Středula: Drábek neříká pravdu, zákon o stávkách je zcela mimo

30.05.2012 10:44

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se v Českém rozhlase dostal do sporu s předsedou odborového svazu Kovo Josefem Středulou. Rozhlas oba vyzpovídal kvůli změně pravidel pro pořádání stávek. Normu mají dnes totiž na stole ministři, kteří ji posoudí a případně odhlasují.

Středula: Drábek neříká pravdu, zákon o stávkách je zcela mimo
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Do Prahy přijely tisíce protestujících za odstoupení vlády

Vláda dnes projednává změnu pravidel pro pořádání stávek. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek záměr zákona, který sám připravil, odůvodňuje tím, že soud v minulém roce přezkoumával zákonnost tehdy vyhlášené stávky a konstatoval, že musí být stanovena pravidla stávky. 

Proto v navržené normě budou muset odbory ohlašovat zastavení práce pět dní předem místo současných tří dnů. Vedení firmy také bude muset znát den před akcí nejen počet stávkujících, ale i jejich jména. Jmenný seznam stávkujících, který dnes dostávají firmy po ukončení stávky, by měl mít zaměstnavatel prý proto, aby se na stávku připravit a věděl, jaký provoz má například odstavit. Návrh má také omezit právo na stávku pro některé profese.

Prý přestanou chodit na jednání tripartity

Jak Rádio Česko upozornilo, normu již nyní odboráři kritizují. Kabinetu už dříve pohrozili, že pokud od normy neustoupí, přestanou chodit na jednání tripartity. Podle šéfa železničních odborů Jaroslava Pejši jsou některá ustanovení dokonce protiústavní.  

„Především to odevzdávání jmenného seznamu den před stávkou považujeme za věc, která je pro nás nepřijatelná, a domníváme se, že by šla možná i dobře napadnout u Ústavního soudu. Tady by se mohlo jednat o usurpování lidem práva na stávku, jelikož by mohlo docházet k zastrašování lidí. Tady by mohl být vyvíjen nátlak, takže si myslím, že to bychom určitě používali i při případné ústavní stížnosti,“ vysvětlil již dříve Rádiu Česko Pejša.

Předseda odborového svazu Kovo Josef Středula pak připomněl, že stávky už upravuje zákon o kolektivním vyjednávání a záměrem vlády je tak spíše zabránit nejsilnějším skupinám zaměstnanců v protestech zabránit. 

Návrh prý vůbec neřeší stávky, o nichž Drábek mluví

„Toto není potřebné udělat. Tam, kde vzniká největší počet možných stávek, tak vzniká při kolektivním vyjednávání a to – koneckonců na to upozornil i sám pan ministr – je již dobře ošetřeno zákonem o kolektivním vyjednávání. Jenže pan ministr naopak v ujednání s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem předkládá návrh zákona, který vůbec neřeší, ale skutečně vůbec neřeší stávky, o nichž mluví, ale naopak zpřísňuje podmínky pro stávku při vyjednávání kolektivní smlouvy. Oni tak říkají nepravdu občanům, a také celé vládě, neboť tento návrh zákona se netýká všeobecných stávek. Oni to ale ani nejsou schopní právně ošetřit. Staví se tedy problém, který ani neexistuje,“ upozornil v rozhovoru pro Rádio Česko Středula.

Jenže ministr Drábek na to namítl, že je ochoten s odboráři o konečné podobě návrhu ještě jednat.

„Pro mě to není nějaká modla, něco, co bych chtěl za každou cenu nějak prosazovat. Pokud ten věcný záměr, to znamená základní teze, projedná úspěšně vláda, tak při zpracování paragrafového znění opět bude možnost diskuse a zohlednění požadavků sociálních partnerů. K tomu já jsem připraven,“ řekl pro rádio Drábek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…