Co znělo ráno sněmovnou? Raz, dva, tři, čtyři…

15.06.2012 10:00

Zatímco poslanci si svůj dnešní jednací den posunuli o dvě hodiny, a místo v devět ráno tak začnou jednat až hodinu před polednem, v jednací síni pak za ně "operovali" technici. Ti kontrolovali audio techniku na sněmovním řečnickém pultíku.

Co znělo ráno sněmovnou? Raz, dva, tři, čtyři…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna bez poslanců

Žádné státotvorné řeči, ale počítání „Jedna, dvě, raz, dva, tři, čtyři.“ Právě to znělo v jednacím sále sněmovny dnes krátce po deváté hodině. O obstrukce opozice ale nešlo. To jen technici kontrolovali a spravovali sněmovní mikrofony, aby poslanci byli odpoledne dobře slyšet. Technika se ale v jednacím sále kontroluje pokaždé ráno, než začnou poslanci rokovat, jen dnes byl dozor o něco delší. 

Někdy se totiž stává, že zvukový záznam ze sněmovny je poruchový, pokud se připojíte na sněmovní web, tak dokonce i audiovizuální přenos schůze  občas "vypadává". Dříve měli poslanci také problém se samotným hlasovacím zařízením.

To ale vyměnili po sněmovních prázdninách v roce 2008. Jeho výměna spolu s dalšími technickými úpravami jednacího sálu vyšla na šest miliónů korun. Spolu s hlasovacím zařízením byla v ten rok pak v sále vyměněna i klimatizace - nová stála 14 miliónů. Přesto se ale i dnes najdou poslanci, kteří to, že špatně hlasovali, svedou na techniku. „Hlasoval jsem ano a na sjetině mám ne,“ zní často sněmovnou po hlasování, když potřebuje koalice nejasný výsledek zpochybnit.

Dnes ale technici ladí vše více hlavně kvůli tomu, že má dojít na debatu a také možná i hlasování o církevních restitucích. Sociální demokraté již v úterý uvedli,  že kvůli církevním restitucím se pokusí vládní koalici donutit, aby s nimi jednala o nové podobě vyrovnání státu s církvemi tím, že prosadí veto na hlasování o předloze po 14. hodině. Práva pak  využili ve středu, když spolu s KSČM vetovali návrh TOP 09 a Starostů, aby sněmovna mohla o zákonech rozhodovat v závěrečném čtení i po 14:00.

Klub KSČM si vzal pauzu

Včera naopak klub komunistické strany požádal o čas na jednání klubu na dnes v čase mezi 9. a 11. hodinou. To znamená, že jednání sněmovny v pátek začne v 11 hodin dopoledne a bude pokračovat pevně zařazenými body.

Dá se však čekat, že sněmovnu především dnes budou čekat další obstrukce. Na dlouhý projev se chystá například šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

„Je to pro nás natolik závažné, že považujeme za nutné ještě jednou zopakovat příslušné argumenty, které k tomuto návrhu zákona máme,“  poznamenal Kováčik v rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle šéfa poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka by se ale nepřijetí zákona prodražilo. Stát by dál vyplácel mzdy duchovním a majetek by církvím začaly vydávat soudy. To už dříve, jak Gazdík připomněl, nařídil Ústavní soud: 

„Ten jasným způsobem ve svém rozhodnutí zákonodárcům nařídil v co nejbližší době ten problém vyřešit. Kromě toho jako přidaná hodnota je odluka církve od státu. Pakliže se to nestane, bude to stát daňové poplatníky mnohem více peněz. A to jsou fakta, o kterých sociální demokracie příliš nemluví. Snaží se získat politické body, než řešit věcnou podstatu,“ zmínil Gazdík. 

Gazdík: Může to být až v září

Právě on ale dnes ráno pro Českou televizi poznamenal, že nevylučuje, že jednat o církevních restitucích se bude ve sněmovně až v září. Vylučuje ale, že by kabinet od jednání zcela upustil, jak opozice doufá.

"Jestli církevní restituce budou schváleny v červenci, v září, nebo v listopadu, to pro nás není to nejzásadnější,“ řekl pro ČT 24 Gazdík.  TOP 09 je podle něj trpělivou stranou a zdržování sociálních demokratů je nemůže od jednání odradit. O nutnosti řešit církevní vyrovnání se mluví už dvacet let, do září tedy podle něj vydrží.

Sociální demokraté se pokusí vládní koalici ještě donutit, aby s nimi jednala o nové podobě vyrovnání státu s církvemi. Jednou z možností, jak projednávání zbrzdit, je podle předsedy poslanecké frakce ČSSD Jeronýma Tejce zmiňované veto na hlasování o předloze po 14 hodině.

„Myslím, že bude dobře, když se tady každou středu a pátek dopoledne sejdeme a budeme moci o církevních restitucích hovořit, dokud budou argumenty pro a proti, když na debatu nebyl čas v dřívějších měsících a vládní koalice se rozhodla, že debatu chce provádět až na půdě Poslanecké sněmovny,“  zopakoval pak Tejc.

Nečas: O tomto projektu se jedná od roku 2007

Jenže premiér a předseda ODS Petr Nečase míní, že se o restitucích už jednalo dost. „Tady musím připomenout, že o tomto projektu se jedná od roku 2007, že v minulém volebním období byla zřízena dokonce komise v Poslanecké sněmovně, ve které byla i sociální demokracie,“  připomněl Nečas pro Český rozhlas.

Církve by měly podle vládního návrhu dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za další majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit po přechodném období 17 let platy duchovních.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…