Nečas si zavazuje své straníky: Přijetí eura jedině s referendem

22.10.2011 12:13

AKTUALIZOVÁNO Jak ParlamentníListy.cz uvedly v předstihu jako první, na kongresu ODS bylo v sobotu předloženo a také přijato usnesení, které zavazuje politiky ODS, aby prosazovali ve vládě i v opozici referendum k přijetí eura.

Nečas si zavazuje své straníky: Přijetí eura jedině s referendem
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tisková konference po výkonné radě ODS

Nečas již během svého úvodního projevu před eurem varoval a zopakoval, že kvůli tomu, že eurozóna je již nyní jiná, než do které jsme se zavázali vstoupit, by mělo být referendum. Nečas ve své projevu také varoval, na to, na co již upozorňovaly ParlamentníListy.cz, že v případě přijetí eura bychom se automaticky zavázali vyplácet několik set miliard do záchranných systémů EU.

Čtěte také:


O případném přijetí eura by měli v České republice rozhodnout občané. Občanští demokraté se na tom shodli v závěrečných usneseních svého kongresu. Sněm tak potvrdil požadavek předsedy ODS Petra Nečase na referendum k euru. Vrcholný orgán strany také odmítl sjednocování migrační politiky v EU a koncept multikulturalismu označil za mrtvý.

Jak informovaly ParlamentníListy.cz v pátek, ODS premiéra podporuje. Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se ale k referendu o přijetí eura staví zásadně odmítavě. Jak naše redakce zjistila, referendum oproti tomu podporují Věci veřejné a KSČM a poměrně dost hlasů pro zaznívá i v ČSSD.

Premiér uvedl, že potom, jak se eurozóna mění a snaží se stát nejen měnovou unií, ale i dluhovou a transferovou unií, by bylo vhodné nechat o vstupu do ní opět rozhodnout občany v referendu. A to i přesto, že ke členství v eurozóně jsme se zavázali už při vstupu do Evropské unie, které schválilo referendum v roce 2003.

Čtěte také: Hádka kvůli euru: Kníže má radši Merkelovou než české lidi


„Tím, že se euro mění z monetární unie v unii transferovou a dluhovou, tak tato věc je natolik důležitá, že by hlasování referendem mohlo být přehlasováno zase jiným referendem," říká Nečas.

Véčka pro referendum

„Referendum k euru jednoznačně podporujeme. Stejně jako přímou volbu prezidenta, hejtmanů a starostů. V situaci proměny unie společné měny a jedné centrální banky v unii sdílející společné závazky za dluhy, půjčky a finanční transfery a v budoucnu možná i systém finančních institucí a bank je otázka referenda tedy na místě," řekl serveru ParlamentníListy.cz předseda VV Radek John.

Související: Prý referendum o euru. Tak to rovnou o vystoupení z EU, graduje ČSSD


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …