Hasiči a policisté budou mít zmrazené platy i příští rok

30.11.2011 16:44

Vláda dnes formálně potvrdila, že příslušníkům bezpečnostních sborů zůstanou v příštím roce zmrazeny platy. Letos se tarifní platy hasičů, policistů, celníků nebo příslušníků vězeňské služby v porovnání s rokem 2010 snižovaly o deset procent a na stejné úrovni by měly zůstat i v roce 2011, protože na platy prý není víc peněz.

Hasiči a policisté budou mít zmrazené platy i příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté udržují pořádek

Premiér Petr Nečas (ODS) po zasedání kabinetu uvedl, že vláda postupuje podle programového prohlášení. Přidáno dostanou pouze učitelé, navýšení platů soudců a státních zástupců bylo vynuceno rozhodnutím soudu. Více peněz ale příští rok dostanou i lékaři a sestry v nemocnicích, těm by se měly mzdy zvýšit o 6,25 procent podle ministra zdravotnictví, a o deset procent podle představ odborů.   

Nedostanou nic ani v dalších letech

Hasiči, policisté, vojáci a státní úředníci nedostanou pravděpodobně přidáno ani v příštích letech. Vláda jim totiž kvůli snižování rozpočtového schodku hodlá zmrazit platy až do roku 2014. Příští rok se přitom kvůli vyšší DPH očekává růst inflace o tři procenta, reálné mzdy proto poklesnou.

Kvůli zmrazení platů proto policii opouštějí stovky zkušených lidí: "Zejména na některých útvarech, které se zabývají složitější trestnou činností, a nemusí to být jen elitní útvary, se už policisté nemají od koho učit," varuje předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek. Podle ministra vnitra Jana Kubiceho ovšem mohlo být i hůř: "Jsem v podstatě rád, že to dopadlo aspoň takhle, že tarifní složky nejsou snižovány."

Čtěte:
Bulvár vyděsil národ: Policie nemá peníze, bude vládnout podsvětí
Kdo pomůže, když vás přepadnou? Víme, kolik policistů čeká vyhazov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…