Šéf lidovců Narovinu přiznal: Naše strana je plná kmotrů

16.06.2012 14:31

Možná ne všichni vědí, že Pavel Bělobrádek není jen tradičním šéfem politické strany, ale také známým textařem šansonů pro skupinu Šest na chodníku. Nyní se spíš věnuje politickým textům. Dočká se třeba Česko nějakého protestsongu od Bělobrádka? Kolik kmotrů je v KDU-ČSL? I to bylo tématem dalšího dílu pořadu Narovinu v BTV.

Šéf lidovců Narovinu přiznal: Naše strana je plná kmotrů
Foto: NArovinu
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek s moderátorem Zdeňkem Šarapatkou v pořadu NArovinu

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL, na sebe prozradil mimo jiné také to, že si nedávno pořídil fotografie od známého fotografa Roberta Vana; že také bydlel několik let s gayem a jako křesťan s tím neměl problém. I to, jakým směrem se chce křesťanská strana dál ubírat v případě úspěchu ve volbách. Zajímavým tématem byla i otázka "kmotrů" v politice a církevní restituce.

Kmotrů je nás celá strana 

S takzvanými kmotry je v současné době politika v Česku úzce spojována. Stojí v pozadí i KDU-ČSL? Odpověď Bělobrádka byla překvapivá: "My máme kmotrů celou stranu. I já jsem kmotr." Kmotr své neteře. "Většina z nás ve straně je také někoho kmotrem. Je to prostě dáno tím, že se hlásíme ke křesťanství. Pokud ale myslíte takové ty kmotry v úvozovkách, ty tam u nás opravdu nemáme. Přesto jsem s mnohými hovořil. Jak naše strana roste, mají zájem. Peníze v igelitkách od nich však brát odmítám a neberu. Když budou chtít, říkám, ať nám je pošlou na transparentní účet," připustil šéf KDU-ČSL.

Jelikož je strana Pavla Bělobrádka pokládána za konzervativní s jasně a mnohdy až ostře vyhraněnými názory vůči menšinám, bylo tématem politické debaty v BTV i to, zda přece jen nedošlo v rámci jisté modernizace strany k nějakému názorovému či postojovému posunu - například směrem k homosexuálům.

"My nemáme nějaký ostrý postoj k menšinám, tak bych to pojmenovávat nechtěl. Například však nechceme, aby manželství bylo dáno jinou definicií než hodnotami danými tisíce let. Prostě manželství je muž a žena. Adopce dětí homosexuály je dle našeho postoje experimentem na těch dětech, a to odmítáme. Je tu stále dost heterosexuálních dvojic, které by jim tu rodinu také dokázaly poskytnout," uvedl Bělobrádek na otázku moderátoraZdeňka Šarapatky. A jako příklad toho, že zastávání názoru neznamená žádné otevřené nepřátelství, přidal svoji zkušenost.

"Já jsem během studií žil víc než rok v podnájmu s gayem - a samozřejmě to nebyl žádný problém. Když jsem se však nedávno nechal nafotit Robertem Vanem, okamžitě to vyvolalo otázky, zda tím nevyjadřuji nějakou podporu gayům. To mně připadá tak trochu jako jistá paranoia ve společnosti. Prostě za vším něco hledat," řekl dále Bělobrádek s tím, že kalendář s jeho akty či polosvlečenými fotografiemi ani v rámci předvolební kampaně voliči čekat opravdu nemají.

Kdybyste nekradli, bylo by na církevní restituce

Jelikož v současné době hýbe českou společností nejvíce otázka vrácení majetku církvím, nešlo v debatě se zástupcem křesťanské strany tuto problematiku ignorovat. Kde by vzal Pavel Bělobrádek, pokud by po příštích volbách usedl ve vládě, peníze ve státní kase na to, aby mohly být církevní restituce napraveny? Může si to Česko vůbec dovolit? "Především je dobré přestat u nás krást, plýtvat a začít úspěšně vybírat daně. Ukázalo by se, že těch peněz je u nás hodně. A problém církevních restitucí by nemusel takto gradovat," odpověděl Bělobrádek.

Setkal se s tolika "sviněmi", že ho v politice nic nepřekvapí?

Pavel Bělobrádek vystudoval farmaceutickou a veterinární fakultu. Ve svém úvodním projevu, poté, co byl zvolen do čela strany, pronesl dnes už památeční větu: "Ve své praxi veterináře jsem se setkal s tolika dobytky a sviněmi, že i v politice jsem na ledacos a ledaskoho dobře připravený."

Přes takovýto silný výrok je však Bělobrádek duší spíše poetickou. Je totiž také známým textařem šansonů pro skupinu Šest na chodníku. Nyní se ale spíš věnuje politickým textům. Nedočká se Česko dalšího protestsongu? "Lidem je třeba - místo toho, co je tu špatně, což všichni vědí - říkat, co je třeba udělat, aby to bylo lepší. Existují jiné metody pro to, jak to zase dát do normálu než protestsongy. Takže písně toho typu ode mě fakt nečekejte," reagoval na otázku ParlamentníchListů.cz Bělobrádek.



Prozradil pak i to, že se svými textařskými ambicemi není v české politce rozhodně sám - poesii psal prý i Miroslav Kalousek, Miloslav Ransdorf nebo Miroslav Macek.

Vydání Ratha a Parkanové - zcela odlišné postoje...

Vlasta Parkanová, která byla ještě nedávno členkou KDU-ČSL, má v současné době problém s policií a jedná se o tom, zda bude zbavena poslanecké imunity. V souvislosti s tím veřejnost vtipkuje, že tímto tempem budou možná ve sněmovně brzy sedět už jen zapisovatelky.

"Pokud se budou odhalovat pochybné struktury, pak je to jedině v pořádku. I někteří významní lidé, kteří v této republice nejsou vidět, si uvědomili, že to takto dál nejde, protože se blížíme ke stavu totálního rozkladu státu. I kdyby byla Vlasta Parkanová stále v naší straně, mluvil bych stejně. Ono to jinak nejde. Myslím, že se to potvrdilo i v případě Jiřího Čunka. Kdyby byl vydán, ukázalo by se dříve, že ta jeho kauza byla z velké části zcela někde jinde, než byla prezentována. Ovšem to, že slova k vydání Davida Ratha a k Vlastě Parkanové jsou diametrálně rozdílná - to je špatně," reagoval Pavel Bělobrádek.

S odposlechy prostě člověk musí počítat

Bělobrádek přiznal, že je připraven na to, že se v budoucnu i na něj něco najde. "Ale policie má konat, bez ohledu na to, zda někdo sedí či nesedí ve vládě. Ona přece nerozhoduje o tom, koho si pan Nečas do vlády vybral," podotkl a připustil i to, že se pomalu připravuje na to, až bude muset čelit odposlechům či fotografům, jež se ho budou snažit zvěčnit v co nejtrapnější pozici a připravuje na to i svoji manželku.

"Odposlechy mají být nástrojem policie, jsou však mnohdy i pod taktovkou soukromých subjektů. Není to dobře, ale je to realita a otázka vymahatelnosti práva. Člověk s tím prostě musí počítat. Až ty preference naší strany půjdou někam k deseti procentům, asi mě někdo vyfotí v trenýrkách, jak lezu po střeše a suším seno...," myslí si Pavel Bělobrádek.



Závěrem připustil, že to, jak je veřejnost silně znepokojená s vývojem v zemi, samozřejmě vnímá. "Jsem také občan a jsem také nespokojený. Do politiky jsem vstoupil právě proto, i když jsem původně tyto ambice neměl. A mohu to doporučit všem," uzavřel v pořadu BTV Narovinu svůj pohled na aktuální vývoj Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Celoplošnou stanici BTV, která pořad Narovinu vysílá, mohou diváci sledovat v síti kabelové UPC nebo O2tv. Politické špičky si do televizního studia zve každý týden někdejší tvář publicistiky TV Public Zdeněk Šarapatka. Spolu s ním ve studiu usedají i novináři z jiných médií, včetně ParlamentníchListů.cz. Pořad se vysílá v sobotu v poledne, reprízuje se po osmnácté hodině večerní, před dvaadvacátou hodinou a následně dvakrát v neděli.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …