Poslanec Doktor o Kalouskovu muži i miliardách pro církve

02.05.2012 19:57

Poslanec Michal Doktor v rozhovoru s Barborou Tachecí slíbil, že vládu, které dal důvěru, bude mučit a trápit. A i z dalších jeho odpovědí se zdá, že to vláda s lídrem hnutí Jihočeši 2012 nebude mít vůbec jednoduché. Nezařazený poslanec, který má podle Tachecí zápal muže, který se pokládá za strážce morálky, prezentoval řadu vyhraněných názorů.

Poslanec Doktor o Kalouskovu muži i miliardách pro církve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

„Kdybych neviděl to extrémní riziko, vycházející ze spolupráce sociálních demokratů s komunisty, byl bych ve svém rozhodování svobodnější,“ komentuje v rozhovoru pro MF Dnes fakt, že minulý pátek dal vládě svou důvěru. Teď, když je za vládu svým hlasem spoluzodpovědný, je však připraven „do vlády bušit, mučit a trápit ministry a pořád se ptát.“ Jinak prý nelze vládu přimět ke smysluplným krokům.

Neakceptovatelná je podle něj například současná podoba vyrovnání s církvemi. „Ta částka by měla být snížena,“ myslí si. A případným nesouhlasem církví se podle něj není třeba zabývat. „Až to bude zákon této země, tak už to nebudou moct odmítnout,“ tvrdí v rozhovoru MF Dnes s Barborou Tachecí. Podle Doktora je těžko akceptovatelné už to, že církve měly právo veta a jím mohly vládu dlouhodobě tlačit ke zdi.

Nesouhlasí ani se současnou podobou daňových návrhů vlády. Komentuje zejména výroky náměstka ministra financí Minčiče, u něhož prý „přestává věřit, že byl nominován za ODS.“ Místo navyšování daní by podle Doktora vláda měla přemýšlet o boji s daňovými úniky. „Celoplošné zvýšení daní znamená, že stát o ty daně přijde, protože mu je ekonomika neodevzdá,“ varuje poslanec.

Na dotaz, proč opustil ODS, vysvětluje, že to bylo „vyústění impulsů, které přicházely léta.“ Trápil jej prý například způsob, jakým vedl ODS Mirek Topolánek. Petru Nečasovi prý věřil, že se pokouší něco změnit. Do chvíle, než uzavřel dohodu s jihočeskými kmotry Dlouhým a Kubou.

Na dotaz Tachecí , zda mu nyní jako nezařazenému nechybí diskuse s ostatními členy v poslaneckém klubu, odpovídá: „Ideologická debata se vytratila s ukončením klausovského a zemanovského období. V poslaneckých klubech se takovéhle debaty nevedou už léta.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…