Hlasování o našich stovkách miliard do Bruselu bude opět odloženo

06.12.2011 11:17

VÍME PRVNÍ Podle informací ParlamentníchListů.cz z důvěryhodného zdroje by se měl z programu 32. schůze sněmovny s největší pravděpodobností vyřadit tisk 348-E, tedy vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu s ratifikací Rozhodnutí Evropské rady, kterým se mění článek 136 Smlouvy o fungování Evropské unie, pokud jde o mechanismus stability pro členské státy, jejichž měnou je euro (ESM).

Hlasování o našich stovkách miliard do Bruselu bude opět odloženo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Tento bod byl již několikrát stažen z projednávání Senátu i sněmovny. Existují totiž obavy, že když vejde tato novela Lisabonu v platnost, Česko se tím v okamžiku vstupu do eurozóny zaváže vyplatit a garantovat částku v hodnotě několika set miliard korun.

Psali jsme: Politici se bojí spláchnout 250 miliard do Bruselu. Drží knížete v šachu

I Nečas přiznal, že hrozí ztráta stovek miliard

Tento bod je navržen i navržen na projednávání na 14. schůzi Senátu, která má začít ve středu, jako tisk č. 82. Senátní klub ODS přijal usnesení, že buď se projednávání bodu odloží do června příštího roku, kdy bude více známo o vývoji v eurozóně, nebo budou hlasovat senátoři ODS proti novele Lisabonu.

Podle informací redakce by měl být tento bod opět stažen z aktuální schůze Senátu na návrh ministra zahraníčí Karla Schwarzeneberga.

Podrobně zde: Česku hrozí ztráta 250 miliard. Senátoři chtějí zablokovat Lisabon

V ODS, v části Věcí veřejných ale i ČSSD jsou o stálém eurovalu velké pochybnosti. Na Slovensku kvůli hlasování o dočasném eurovalu dokonce padla vláda Ivety Radičové.

Čtěte také: Šéf slovenského parlamentu: Češi, vaši poslanci vyhodí 250 miliard

Premiér Petr Nečas s předseda ODS varoval před přijetím eura a dalších závazků na říjnovém kongresu ODS.

K tématu: Nečas si zavazuje své straníky: Přijetí eura jedině s referendem

„Byl vytvořen evropský stabilizační mechanismus, který povede k tomu, že státy musí složit, v případě ČR se bude jednat o desítky miliard korun, v případě záruk dokonce o stovky miliard korun, v případě členství v eurozóně. Se vstupem do eurozóny budeme muset provést i právní akt, a to bude právě připojení k tomuto evropskému stabilizačnímu mechanismu. Považuji za poctivé vůči naší zemi, za poctivé vůči našim občanům a za poctivé vůči EU říci, že o tak zásadním kroku, jako je vstup do eurozóny a jako je vstup do tohoto evropského stabilizačního mechanismu, musí rozhodnout občané v referendu," varoval premiér Petr Nečas.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…