Josef Dobeš pro rozhlas: Kočí jsem do strany nepřivedl, to bych vrátil diplom

17.04.2012 15:12

To, co řekl bývalý ministr školství Josef Dobeš o Věcech veřejných v pondělním rozhovoru pro Český rozhlas, si asi straníci za rámeček nedají. Věci veřejné jsou totiž podle Dobeše již mrtvou stranou a vydaly se směrem, který je nezvratitelný. Svého bývalého kolegu Jaroslava Škárku pak Dobeš počastoval slovy, že si snad ani neuvědomuje, co se u soudu minulý pátek stalo. "Bral to asi jako divadlo," poznamenal na jeho konto. Pochvalná slova v diskusním pořadu Studio Česko našel naopak exministr pro Víta Bártu.

Josef Dobeš pro rozhlas: Kočí jsem do strany nepřivedl, to bych vrátil diplom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

„Já jsem nepřivedl do strany Kristýnu Kočí, pánbůh za to zaplať, je to úplný nesmysl. Kdyby tomu tak bylo, tak bych vrátil diplom,“ řekl v pondělním rozhovoru v pořadu Studio Česko bývalý ministr školství Josef Dobeš. Popřel tak, že by Kočí u něj "prošla" vstupním testem, jak tvrdila ona sama ve svědecké výpovědi u soudu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou.

Krok bývalého místopředsedy Tomáše Jarolíma, který v jednu chvíli rezignoval "na všechno", ovšem poté řekl, že bude kandidovat na předsedu strany, se mu zdá také nepochopitelný. I když prý rozumí tomu, že jde o druhé křídlo ve VV, které se vymezuje proti Karolíně Peake.

„Strana se vydala směrem, který je nezvratitelný,“ podotkl ale na konto celé VV Dobeš bez bližšího vysvětlení. Naopak v rozhovoru několikrát zmínil, že Věci veřejné jsou již „mrtvou stranou.“ „Sleduji stále více s rozpaky Věci veřejné,“ uvedl dále Dobeš v rozhlase na konto nejmenší vládní strany.

Exministr se také svěřil s tím, že dosud nevěděl, zda zůstane v Poslanecké sněmovně, nyní si to ale již prý rozmyslel. „Cítím se už zdravotně lépe, jsem rád, že jsem více s rodinou a užívám si více dětí. Také se mi již ujasňuje má budoucnost. Zůstanu ve sněmovně a budu hájit školství a učitele, aby nenastaly drastické škrty pro rok 2013," řekl k tomu v diskusním pořadu Studio Česko Dobeš.

Neví ale prý, zda bude „nezařazeným“, nebo „nezařaditelným“ poslancem, či nestranným a nezávislým v klubu, anebo úplně nezávislým a bude tak pouze hájit ideje klubu. S úsměvem a s lehkou ironií však prozradil, že se do ABL zcela jistě nevrátí a to ani jako psycholog do věznice Na Pankráci.

O Dobešovi je známo, že dlouhé roky spolupracoval s poslancem Vítem Bártou. Toho soud nepravomocně odsoudil za korupci k podmíněnému trestu. Dobeš ale soudí, že se Bártovi po vynesení rozsudku mohl zhroutit svět. 

Měl prý o Bártu strach, je citlivý

„Vít Bárta je rozeným politikem a vědomě nebo nevědomě celý život směřoval k politice a mohl se mu v ten pátek zhroutit svět, neboť ta podmínka ho mohla v očích mnoha diskvalifikovat,“ řekl.

Bárta podle něj rozhodně ztratil víc než Škárka. „Bárta je schopný a inteligentní. Je i velmi citlivý, což málokdo ví. Měl jsem ale o něj v pátek skutečně strach. Oproti šklebícímu se Škárkovi on seděl zcela nehnutě a naopak Škárka vůbec nepochopil, že je tady něco vážného že je za něco odpovědný a bral to jak divadélko,“ zhodnotil pak Dobeš výrok soudu, v němž byl Bárta obžalován za to, že korumpoval své kolegy.  

„Po tom pátečním soudu jsem se Bártovi ozval v té lidské rovině, jsme přece jenom i nadále přátelé. Jako přítel jsem chtěl dát najevo sounáležitost,“ prozradil.

Že by se ale Bárta držel Poslaneckého křesla zuby nehty, to vylučuje, „Pro někoho je poslanecká funkce tou nejvyšší metou, vrchol jeho života, ale pro něj ne. Pro něj je to marginální věc, byl v K9 a rozhodoval o osudu této republiky. Pro něj tak ten poslanecký mandát není skutečně vrcholná politika,“ dodal.

To, že se ale Bárta rozhodl, že bude na podzim kandidovat v Plzeňském kraji, mu však prý udělalo velkou radost. „To je pro mě signálem, že ten člověk se oklepal z toho, co se stalo," dodal.

Po mně přijde Navrátilová nebo Nantl

Už tento týden by mělo být jasno o novém ministrovi školství. Podle bývalého ministra Josefa Dobeše už se rozhoduje mezi posledními dvěma kandidáty.

„Jsou dva kandidáti - nestraník, náměstek Jiří Nantl a poslankyně Dagmar Navrátilová," řekl Rádiu Česko v pondělí Dobeš.  Ladislav Němec, Dobešův 1. náměstek, který resort v současnosti řídí, se prý podle něj ministrem nestane. 

„Ladislav Němec je mimo hru, protože nezapadá do žádného z táborů," konstatoval dále Dobeš. 

Český rozhlas dále upozornil, že Nantl v době Dobešova působení na ministerstvu vedl odbor vysokých škol. Dagmar Navrátilová kromě své poslanecké funkce zastává také post místopředsedkyně Věcí veřejných.

V úterý dopoledne pak Věci veřejné skutečně daly najevo, že mají dva kandidáty na ministra školství - náměstka Jiřího Nantla (nestraník) i druhého člena Věcí veřejných, který již dříve na ministerstvu působil. Jméno druhého kandidáta ale VV nechtěly prozradit.

Onoho druhého kandidáta má však vyslechnout výkonná rada VV až ve čtvrtek. Pak se s nominovanou osobností seznámí grémium VV s tím, že nový ministr školství by měl mít silný mandát.

Návrh na nástupce odstoupivšího Josefa Dobeše chce strana premiérovi Petru Nečasovi (ODS) předložit do konce týdne. Média také ale spekulují o možnosti, že by ministerstvo mohl vést poradce VV, politolog Jan Kubáček, ten však na ministerstvu podle dostupných informací nepůsobil.


       


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…