, mluvčí komisaře pro regionální rozvoj Johannese Hahna. „Žádosti nemohou být proplaceny, dokud se neodstraní určité nedostatky ve zmíněných programech. Ale spolupracujeme s českými úřady na tom, abychom všechny záležitosti rychle vyřešili a aby investice mohly proběhnout," dodal.

Úřady spolupracují

Sledujeme téma Rozpočet

„Operační programy Doprava a Životní prostředí jsou pozastaveny s podmínkou. Velmi zjednodušeně to znamená, že Česká republika nemá posílat žádosti o proplacení hotových projektů, jinak Evropské komise programy opravdu zastaví," sdělila náměstka minstra životního prostředí Daniela Brauna Jana Jabůrková.

„Při analýze čerpání prostředků operačních programů vycházíme z předpokladu, že se do konce roku 2011 nepodaří obnovit finanční tok již jen u Dopravy a Severozápadu," řekl náměstek ministra financí Jan Gregor. Ten také uvedl, že výpadek evropských dotací znamená v rámci rozpočtu rozdíl několika miliard korun.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…