Poslední sbohem otci české demokracie, říká poslankyně Řápková

23.12.2011 11:56

Dnes v poledne vrcholí tři dny státního smutku za zesnulého prezidenta Václava Havla. Stále na něj vzpomíná řada politiků. Mezi jinými poslankyně Ivana Řápková, která o prvním polistopadovém prezidentovi mluví jako o otci moderní české demokracie. Za zmínku stojí, že prvního polistopadového prezidenta dlouhá léta znal i místopředseda Krajské rady VV Ústeckého kraje Ota Dračka, který všechny vyzývá, aby nechali prezidenta odpočívat v pokoji.

Poslední sbohem otci české demokracie, říká poslankyně Řápková
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

V poledne zazní requiem za prvního polistopadového prezidenta Václava Havla, vyvrcholí tak tři dny smutku. Na státní pohřeb světoznámého politika dorazí dvaapadesát delegací. Chybět samozřejmě nebudou ani čeští politici, kteří stále vyjadřují svůj hluboký zármutek.

Je tomu tak i v případě politiků ze severu Čech jako jsou primátorka statutárního města Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD), poslanec Milan Šťovíček (VV) nebo poslankyně Ivana Řápková (ODS).

Nechme člověka, který byl třikrát prezidentem, odpočívat v pokoji

Známá bojovnice proti nepřizpůsobivým občanům má za to, že Václav Havel je otcem moderní české demokracie. „Pozitivně hodnotím i jeho roli v polistopadové politice, ač často kritický k politickému vývoji, nikdy na nikoho neútočil, vždy hovořil věcně a slušně. Jeho smrt je nejen pro naši zemi, ale i pro celý svět velkou ztrátou. Nezemřel obyčejný státník, zemřel symbol našeho sátu a otec demokracie,“ napsala serveru ParlamentníListy.cz Řápková.

Véčkařský poslanec vzpomíná, že se jménem Václava Havla poprvé setkal ještě před rokem 1989. Prý mu o Havlovi Vyprávěl dlouholetý přítel, sochař Otmar Oliva z Velehradu. Oba byli tehdy vězněni pro své názory a už tehdy Otmar líčil Václava Havla jako výjimečnou osobnost.

Zásadovost a lidskost

„Jako člověka i jako politika jsem si Václava Havla vždy vážil pro jeho zásadovost a lidskost, pro schopnost vnímat události ve vzájemných souvislostech, i pro osobní statečnost. Byl mi názorově blízký i svým vztahem ke krajině a zásadním odporem k bourání dalších obcí u nás v severních Čechách,“ zdůrazňuje poslanec. Šťovíček je přesvědčen, že význam pana prezidenta Havla v čase ještě vzroste.

Za zmínku stojí, že před revolucí znali Havla i další členové VV. Mezi nimi místopředseda Krajské rady VV Ústeckého kraje Ota Dračka, který serveru ParlamentníListy.cz napsal, že prezidenta znal ještě před rokem 1989 a přál by si, aby Havel mohl odpočívat v pokoji. „Nechme člověka, který byl třikrát prezidentem našeho státu v klidu odpočívat a zachovejme pietu odpovídající jeho postavení,“ míní Dračka.

S velkým smutkem vzpomíná na Havla i primátorka statutárního města Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD). Na prvního polistopadového prezidenta vzpomíná nejen jako na ústředního bojovníka za svobodu, ale především na politika, který přes svou proslulost, zůstal obyčejným člověkem v tom nejlepším smyslu slova.

„Mě osobně odchod Václava Havla hluboce rozesmutnil. Byl člověkem, který i přes vysokou pozici zůstal obyčejným člověkem, který zůstal s lidmi na zemi a dával jim najevo pochopení pro jejich starosti. A toho si, vedle obrovských zásluh, díky kterým nyní můžeme v ČR žít ve svobodě, na jeho osobnosti vážím ze všeho nejvíc," uzavírá Rosenbergová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…