Z policisty hasičem přes noc? Bezmocný Bublan: Nesnesitelné dílo vlády

03.11.2011 13:33

Více než dva tisíce policistů by časem mohly vyměnit služební zbraň za hasičskou stříkačku, klíče od cely nebo konfiskační razítko celní správy, a to za předpokladu, že by se uskutečnily návrhy systemizační komise ministerstva vnitra.

Z policisty hasičem přes noc? Bezmocný Bublan: Nesnesitelné dílo vlády
Foto: red
Popisek: koláž

Ta totiž navrhuje jako zbytné zrušit celkem 1167 policejních míst a dalších 1042 zcivilnit. Před tímto krokem otevřeně varuje zpráva policejního prezidia a dokonce považuje tento návrh za možné riziko.

„Mimo jiné to způsobí zahlcení dalších bezpečnostních sborů bývalými příslušníky policie, jejichž služební místa budou v policii pro dosažení diskutabilní úspory zrušeny," píše Petr Lessy ministru vnitra Janu Kubicemu. Zákon o služebním poměru totiž stanovuje, že příslušník bezpečnostního sboru ve stejné služební hodnosti (Policie, Hasičů, BIS, UZSI, celní správy a vězeňské služby) má při obsazování volného služebního přednost.

Kuriozita 

„Kdyby generální ředitel Hasičského záchranného sboru rezignoval řekněme až po novém roce a návrhy komise MVČR by byly uskutečněny, nemuselo by se vypisovat výběrové řízení na šéfa hasičů. Místo by bylo nabídnuto ekonomickému náměstku policejního prezidia Slavomíru Bellovi, který splňuje požadovanou třídu. Tato prostupnost se však nevztahuje na BIS a UZSI," vysvětluje redakci autor služebního zákona Petr Tomek.

Ještě že tak, oddechla si  BIS. "Stejně vzhledem k současným ekonomickým podmínkám má Bezpečnostní informační služba v přijímání nových lidí stop stav," konstatuje pro redakci tiskový mluvčí BIS Jan Šubrt. Podobná situace panuje také u hasičů a vězeňské služby, kde dokonce hrozí kvůli nedostatku financí vzpoury.

Související: 


Kdo má větší pravdu?

Souboj mezi komisí policejního prezidia vedené samotným Petrem Lessym a komisí ministerstva vnitra vedené policejním exprezidentem Oldřichem Tomáškem se rovněž změnil v matematickou olympiádu.

Ekonomové z jedné i druhé strany se totiž nedokážou shodnout na výši úspor, které by mělo přinést snižování stavu a zcivilňování, a to i přesto, že vycházejí ze stejných čísel. Podle závěrů komise PP by zrušení míst přineslo úsporu jen 76 milionů a ne komisí MVČR deklarovaných 550. Zcivilňování by podle komise PP při započtení nákladů na výsluhové nároky dokonce přineslo ztrátu, a to ve výši 66 milionů korun

„Za našimi propočty si stojíme," uvedl pro ParlamentníListy.cz Lessy, který v současnou chvíli pobývá v Hanoi na zasedání Interpolu. Své závěry a avizované sumy hájil prostřednictvím tiskové mluvčí i Oldřich Tomášek.

Čtěte také: Lessy ke Kubicemu: Když ty, tak já taky. Chce svého náměstka


Sbohem IT specialisté

Zcivilnění by mělo postihnout i počítačové odborníky. Průměrný plat podle informací prezidia se v oblasti policejního IT pohybuje okolo 19 tisíc korun. Komisí navrhované zcivilnění na těchto postech by navíc podle policejních odborů způsobilo odliv pracovníků do soukromé sféry. "Ty mladší drží výhody služebního poměru. Mimo státní správu by dostali tak dvakrát víc. Neodsuzuji zcivilnění některých postů, ale musí se postupovat individuálně a nikoli paušálně," soudí pro ParlamentníListy.cz předseda NOSP Milan Štěpánek. Návrh Tomáškovy komise připadá Štěpánkovi jako polotovar. "Uvedli A, ale chybí tu B a C, neanalyzovali a předně nepropočítaly dopady jejich návrhů," uzavřel.

Psali jsme: Kubice sám jako kůl v plotě. Oškubání policistů na vládě nezabránil


Je to nesnesitelné

Podle předsedy bezpečnostního výboru Františka Bublana (ČSSD), který je s oběma „protichůdnými" zprávami seznámen, je jakýkoli pokus provádět další dílčí reformy již nesnesitelný.

„Zvláště pokud jsou vedeny jenom z důvodu něco málo ušetřit. Jednotlivé kroky nejsou potom provázány a v budoucnu mohou způsobit velké problémy a deficity ve výkonu i personálním stavu. V sousedním Německu připravovali reformu osm let, důkladně vše zorganizovali, získali širokou politickou podporu a policisté sami měli jasnou vizi, jaká bude konečná podoba. Není možné postupovat stylem pokus-omyl, propouštět a nabírat, rušit a zřizovat bez jasné koncepce," argumentuje ParlamentnímListům.cz Bublan. Podle bývalého ministra vnitra navíc nikdy nepanovala mezi ministerstvem a prezidiem taková řevnivost. „Nepamatuji nic podobného. Dokonce chybí i jakási profesní úcta. Je to boj," uvedl Bublan.

Obě komise se během příštího týden sejdou a podle informací redakce se dá očekávat ostrá výměna názorů. Poslední slovo ale bude mít ministr vnitra Jan Kubice, respektive vláda, která vytváří, ale v tomto případě spíš ruší tabulková místa.

Plánované škrty na roky 2013 a 2014 jsou ještě drastičtější, jejich dopady nedohlédne ani sám ministr vnitra. "V tuto chvíli řešíme pouze rozpočet na rok 2012. V případě bezpečnostních sborů si takovou finanční restrikci, jaká je plošně plánovaná ve výhledu na roky 2013 a 2014, nedovedu při zachování akceschopnosti policejního a hasičského sboru představit," uvedl pro ParlamentníListy.cz Kubice.

Celý rozhovor: Jan Kubice Expozituru nesleduje. Budoucnost resortu vidí černě


Čtěte také: Armáda velikosti protektorátního vládního vojska. Už za dva měsíce?


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…