Vole, modli se, nabádal Rom Duku za dob jeho věznění na Borech

03.12.2011 22:50

Současný pražský arcibiskup Dominik Duka seděl s exprezidentem Václavem Havlem v jedné cele. Nicméně se současným prezidentem Václavem Klausem si rozumí o poznání více. Společně ukončili dohodou dlouhá soudní handrkování o katedrálu svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Duka je totiž podle aktuální biografické knihy Pavla Veselého oblíbený církevní hodnostář moderního ražení.

Vole, modli se, nabádal Rom Duku za dob jeho věznění na Borech
Foto: Archiv
Popisek: Koláž

V knize Pavla Veselého Dominik Duka Moderní a oblíbený, kterou nedávno vydalo nakladatelství Petrklíč, je popisována dráha oblíbeného arcibiskupa. „Pokud nechceme být jen automatem na sňatky nebo křty, musíme se stát důvěryhodnými lidmi, za kterými ostatní přicházejí, když cítí bolest a mají trápení," vyjádřil se kdysi Duka k uzavřenosti katolické církve, což autor knihy cituje hned na jejím začátku.

Vole, modli se, řekl mu vězněný Rom

Přestože byl Dukovi v roce 1975 odňat státní souhlas k duchovní správě a proto musel pak patnáct let pracovat jako rýsovač v továrně Škoda - Plzeň, což mu vůbec nešlo, stále tajně pracoval v různých církevních organizacích a orientoval se hlavně na mladou generaci. I proto byl roku 1981 odsouzen za trestný čin maření státního dozoru nad církvemi a strávil patnáct měsíců ve vyhlášené věznici Plzeň - Bory. Právě tam se setkal s disidentem Václavem Havlem, jehož do té doby neznal. Zpočátku Dukovi vydával čaj a pak seděli v jedné cele. Na otázku, jestli se ve vězení lidé více upínají k bohu, v televizi zavtipkoval: „Jednou jsem jel výtahem s vězněným Romem a po krátkém rozhovoru mi překvapivě řekl: Vole, modli se, nebo se tady zblázníš."

Bývalého spoluvězně Havla vnímá jako prezidenta, s nímž se do Čech vrátila svoboda. U Václava Klause zase oceňuje jeho pragmatický přístup k politice. „Vaším jmenováním do čela pražské arcidiecéze a tím také do pozice českého primase, získává nejen česká katolická církev, ale celá naše země," vzkázal mu tehdy současný prezident. Společně s Klausem, s nímž se stal kvůli ctění tradic a rodiny přeci jen větším kamarádem než s Havlem, pak vyřešil dlouhotrvající soudní spory o katedrálu svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. V polovině roku 2010 se dohodli, že už nebudou pokračovat v soudních sporech a byla ustanovena rada, jejímiž členy jsou držitelé sedmi klíčů potřebných pro vyzvednutí korunovačních klenotů a která má koordinovat společné užívání a správu katedrály. Chrám tak zůstal ve vlastnictví státu.

Kněží prý přibývá

Autor knihy Pavel Veselý také s Dominikem Dukou uskutečnil delší rozhovor. „Já se domnívám, že pokud jde o společné užívání katedrály, není to pouze farní kostel, ale také mauzoleum, místo posledního odpočinku našich panovníků. Je to místo, které je součástí areálu Pražského hradu, který má také určitý režim provozní," řekl Duka. Kněží prý při srovnání s rokem 1990 přibývá. Kvůli tomu se zlepšil i průměrný věk kněžích, kteří by se měli otevřít novým technologiím a společnosti.

V dalším povídání se syn někdejšího zbrojíře 311. československé bombardovací perutě britského Královského vojenského letectva (RAF), kterého do vězení dostaly procesy padesátých let, přiznal, že patří ke generaci, kdy ukazovátko bylo používáno i k výplatě přes dlaň a na zadek. Necítí z toho však žádný pocit zranění nebo velké nespravedlnosti, protože vždy věděl, že učitelé této metody použili, protože udělal něco špatného. Naopak to posílilo jeho smysl pro disciplínu. Kniha Dominik Duka Moderní a oblíbený je spíše, než hlubokou sondou do života oblíbeného arcibiskupa, autorovou adorací zbožňovaného církevního představitele.

Více o arcibiskupovi Dominiku Dukovi ČTĚTE ZDE


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …