Už máme dost kmotrů. Na jihu Čech opouští ODS její členové

01.04.2012 13:22

Trpělivost došla a pomyslný pohár přetekl členům ODS ve Zvíkovském Podhradí na Písecku s takzvanými kmotry. Proto se členové místního sdružení rozhodli, že ze strany vystoupí a budou jako nezávislí. Odchod oznámil i starosta František Blažek a dalších pět lidí, včetně dvou zastupitelů.

Už máme dost kmotrů. Na jihu Čech opouští ODS její členové
Foto: red
Popisek: Logo ODS

„Už máme dost kmotrovství a nespravedlivého rozdělování dotací. Proto opouštíme ODS,“ řekl pro ParlamentníListy.cz starosta a prozradil, že důvody svého odchodu od ODS napsali v dopise premiéru Petru Nečasovi (ODS) a jihočeským politikům.

Trpělivost už jim došla a opravdu tou poslední kapkou byla kauza týkající se rozdělování evropských dotací na jihu a západě Čech. Kvůli tomu stojí dva vysocí úředníci před soudem.

Nejvyšší slovo mají prý "kmotři"

"Rozhodují zde kmotři a zisky. Jihočeská ODS je napojena na kmotry, a kam jinam než na Hlubokou. Současný ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který nevyhrál žádné volby, tak postupuje nahoru. Dokud se šňůra na kmotry nepřetrhne, nechceme barvy této strany hájit," uvedl hlavní důvody k odchodu starosta Zvíkovského Podhradí František Blažek, který kritizuje i krajské spojení ODS s ČSSD.

Podle jeho názoru je rozdělování evropských peněz z kraje nespravedlivé pro menší obce, jakou je ta jejich u Orlické přehrady.

"Kam tohle vede, když my třeba už čtyři roky žádáme o peníze na opravu sportovního a plaveckého stadionu nebo na rekonstrukci cesty přes hráz a pořád marně. Ale na jiné projekty se třeba dostane," řekl starosta, který byl zakládajícím členem Občanského fóra na Písecku a v čele obce stanul už v roce 1990. Starostou byl jen jedno volební období, ale v roce 2002 se do čela vrátil.

Posílí na jihu Čech strana Jihočeši 2012?

To, co se na jihu Čech děje, nenechává klidnými ani ostatní členy ODS. Někteří hovoří o tom, že nevylučují, že budou kroky Zvíkovských následovat. Doposud odpadali jednotlivci, ovšem v čele starostů třeba Strakonic nebo primátora Českých Budějovic. Nedávno řady ODS opustil i poslanec Michal Doktor.

Známý jihočeský poslanec za ODS a místopředseda strany Jan Bauer, který býval starostou Prachatic, není situací ve straně příliš nadšen.

“Je to velmi nepříjemná záležitost a pro nás i poměrně nebezpečná. Teď je zapotřebí počkat na rozhodnutí soudu, který řeší rozdělování dotací. Nedivím se mnohým našim členům, že jsou na rozpacích. To, co se v médiích objevuje, není zrovna ideální,“ podotkl Bauer.

Podle mnohých i řadových členů ODS by tyto věci měli dát na vědomí hlavně voliči v krajských volbách. Samotnou ODS, ale i ČSSD, které vládnou v Jihočeském kraji může zásadně oslabit nové sdružení Jihočeši 2012, v němž je sdružena řada starostů a místostarostů obcí a měst kraje, ale například i ředitel Krajského úřadu v Českých Budějovicích a bývalý starosta Písku Luboš Průša.

Právě nespokojení pravicoví politici a členové pravicové ODS by eventuálně mohli výrazně posílit řady Jihočechů 2012 a ve volbách zaujmout v kraji významnou pozici. Zda tomu tak bude, se ukáže letos na podzim po volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…