Čunek brojí proti ČEZu, prosazuje energetickou nezávislost domácností

15.01.2012 8:58

Poté, co zprostředkoval setkání mezi představiteli církví a politiky Věcí veřejných na sebe senátor Čunek upozorňuje znovu. Tentokrát návrhem, který by mohl řadě domácností snížit účty za elektřinu, ale asi by se příliš nelíbil elektrárenské společnosti ČEZ. Známý senátor chce domácnosti i firmy motivovat k tomu, aby si samy vyráběly energii a staly se tak nezávislými na energetických sítích.

Čunek brojí proti ČEZu, prosazuje energetickou nezávislost domácností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) vyrazil do boje za energetickou nezávislost českých domácností, když podal pozměňovací návrh k novele zákona o podporovaných zdrojích energie, ve kterém je zachována podpora ostrovních systémů. Ty umožňují výrobu elektrické energie pro vlastní spotřebu a nedodávají elektřinu do sítě.

Doma vyrobená elektřina

Známý senátor se domnívá, že právě nezávislost domácností na energetických gigantech jako je ČEZ představuje jednu z cest, jak mohou lidé ušetřit. Komu by se nelíbilo v době nekončícího růstu energií využívat vlastní elektřinu z fotovoltaického panelu na střeše domu?   

„Podle mého názoru je v bytostném zájmu České republiky, aby co nejméně občanů bylo závislých na ČEZu a podobných gigantech,“ tvrdí Čunek.

Ostrovní systémy umožňují vlastní výrobu elektrické energie, ovšem vyrábějí elektřinu pro spotřebu v místě - například pro chod domácnosti či firmy. Nedodávají vyrobenou elektřinu do sítě. Ostrovní systémy umožňují částečnou nebo plnou soběstačnost budovy. Takto využitá fotovoltaická elektrárna je schopná pokrýt více než 50 % celkové roční spotřeby budovy.

Otázkou ale je, zda najde politik, který by se na podzim rád stal třeba hejtmanem Zlínského kraje, pro svůj návrh podporu u kolegů senátorů a poslanců.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…