Jihočeši v čele s Doktorem: Koalici ČSSD a ODS v kraji rozdrtíme

07.03.2012 17:51

Nové sdružení starostů Jihočeši 2012 se rozhodlo, že v krajských volbách porazí velké strany a rozbije krajskou koalici ČSSD a ODS. Nelíbí se jim rozhodování kraje a především řada podle nich netransparentních kroků, které vedení krajské koalice podniká.

Jihočeši v čele s Doktorem: Koalici ČSSD a ODS v kraji rozdrtíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

Předseda sdružení, starosta Kovářova na Písecku Pavel Hroch (KDU-ČSL) pro ParlamentniListy.cz uvedl, že sdružení Jihočeši 2012 chce vrátit krajskou politiku ze zákulisí, kde se podle něj nyní nachází, zpět do veřejného prostoru. Volební lídr bude znám po sněmu na přelomu dubna a května.  Podle všech informací to bude poslanec a odpadlík z ODS Michal Doktor. To nechce zatím sdružení blíže komentovat.

Hnutí formují bývalí členové ODS

Hnutí formují především lidé, kteří v minulosti opustili ODS a byli úspěšní v komunálních volbách, jako třeba starosta Strakonic Pavel Vodrys (SJS), anebo bývalý starosta Písku a současný ředitel krajského úřadu Luboš Průša či poslanec Michal Doktor. Jihočeši chtějí v krajských volbách spolupracovat i s hnutím Občané pro Budějovice v čele s primátorem a rovněž bývalým členem ODS Jurajem Thomou.

„Výsledkem netransparentního hodnocení a komplikované administrace evropských dotací v Regionálním operačním programu Jihozápad je nerovnoměrný rozvoj kraje, kdy finance plynou do vyvolených obcí, zatímco zbytek regionu dále zaostává,“ uvedl ředitel krajského úřadu Luboš Průša.

Krajské silnice jsou v žalostném stavu

S další kritikou současného vedení kraje v čele s Jiřím Zimolou (ČSSD) přišel Jaroslav Větrovský (NK), starosta Mladé Vožice. Za nezvládnuté považuje takzvané pásmové opravy krajských silnic. „Důvodem, proč stále ještě nebyly zahájeny, je prapodivný přístup vedení kraje k zadávání veřejných zakázek. Výběrová řízení na dodavatele vyšetřuje policie a výsledek některých zpochybnil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže,“ připomněl Větrovský.

Pravdou je, že silnice v majetku kraje jsou v žalostném stavu a hejtmanství už dva roky slibuje jejich rekonstrukci. Svůj návrh řešení má hnutí i k diskutovaným nadregionálním tématům, jako je Budvar a dálnice D3. Budvar by se měl podle poslance Michala Doktora transformovat na akciovou společnost, o zvýšení investic do výstavby dálnice D3 se prý mělo vyjednávat pod tlakem nepovolení dostavby Temelína.

Hnutí se považuje za střed politického spektra s velkým koaličním potenciálem. Spolupráci vylučuje jen s KSČM a s politiky, kteří selhali při správě veřejných záležitostí. „Případnou spolupráci s ODS však za jistých podmínek a okolností ale neodmítáme,“ dodal Hroch.

Rozhodně prý ale nemohou spolupracovat s lidmi, jako je současný ministr průmyslu a bývalý vícehejtman Martin Kuba (ODS). „To jsou lidé, jejichž politika a styl jsou nám na hony vzdálené,“ dodali členové hnutí Jihočeši 2012.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …