Půlnoční mše už v devět večer. Malý kostel v Klimkovicích

25.12.2011 3:30

REPORTÁŽ. Lidé se do kostela svaté Kateřiny v Klimkovicích (lázeňské městečko sedm kilometrů od Ostravy) začali scházet už v půl deváté večer. Nejdříve přišli starší farníci a začali obsazovat zřejmě svá místa. V tom samém čase spěchal kolem také mladý muž s kytarou a mířil na kúr. Bude se zřejmě i hrát a zpívat.

Půlnoční mše už v devět večer. Malý kostel v Klimkovicích
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Půlnoční mše v kostele v Klimkovicích

Před lavicemi leží na každé straně zhruba po třicítce zpěvníků. Zatímco starší farníci si přinášejí své, mladší si půjčují ty kostelní. Zpívat zřejmě chtějí všichni. Každý příchozí se pokřižuje a před usednutím do lavice před oltářem poklekne. O něco později zřejmě přicházejí i ti, kteří do kostela tak často nechodí. Mladší, starší, rodiny s dětmi. Starší většinou svátečně nastrojeni, ženy v teplých kabátech a kožíšcích s klobouky na hlavách, muži v zimních kabátech. Jen někteří mladí jsou oblečeni sportovně, na nohou sportovní obuv.

Klimkovický kostel zdobilo šest vánočních stromků

Klimkovický kostel svaté Kateřiny, který byl postaven v roce 1579, je slavnostně vyzdoben. Vedle oltáře stojí z každé strany jeden vánoční strom, další čtyři jsou před lavicemi. Všech šest vánočních stromků je ozdobeno baňkami. Na levé straně kostela je velký betlém se spoustou figurek lidí i zvířat. Jak uvádějí encyklopedie, kostel svaté Kateřiny byl utilitárně přestavěn po roce 1859. Může se pochlubit neobvyklou krytou chodbou na pilířích, která jej spojuje se zámkem a byzantskou kaplí, jejíž osa je vykloněná o 40 cm. U kostela je hrobka hrabat Wilczků z Guttelandu z počátku 19. století

Oltář se rozzářil světlem svící

Patnáct minut před zahájením půlnoční mše, která v tomto kostele začíná pravidelně každý rok už ve 21 hodin, začínají zvonit na kostelní věži zvony. Kostelník začíná rozsvěcovat svíce jak elektrické, tak i klasické a celý oltář se rozzáří světlem. Lavice se zaplňují, ale lidé se mezi sebou moc nebaví. Všichni ve vánoční sváteční náladě čekají na začátek a snad rozjímají.

Mladí manželé dovezli babičku o berlích. Pomáhají jí posadit se do třetí lavice a sami usedají na druhé straně vzadu. A pak vše začíná, rozezvučí se varhany a přítomni začínají zpívat Tichou noc. Rozezvučí se také zpěváci na kůru.

Farář římskokatolické církve Rudolf Kopecký vítá farníky a vyzývá je, aby se k sobě více "smrskli". Vzadu totiž pořád ještě stojí několik lidí. Má to za následek, že se lidé k sobě sice více přisunou, ale posadí se jen několik ze stojících. Někteří zřejmě chtějí stát, i když by se posadili skutečně všichni. Lavice naproti je totiž obsazena jenom do půlky a na dalších je ještě pár míst.

Pak už začíná tradiční půlnoční provázená zpěvem, modlitbami, slovem božím a kázáním. V něm se kněz Kopecký zamýšlí nad smyslem Vánoc a nad tím, kolik překážek je věřícím dnes kladeno.

Paní s berlemi vyšel farář s tělem Páně vstříc

Tělo páně pak přijímá fronta křesťanů řadící se doprostřed uličky. Jako úplně poslední pomaličku velmi těžce kráčí starší paní v červené bundě a klobouku. Je vidět, že každý krok jí dělá problém, proto jí farář spolu s ministranty vychází vstříc. Teprve pak může obřad půlnoční mše dále pokračovat dalšími zpěvy. Kněz Kopecký vyzývá přítomné: "Pozdravte se pozdravením pokoje," a všichni si vzájemně podávají ruce.

Tak přijďte dřív

Pak farář zve farníky na koncert v úterý 27. prosince v 17 hodin, ovšem zpěváci z kůru jej opravují, že koncert začne o půlhodinu dřív. "Tak přijďte dřív," zve ještě jednou farář s úsměvem. Poslední písní je tradiční Narodil se Kristus pán, která je natolik známá, že mnozí zpěvník ani nepotřebují. Farář a jeho tři ministranti odcházejí do sakristie, obřad je u konce. A přece jenom ještě není úplný konec. K Betlému přicházejí děti s rodiči a kostelník rozjíždí složitý mechanismus. Figurky se začínají pohybovat, zvonečky zvonit a děti mají radost.

Na nedělní mše chodí tak stovka věřících

Farář Rudolf Kopecký, který je na klimkovické farnosti už šestým rokem, pro ParlamentniListy.cz řekl, že na půlnoční mše chodí zhruba stejný počet věřících každým rokem. Za své ovečky považuje všechny obyvatele městečka a těch je něco přes čtyři tisíce. Na nedělní mše do kostela svaté Kateřiny však přichází kolem stovky spíše starších věřících. Na půlnoční asi jednou tolik. Na dotaz ParlamentnichListů.cz co pro něj znamená Štědrý den odpověděl: " Je to jeden z církevních svátků v roce. On je vlastně ten hlavní svátek až zítra 25. prosince, kdy se slaví narození Páně. Ale protože křesťané se v dřívějších dobách nemohli dočkat, tak slavili takzvanou vigilii - to znamená, že začali slavit už v předvečer o půlnoci.

Půlnoční není práce, je to svátek

A pro mne osobně? Je to svátek. Nelze říct, že je to práce. Člověk se proto knězem nestává. Práce by byla, kdybych v jeden den měl dva pohřby a ještě čtyři mše, to už bych řekl, že je to práce, že to už člověk nemůže prožívat vnitřně. Dnešní den je pro mne svátek a určitá radost," uvedl pro ParlamentniListy.cz klimkovický farář. O den dříve sloužil také svatou mši za bývalého prezidenta Václava Havla. "Bylo to v 17 hodin, což je standardní čas svatých mší ve všední den a za pana Václava Havla se přišlo pomodlit kolem dvaceti lidí," uzavřel farář Kopecký.

Více reportáží ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…