Peake tvrdí, že již má dostatek poslanců. Chybí ji už jen jeden

23.04.2012 12:41

Zatímco ještě ráno vicepremiérka Karolina Peake přiznala, že stále nemá deset jmen poslanců, kteří by měli vytvořit nový poslanecký klub a podpořit tak vládu, v poledne se začala karta pomalu obracet. Peake totiž oznámila, že má k dispozici již dostatek poslanců, aby zajistila bezpečnou podporu, neboť kabinet prý podpoří i dosud váhající poslanec VV Milan Šťovíček. Stále však k sestavení poslaneckého klubu Peake chybí jeden poslanec.

Peake tvrdí, že již má dostatek poslanců. Chybí ji už jen jeden
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Karolína Peake měla do dnešního dne předložit premiérovi Petru Nečasovi seznam poslanců, kteří by podpořili jeho vládu. Pokud by se to Peake nepodařilo, hrozí předčasné volby. Peake totiž minulý týden opustila své "mateřské" VV, postupně se k ní přidali další poslanci a ministři nejmenší vládní strany.

 „V tuto chvíli mohu konstatovat, že vedle mne a kolegů, kteří se odhodlali k užší spolupráci, je připraven stvrdit podporu vládě i Milan Šťovíček. A jsem si jista, že nezůstane osamocen. Bezpečná podpora vládě je tak zajištěna,“ ohlásila ale v poledne Peake v tiskovém prohlášení zaslaném ParlamentnímListům.cz.

„Jsou někteří kolegové, kteří zatím deklarovali, že zatím nechtějí přestupovat do jiného poslaneckého klubu, ale jsou ochotni i podepsat, že tuto vládu dále podporovat budou,“ zmínila také Peake. 

Český rozhlas ale upozornil, že premiérův nekompromisní požadavek na sestavení poslaneckého klubu přibrušuje TOP 09. Ta už týden deklaruje, že by jí místo klubu stačila bezpečná většina poslanců. 

TOP 09: Poslanecký klub není pro nás podmínkou

„To, že by bylo lépe, kdyby stabilní většina byla složená ze tří poslaneckých klubů nebo kdyby kolem Karolíny Peake vznikl poslanecký klub, je samozřejmě lepší, ale není to a nebylo to nikdy naší podmínkou,“ potvrdil rozhlasu šéf poslanecké frakce TOP 09 Petr Gazdík. 

Pokud by skupinu kolem Peake tvořilo devět poslanců, měla by ve sněmovně spolu s ODS a TOP 09 celkem 102 hlasů. Grémium ODS minulý týden ale konstatovalo, že za řešení situace považuje jedině dohodu založenou na spolupráci tří poslaneckých klubů. K vytvoření sněmovního klubu je třeba deset poslanců, Peake tak nyní ještě jeden zákonodárce chybí. Na cestu k rozvázání koaliční smlouvy s Věcmi veřejnými už koaliční lídři vykročili včera. 

Případným sestavením nového poslaneckého klubu změny v poslanecké sněmovně nekončí. Mezitím totiž svoji rezignaci na post místopředsedkyně dolní komory parlamentu ohlásila Kateřina Klasnová z Věcí veřejných. Jako důvod uvedla, že odmítá "kupčení" s funkcemi, které nastalo po rozštěpení Věcí veřejných při jednáních o další podpoře nynější vlády.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…