Na vkladních knížkách leží dvě a půl miliardy korun. Letos propadnou

05.01.2012 6:56

Většina vkladů z vkladních knížek na doručitele již byla střadateli vybrána. Přesto na nich stále leží dvě a půl miliardy korun a k těm se nikdo nehlásí. Letos přitom skončí lhůta, do kdy je Česká spořitelna povinna vklady zájemcům vyplácet. Příští rok propadnou. Na každé ze zbývajících knížek leží asi tisíc korun, což lidé považují za tak malé peníze, že se o ně nehlásí ani v časech krize.

Na vkladních knížkách leží dvě a půl miliardy korun. Letos propadnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Na vkladních knížkách na doručitele lidem stále leží nemalé peníze. Jde celkem o dvě a půl miliardy korun. S koncem roku 2012 přitom vyprší lhůta, do kdy je Česká spořitelna povinna vklady vyplatit. V roce 2013 peníze propadnou a bude záležet jen na dobré vůli banky, zda peníze vyplatí. Zprávu přináší server Lidovky.cz.

Za pád vkladních knížek může 11. září

Vklady na vkladních knížkách na doručitele se už léta neúročí, nevztahuje se na ně ani státní garance, lidé na nich přesto peníze nechávají, v průměru tam má každá střadatel uloženo asi tisíc korun. Patrik Nacher, provozovatel finančního serveru www.bankovnipoplatky.com, má za to, že lidé na své vklady buď zapomněli, nebo je považují za tak malé, že nestojí za to s nimi cokoliv dělat. To je ovšem přístup, který lze v časech finanční krize označit za nepříliš prozíravý.

Laxní přístup lidí k vkladním knížkám s poměrně malými peněžními vklady svědčí podle Nachera o nízké finanční gramotnosti Čechů. „Lidé často řeší banální úspory v řádech korun, za levnějším benzinem jsou ochotni dojíždět. Šetří na věcech, na které si mohou sáhnout. Ušlý zisk z úroků a nevýhodně uložených peněz ale neřeší. Považují to za příliš sofistikovanou oblast,“ uvedl Nacher.

Sluší se dodat, že vkladní knížky na doručitele upadly v nemilost po pádu Dvojčat po 11. září 2001, tehdejší vláda rozhodla o jejich zrušení, protože měla za to, že jde o příliš neprůhledný finanční produkt, který by mohli zneužít teroristé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…