Lidé tam bučí a nechtějí nic slyšet. Europoslanec ODS o svém pracovišti

27.12.2011 6:29

ROZHOVOR Evžen Tošenovský, úspěšný politik za ODS ze severní Moravy uspěl v kandidatuře do Evropského parlamentu. Po dvou letech práce je čas bilancovat. Coby europoslance jej překvapuje snaha prosazovat věci velmi idealistické, ekonomicky nesmírně nákladné a vzdálené reálnému životu a velmi nízká míra akceptace jiných názorů. Snaží se však zůstat v obraze v tom, co se děje v kraji a v republice a hodlá podpořit své stranické kolegy ve volebním klání v příštím roce.

Lidé tam bučí a nechtějí nic slyšet. Europoslanec ODS o svém pracovišti
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Europoslanec Evžen Tošenovský

 

Pane poslanče, jak často se na vás obracejí obyvatelé Moravskoslezského regionu a s jakými problémy?


Určitě to není tak často, jako v době, kdy jsem byl hejtmanem. Nejčastěji reagujeme na dotazy a žádosti studentů ve věci pomoci pro diplomové práce a studijní záležitosti. Komunikujeme také s podnikatelskými subjekty a občany na téma unijních pravidel a možnosti spolupráce s institucemi EU.


Poslancem Evropského parlamentu jste už druhým rokem, co vás na této práci nejvíce překvapilo?


Nejvíce mne překvapila a neustále překvapuje snaha prosazovat věci velmi idealistické, ekonomicky nesmírně nákladné a vzdálené reálnému životu.
Mnohdy probíhá těžko pochopitelná a nekorektní diskuze.


Je ještě něco, co vás občas zaskočí?


Vždy mne udivuje velmi nízká míra akceptace jiných názorů, které vybočují z tvrdě prosazovaného hlavního proudu. Hlavně to platí v případě tak zvaných ekologických iniciativ. Mnohdy se odehrává těžko pochopitelná a nekorektní diskuze, což bylo například více než evidentní v debatě o atomové energetice. Kdo nebyl pro „nevyužívání“ atomových elektráren, byl shazován, na zasedání parlamentu se bučelo a podobně.


Co se vám jako europoslanci letos podařilo?


Letos nepochybně podpora projektu evropského navigačního systému Galileo a pomoc při nejasnostech přesunu administrativního sídla Galilea do Prahy. A samozřejmě také prosazování českých zájmů do energetických materiálů.


Co se vám nepodařilo?


Nepodařilo se více upozornit média na činnost europoslanců a tím informovat veřejnost o důležitých a často nebezpečných směrech projednávaných v Evropském parlamentu.


Čeká nás příprava řešení přenosové energetické soustavy


Co považujete za největší úkol do příštího roku?


V nadcházejícím roce se hlavně bude vést diskuze o příštím finančním období 2014-2020. Rozhodně důležitá bude příprava řešení přenosové energetické soustavy. Toto téma se stane pro Českou republiku skoro zásadním problémem pro nejbližší roky.


Daří se vám udržovat kontakt a povědomí o aktuálním dění v regionu a v ČR? Co vás v poslední době nejvíce zasáhlo?


Mám velmi dobrý přehled o dění u nás a troufám si říci, že se jej i v mnoha oblastech účastním. Určitě více, než jsem mohl dříve jako hejtman v případě celorepublikové politiky. Mám výhodu určitého odstupu.


Chystáte se nějak zapojit do podpory kandidátů ODS v krajských volbách v příštím roce?


Ano, počítám s pomocí svým kolegům z ODS při krajských volbách. Je však pouze věcí dohody s těmi, kteří na sebe vezmou volební zodpovědnost, v jaké šíři.


Máte nějaké osobní přání do příštího roku?


Má přání v poslední době jsou hodně osobní, spojená se zdravím pro mé nejbližší.

 


Na závěr mi nedá se nezeptat trošku úsměvně, znáte song Jaromíra Nohavici o europoslanci? Co na něj říkáte? Balí vám někdo buchty na cestu do světa?


Ano znám a vím dokonce, jak vznikla. Jarkovi jsem již i říkal, že si před ním musím dávat větší pozor na pusu. A co se týče buchet, ano, žena mne často vybavuje do Bruselu koláči a tento rituál není vůbec špatný.



Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c. (ODS) se narodil v roce 1956. V roce 1981 vystudoval obor systémové inženýrství na Ekonomické fakultě VŠB. Po absolvování gymnázia začínal ve Vítkovicích jako dělník, po skončení vysokoškolského studia zůstal ve stejné firmě jako matematik-analytik. V letech 1991 až 1993 pracoval ve firmě PIKE Electronic jako matematik-analytik. 
Politickou kariéru začal v roce 1993 rovnou na ostravské radnici jako primátor. Aby toho neměl málo, v letech 1994 až 2001 vedl coby předseda Kolegium primátorů ČR, v letech 1999 až2000 byl předsedou Svazu měst a obcí ČR.  V roce 2000 se poprvé postavil coby hejtman do čela Moravskoslezského kraje a zůstal dvě volební období. Zároveň v tomto období předsedal Asociaci krajů ČR. V roce 2009 úspěšně kandidoval do Evropského parlamentu. V současné době je místopředsedou Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, členem delegace pro vztahy s Japonskem, náhradníkem Výboru pro regionální rozvoj, náhradníkem Delegace pro vztahy s Čínskou lidovou republikou. Mluví německy, anglicky, polsky a rusky. Je ženatý a má dvě děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…