Za rok a půl mluvil čtyřikrát. I za to bere poslanecké desetitisíce

11.12.2011 20:56

Při každých volbách mají voliči možnost vyjádřit svůj názor na politickou situaci a mají moc ji změnit. Do poslanců mnozí vkládají své naděje. Jenže možností zkontrolovat, jak je ten který poslanec aktivní, je velmi málo. Informace dostupné na internetu se omezují více méně na způsob hlasování, počet předložených návrhů zákonů a na počet vystoupení u řečnického pultu. Lze však pouze z těchto informací opravdu usuzovat, jestli poslanec plní svou funkci dobře?

Za rok a půl mluvil čtyřikrát. I za to bere poslanecké desetitisíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip s Bohuslavem Sobotkou ve sněmovně

Způsobů, kterými lze kontrolovat, zda poslanec plní svůj volební program, není mnoho. Jedním z nich je podívat se na internetové stránky Poslanecké sněmovny, kde jsou k dispozici například údaje o tom, jak poslanec hlasoval, kolikrát se vydal k řečnickému pultíku, či jaké množství návrhů zákonů předložil. Pokud bychom měli hodnotit aktivitu poslanců v Olomouckém kraji pouze podle toho, kolik návrhů zákona poslanci podali a kolikrát ve Sněmovně řečnili, jeví se jako nejméně aktivní poslanec Radim Fiala (ODS). Ten navrhoval za poslední rok a půl pouze jednou změnu zákona a k pultíku se vydal pronést řeč celkem čtyřikrát.

Váňa: Čím méně zákonů, tím lépe

Naproti tomu se z pohledu posuzování pracovitosti poslanců na základě počtu návrhů zákonů a pronesených řečí, ukazují jako nejaktivnější sociální demokraté. Pavel Holík podal od posledních voleb do Sněmovny šestnáct návrhů zákonů a řečnil celkem desetkrát. Jeho stranický kolega Roman Váňa měl v Parlamentu řeč čtyřikrát a rovněž šestnáctkrát se snažil prosadit nějaký zákon.

Více o Poslanecké sněmovně ZDE

Sociální demokraté jsou ale k těmto výsledkům skeptičtí. „Je naprosto absurdní hodnotit aktivitu poslanců podle toho, kolikrát vystoupili u řečnického pultíku, jestli byli v pondělí v kanceláři, nebo kolik podali návrhů zákonů. Například vystoupení nemusí mít v některých případech žádnou hodnotu, protože třeba pan poslanec Vidím v tomto žebříčku vede. Je to totiž předseda volební komise, takže nejčastěji říká, že vyhlašuje volební lhůtu, a to se mu počítá do počtu vystoupení. A co se týče množství podaných návrhů zákona. Čím míň zákonů se bude podávat, tím to bude lepší. Cílem by přeci mělo být ten systém co nejvíc zjednodušovat. Bohužel se tak neděje," uvedl pro ParlamentníListy.cz Roman Váňa.

Chalánková: Na zákonech má pracovat hlavně vláda

S poslancem Romanem Váňou z ČSSD se shoduje i poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková. Podle ní sice mají informace z webu Poslanecké sněmovny určitou vypovídací hodnotu.

„Je to ale jen část pravdy o práci poslanců, ale určitě je dobré aktivitu v Poslanecké sněmovně sledovat. Samozřejmě něco jiného jsou vystoupení k procedurálním věcem, jako že někdo vyhlašuje přestávku a podobně. Něco jiného jsou pak komentáře k těm návrhům. Počet podaných návrhů je opravdu diskutabilní, protože na návrzích by měla především pracovat vláda, protože pak se to spustí do závodů jen na ten počet, na tu kvantitu, což ale nemusí odpovídat kvalitě," upozorňuje ParlamentníListy.cz Jitka Chalánková (TOP 09).

Související:
Bublanův výbor si John rozpůlí s Vidímem
John konečně dostane funkci. Bezpečnostní výbor
John chválí sebe i Kubiceho: Policie se odlepila ode dna. Konečně
Kocourek poletí z vlády a vše bude zapomenuto. Bublanův odhad

Podle ní by se měl volič zajímat o názory svého poslance. „Může ho i oslovit a sjednat si s ním schůzku. Je dobré si názory poslance alespoň přečíst na jeho webových stránkách a tam zjistit, jestli ten politik plní to, co slíbil před volbami," dodala Chalánková.

Černý: Ministerstva poslancům předhazují iniciativu

Poslance Alexander Černý (KSČM) k tomu říká: „Práce poslance pochopitelně neodpovídá jen této činnosti. Takže jistou vypovídací hodnotu to asi má, ale rozhodně bych to nepřeceňoval. Celá řada poslanců je jen nositeli některých návrhů. Zvlášť u vládních poslanců se poslední dobou často děje, že jim ministerstva podstrkují iniciativy, které oni pak předkládají svým jménem a přitom to jejich dílo není," řekl redakci Černý s tím, že poslanec pochopitelně nepracuje pouze ve chvíli, kdy sedí v poslanecké lavici. „Tady ta kontrola asi jiná než přes internet asi není, ale to, co dělá poslanec ve volebním obvodě nebo ve své kanceláři, to už jsou zase jiné věci a tam, pokud má volič zájem, tak má i možnosti dostat se k tomu svému poslanci. Bez osobní iniciativy to asi nepůjde," upřesnil.

Andrýsová: Iniciovala jsem změnu webu

Lidé se nemají možnost dostat se k výstupům z jednání ve výborech a komisích. Jak tedy mají zjistit, jestli jejich poslanec plní svůj program? Podle poslankyně Lenky Andrýsové (VV) má člověk k základním výstupům z výborů a podvýborů přístup už dnes. „Pro to, aby měli lidé snadnější přístup, jsem iniciovala změnu webových stránek. Na ní současně pracuje Kancelář Poslanecké sněmovny. Některé změny již realizovány byly, například změna informací, které poskytují výbory. Některé změny se chystají. Přesto se k řadě informací může člověk dostat na webových stránkách poslanců, může poslancům napsat e-mail, může sledovat facebook poslanců. Existuje také web kohovolit.eu, nasipolitici.cz a další. Statistiky výstupů jsou jen částečnou informací o práci poslanců," informovala ParlamentníListy.cz Andrýsová.

Čtěte také:
Komunista se navážel do Nečase. Kvůli jeho asistentce Nagyové
Nečasova milenka? Je to špína proti mé osobě, tvrdí lídr ODS
Tejc (ČSSD): Nečas a Nagyová? Podezření

Kučera: Možnosti kontroly jsou malé

Podle politologa má volič málo prostředků ke kontrole práce svého poslance. „Možnosti bezprostřední kontroly poslance jsou velmi malé, jinde ve světě je to hlavně přímá konzultace v jeho poslanecké kanceláři v místě zvolení, na ni dostává poslanec značné peníze od daňových poplatníků a měl by být v ní pravidelně přítomen, pokud není, je třeba to nahlásit do Poslanecké sněmovny," upozorňuje politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Rudolf Kučera.

Více zde:
Ministr Kalousek: Rozpočet není o okrádání, to si vyprošuji

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…