Češi v ohrožení. Hasiči nedostávají informace o požárech

02.01.2012 23:12

Kdo šetří má za tři. Nebo také může způsobit nedozírnou škodu a nechat někomu shořet střechu nad hlavou. Údajné technické problémy, nebo také možná snahy o úspory na nesprávných místech vedou k problému, se kterým se nyní potýkají dobrovolní hasiči v některých oblastech. Naposledy nad problémem nevěřícně kroutili hlavou hasiči na Břeclavsku na konci roku. Co se vlastně stalo?

Češi v ohrožení. Hasiči nedostávají informace o požárech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hasič

Kouřem ze spáleniště přiotrávenou ženu zachraňovali v bytě třináctipodlažního nájemního domu v Břeclavi.  Ovšem k lokalizaci ohně se dostali jen ti hasiči, kteří se o neštěstí dověděli. Mnozí nevěděli vůbec nic jen proto, že jim prostě nepřišla jako obvykle SMS zpráva o tom, že někde hoří. Přitom právě tato krátká textovka je pro ně obvyklým a nejjednodušším vyhlášením poplachu, které je vždy spolehlivě nastartuje k akci na záchranu majetku a mnohdy i životů.


Profesionálové sice k požáru přijeli, ale dobrovolných, kteří jsou nedílnou a často nezbytnou součástí záchranného systému dorazila jen hrstka. Ostatní o ničem netušili. “Na zbrojnici nastoupili k zásahu jen čtyři lidé, kteří dostali esemesku. Obvykle nás však při takovém poplachu bývá dvanáct až čtrnáct. Záleží na tom, kolik lidí je v práci,“ rozčiloval se velitel dobrovolných hasičů Josef Košulič.

Vysvětlení není moc srozumitelné

Ředitel odboru operačního řízení Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Petr Příkazský na několik měsíců staré informaci na webových stránkách vysvětluje, že prý se jedná o problém, který vznikl se změnou operátora mobilních telefonů.  Právě proto prý nelze hromadně posílat SMS zprávy dobrovolným hasičům. Hasičský záchranný sbor  právě kvůli tomu dočasně zřídil  nové SMS brány, které zprávy odesílají postupně. Vysvětlení je to dost nepřesvědčivé zvláště v době, kdy se operátoři předhánějí v nabídce službě, aby mohli všechny zákazníky co nejdříve a nejlépe uspokojit a to samozřejmě i v oblasti zasílání textovek. Proto také není příliš  přesvědčivé tvrzení ředitel HZS Jihomoravského kraje Jiřího  Pelikána , který se snaží všechny ubezpečit, že  se na odstranění problému intenzivně pracuje a podle něj by měly být všechny problémy vyřešeny nejpozději do konce srpna. Z informace však není zcela jasné, zda tento termín už dávno vypršel a odstranění problému se jaksi nepovedlo, nebo zda jde až o měsíc v roce 2012. pak tedy před takovou rychlostí klobouk dolů.
Podle břeclavského velitele však už sms zprávy chodit před časem začaly. Proč se nyní systém opět zablokoval, nemá tušení.

Rady hasičům dávají blbci

“ Vnímám to jako ohrožení bezpečnosti a budu požadovat svolání bezpečnostní rady města,” zlobí se Košulič. Hasiči považují za výsměch jejich dobrovolné činnosti, kterou nám mimochodem závidí celá Evropa a pojišťovny si ji nemohou vynachválit. „Prý se máma mezi sebou volat sami. Stačí, když o ohni bude vědět jeden či dva a ten už pak může zavolat ostatní. „Takovou radu však může dát jen blbec. Rozčiluje se jeden z dobrovolníků.“ A dobře ví proč. Jako strojník a řidič mnohatunové cisterny s vodou rozhodně při ostrém poplachu nemá při oblíkání výstroje a startování techniky, do které často za jízdy naskakují kamarádi čas ještě obsluhovat telefon.  „Velitel hasičů mě o problému informoval. Upozorňoval jsem i dříve, že systém nefunguje jak má, teď svoláme bezpečnostní radu města a pokud bude třeba, budeme se tím zabývat na úrovni kraje. Považuji za nepřípustné, aby bez konzultace s velitelem sboru někdo jiný určil, kdo se o výjezdu dozví, a kdo ne,” uvedl starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Hejtman si osobně odstranění problému pohlídá

Ten, stejně jako všechno statní dobrovolní i profesionální hasiči při řešení tohoto problému, který není vůbec zanedbatelný, zcela jistě najde podporu v osobě hejtmana Michala Haška. Nejen proto, že je Hašek z titulu své funkce i náčelníkem krizového štábu kraje, ale i proto, že má hejtman krev patrona hasičů - svatého Floriána v krvi.


“Požádám HZS a orgány krizového řízení o prověření věci a přijetí opatření,” řekl hejtman. Kraj podporuje profesionální a dobrovolné hasiče ročně částkou kolem třiceti milionů korun a funkčnost systému je jednoznačnou prioritou. Třicet milionů vydá na hasiče i příští rok. “Potřebujeme je, systém ale musí být funkční, proto budu chtít jednoznačné vysvětlení. A brzy” dodal hejtman.


Při zmíněném ohni naštěstí nikdo nezemřel a škody také nebyly příliš veliké.  Tvrdit, že vlastně o nic nešlo však mohou opravdu jen hlupáci. Příště totiž může hořet u nich a nikdo nepřijede. Protože o tom nebude vědět- a nebo ještě hůře nebude mít naftu do zásahového vozu, nebo ze zbrojnice už bude třeba herna....

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…