Euro: Praha chce ovládnout Pražskou plynárenskou

08.01.2012 20:12

Praha chce razantně navýšit svůj podíl v Pražské plynárenské. Magistrát nabídl německému koncernu E.ON, že odkoupí 49,35 procenta akcií, které koncern v plynárenské firmě drží. Praha zatím kontroluje prostřednictvím společnosti Pražská plynárenská Holding 50,2 procenta akcií PP, takže pokud se obě strany na transakci dohodnou, dosáhne podíl Prahy bezmála sta procent. Píše to pondělní vydání týdeníku Euro.

Euro: Praha chce ovládnout Pražskou plynárenskou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žižkovský vysílač

"Zástupci hlavního města německou společnost informovali, že Praha má eminentní zájem odkoupit akcie. Vyzvali je k dalšímu jednání, které se uskuteční ještě v lednu," sdělil týdeníku informovaný zdroj z magistrátu. E.ON magistrátu vzkázal, že se jednání nebrání a je v případě férové ceny a splnění některých podmínek ochoten akcie prodat. "Nic konkrétního, tedy ani první nástřel ceny, ale zatím nepadlo," uvedl zdroj.

Jde až o sedm miliard

Podle odborníků se bude hodnota transakce pohybovat v řádech miliard korun, v kuloárech se hovoří o šesti až sedmi miliardách. Součástí ceny by měla být hodnota podílu E.ON ve společnosti Pražská plynárenská Holding, jehož 49 procent akcií chce magistrát také odkoupit.

Praha má podle týdeníku předkupní právo na akcie obou zmíněných firem a na konci ledna předloží společnosti E.ON podklady s cenovou nabídkou a podmínkami koupě. Magistrát chce cenu určit na základě tří posudků, které si za tímto účelem nechal vypracovat. Odborníci oslovení týdeníkem se ale domnívají, že určení ceny bude komplikované. E.ON totiž v minulosti vykoupil část akcií PP od držitelů investičních kuponů z kuponové privatizace. Bude proto složité určit, jakou finální částku za tyto cenné papíry zaplatil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…