Šéfredaktor Blesku: Mimořádné vydání budeme mít i v pátek

19.12.2011 16:08

Hlavní tuzemské deníky dnes věnovaly většinu svého obsahu exprezidentovi Václavu Havlovi, který v neděli ráno zemřel na své chalupě v Hrádečku. Všem titulním stranám dominuje jeho velká fotografie. Blesk pak na Havlovu počest vyšel v podstatně větším formátu než obvykle. Podle šéfredaktora a ředitele skupiny Blesk Pavla Šafra ale neobvyklý formát deníku dnes nekončí. „Na pátek připravujeme další mimořádné vydání,“ zdůraznil Šafr pro ParlamentníListy.cz.

Šéfredaktor Blesku: Mimořádné vydání budeme mít i v pátek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavské náměstí a na Národní třídu přišli lidé uctít památku Václava Havla

V dnešních komentářích se všechny české deníky většinou shodují, že Česku ztratilo jednu z nejvýznamnějších osobností svých dějin. Deník Blesk pak exprezidenta označil za člověka, který změnil národ.

"Bojoval za naši svobodu a svoboda je ten největší dar, který máme. Otisk jeho osobnosti, v mnohém pozitivní a v něčem rozpačitý, ponese navždy jedna celá epocha českých dějin," zmínil k jeho osobě Blesk. Jako jediné periodikum ale dnes vyšlo v jiné formě, než je obvyklé. I jiné deníky sice vyšly v podstatně jiné formě - převážně v barvě černé - ale u Blesku se dá předpokládat, že si lidé budou deník skupovat na památku.

„Takhle brzy máme jen orientační monitoringy na základě sledování vzorku prodeje a tam ten prodej je dobrý. Zatím ale k tomu nemůžu nic přesně říci, neboť to jsou skutečně předběžné výsledky. Nemáme definitivní data, to ani nemůže být možné, neboť zatím je ten titul stále v prodeji,“ řekl ParlamentnímListům.cz k nákladu deníku šéfredaktor a ředitel skupiny Blesk Pavel Šafr.

Zda se ale Havlovi a v jaké formě bude deník věnovat i nadále, to zatím zůstává „výrobním tajemstvím. „Je cítit ohromný zájem čtenářů o téma smrt Václava Havla, odchod Václava Havla a všechno ostatní s tím související,“ zmínil dále trochu tajuplně Šafr.  

Podle jeho informací bude mít nyní celý týden Blesk nestandardní řazení stran a to až do pátku. „Na pátek připravujeme další mimořádné vydání,“ zdůraznil Šafr. Dnes odpoledne totiž média zveřejnila, že státní pohřeb Václava Havla bude s největší pravděpodobností v pátek v poledne, a to v Chrámu sv. Víta. Dohodli se na tom totiž již prezident Václav Klaus s Dagmar Havlovou.

„Na dnešek jsme zvýšili tištěný náklad o 60 tisíc, přesně nevím, kolik jsme tiskli, ale je to něco kolem půl milionu tištěného nákladu,“ dodal Šafr.

Zda ale ostatní deníky plánují to samé - tedy jinak laděné první stránky – zatím známé není. Dá se však předpokládat, že v den pohřbu a následující den tomu tak s největší pravděpodobností bude.

Kombinoval slušnost a vlídnost

A co dnes deníky o Havlovi napsaly? "Byl strhující. Kombinoval nesmírnou slušnost a v našich krajích neobvyklou vlídnost s pevnými postoji, v našich krajích též neobvyklými. Byl charizmatická osobnost, znepokojující intelektuál," psala o Havlovi dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Podle listu zemřel vítěz, který své největší politické zápasy dokázal vyhrát, z těch malých většinou odešel poražen. "Jenže budoucnost často ukázala, že hleděl dál než vítězové," podotkl pak komentátor MfD.

Muž oddaný ideálům

Také Lidové noviny (LN) Havla označily za vítěze a zároveň za člověka, který v Česku obnovil význam slova hrdina. "Havel se za dvanáct let prezidentování sice v mnohém přizpůsobil, mnohé uhladil a v řadě věcí dal přednost konvenci, ale jeho osobnost neztrácela šmrnc, švih a provokativnost," psal deník. Český exprezident prý po "vymizení" svého polského protipólu Lecha Walesy zůstal hlavním politickým symbolem nové svobodné Evropy. "A to i přesto, že československý stát, který reprezentoval, se mu rozpadl pod rukama," dodaly LN.

Vše k tématu skon Václava Havla

Podle Hospodářských novin (HN) budou na Havla jeho příznivci vzpomínat nikoliv nekriticky, ale jako na muže jistě chybujícího, ovšem za všech okolností oddaného ideálům, za něž si vždy ručil vlastním životem. "Vítězství pravdy a lásky je teď na nás všech ostatních, Václav Havel svůj part sehrál z plných sil a Čechům bude ještě nějakou chvíli trvat, než si naplno uvědomí, jaké štěstí měli, že jim v tom právě on tak dlouho pomáhal," uvedly HN a navíc dnes přinesly podstatnou část svého vydání ze 4. října 2007, jehož výrobu řídil právě Havel.

Fotka od moře dominuje

Několik deníků také na svou poslední stranu otisklo velkou fotku Havla z prosince 1990, kdy byl na návštěvě Portugalska na pobřeží Cabo da Verde. Havel se na ní prochází u moře a jakoby symbolicky odchází směrem od objektivu a zanechává v písku jasně patrné stopy.

Byl to nejvýznamnější politický myslitel střední Evropy

Zahraniční deníky pak na doprovodných fotografiích otiskly Havla, který buď většinou pozorně poslouchá, přemýšlí nebo mává obřímu davu v listopadu 1989 na Václavském náměstí. I ony o něm referovaly jako o skromném a slušném muži, idealistovi, významném mysliteli nebo o symbolu svobody.

List The New York Times Havla například popsal jako osobnost, která se stala ztělesněním duše českého národa a kterého Západ považoval za jednoho z nejvýznamnějších politických myslitelů ve střední Evropě.

Deník také připomněl, že Havlova osobnost a jeho zájmy do Prahy lákaly nejvýznačnější světové představitele, například tibetského duchovního vůdce dalajlamu, nebo prezidenta Billa Clintona, který se během své návštěvy v roce 1994 dokonce v Havlově oblíbeném jazzovém klubu připojil k jam session.

 A význačné osobnosti měly zájem o setkání s Havlem, i když už nebyl ve funkci prezidenta. V roce 2009 se s ním v Praze setkal i americký prezident Barack Obama, kterého, jak list připomíná, Havel varoval před nebezpečím, jaké mohou znamenat přehnané naděje vkládané lidmi do politického vůdce.

Připomněl i symbol srdce

Ve zvláštním článku pak The New York Times připomněl i symbol srdce, který Havel často připojoval ke svému podpisu a věnoval se i jeho dramatické tvorbě.

Německý Tageszeitung pak nadepsal ke vzpomínce na Havla „Svědomí Evropy je mrtvé“. Britský The Guardian dal na titulní stranu velkou Havlovu fotku a článek od historika Timothyho Gartona Ashe.

"Havel Často mluvil jako by byl ironickým kritikem, který sleduje divadlo světa. Ale v ‘ústředí sametové revoluce‘, v Laterně Magice, se v roce 1989 stal hlavním hercem a režisérem hry, která změnila historii,“ napsal Timothy Ash.

El País: Zemřel hrdina z Prahy

I všechny španělské deníky na titulní straně připomněly Václava Havla. El País například titulkem ´Zemřel Václav Havel, hrdina z Prahy´.

Los Angeles Times napsaly, že romantický idealismus, často vyjádřený prostřednictvím hlubokých filozofických termínů, koloroval Havlovu kariéru. „V době, kdy byl vězněn, ale také později, když už byl prezidentem, nepřestával přemýšlet o smyslu lidského života,“ zdůraznil deník Los Angeles Times.

Izraelský prezident Šimon Perés pro noviny Haaretz pak prozradil, že úmrtí Havla je ztrátou pro celý svět, pro český národ, pro západní civilizaci i lidskou svobodu. "Jeho hlas byl téměř šepotem, ale s vnitřním přesvědčením a neobvyklou poctivostí, kterými lidi spojoval," vzpomněl Perés.

Všechny zmińované zahraniční tituly monitoroval Český rozhlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …