Sarkozy jedná s Merkelovou a Francouzi vzpomínají na Mnichov 1938

05.12.2011 16:28

Levicoví poslanci francouzské opozice přirovnávají dnešní jednání francouzského prezidenta Sarkozyho a německé kancléřky Angely Merkelové k situaci Československa v roce 1938. Francouzský premiér Francois Fillon vyzval opoziční poslance, aby podobné příměry nepoužívali, protože nejsou na místě. Strach z Německa dnes není hlavním evropským tématem.

Sarkozy jedná s Merkelovou a Francouzi vzpomínají na Mnichov 1938

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy jedná s německou kancléřkou Angelou Merkelovou o dalším osudu společné měny. Francouzská levicová opozice tvrdí, že toto jednání lze přirovnat k mnichovské zradě z roku 1938, kdy se Německo s Francií, Británií a Anglií dohodlo na tehdejší Československé republice, aniž by Čechoslovákům dali možnost hájit se. Zprávu přináší server Novinky.cz.

Kulhající přirovnání

Levicový poslanec Jean-Marie Le Guen prohlásil, že pondělní schůzka Sarkozyho a Merkelové připomíná "Daladiera v Mnichově". Narážel tím na události z roku 1938, kdy tehdejší francouzský premiér Edouard Daladier cestoval do Mnichova na jednání s Adolfem Hitlerem, jehož výsledkem bylo západními mocnostmi požehnané okleštění Československa a zabrání Sudet nacistickým Německem.

Zůstává ovšem skutečností, že toto přirovnání poněkud pokulhává. Kdyby Francie našla dostatečnou politickou odvahu, mohla Hitlerův diktát v roce 1938 odvrátit. Stejně tak ani dnes neplatí, že se jedná o osudu Francie bez Francie. Prezident Sarkozy je jedním z lídrů evropské politiky a nemusí přistoupit na žádnou z dohod, pokud se mu bude zdát nevýhodná.

Související: Národ ztratil naději, obrátí se ke "zlu". Prý jako po Mnichovu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…