Na Maledivách právě probíhá převrat. Na dovolené je tam 250 českých turistů

07.02.2012 12:02

Na hlavním ostrově v Malé v souostroví Maledivy, obíbené destinaci i českých zámožnějších dovolenkářů, proběhl státní převrat. Za poslední rok se dvakrát zvyšovaly daně a proto se místní obyvatelé vzbouřili. Dnes došlo ke střetu vzbouřenců a těžkooděnců před prezidentským palácem. Před chvílí proběhla tisková konference, na které prezident Malediv dobrovolně rezignoval na svou funkci, protože nechce eskalovat napětí v zemi.

Na Maledivách právě probíhá převrat. Na dovolené je tam 250 českých turistů
Foto: Maledivy24.cz
Popisek: Souostroví Maledivy, ilustrační foto

Turisté se nemusí v tomto okamžiku obávat, píše viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura s tím, že Maledivy se skládají z 1 200 samostatných ostrovů a nepokoje nastaly pouze a jen na hlavním ostrově. Napjatá situace se turistů tudíž nijak nedotkla. Čeští turisté, kterých se nyní na ostrovech nachází zhruba 250, nebudou prý nijak poškozeni, situace v hotelových rezortech je naprosto klidná, neboť většina turistických rezortů je od hlavního města vzdálena více než 100 kilometrů. Mezinárodní letiště a vnitrostátní letiště údajně fungují naprosto bez přerušení, noví turisté přilétají denně a užívají si zde svou dovolenou.


Maledivský prezident Muhammad Našíd podal demisi, k čemuž ho donutily demonstrace, které se na souostroví konají už několik týdnů na protest proti jeho kontroverznímu nařízení zatknout významného soudce. "Pro zemi bude v současné situaci lepší, když podám demisi. Nechci řídit zemi železnou rukou. Podávám demisi," prohlásil Našíd. Podle dostupných informací od místních se vzbouření policisté zmocnili kontroly nad státní televizní stanicí. Odkud prezident vysílal projev, ale není zcela jasné. Podle některých zdrojů se Našíd nacházel v bezpečí ve štábu armády, podle jiných předsedal zasedání kabinetu, jak píší Lidovky.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …