Internetové sázení, největší problém. Shodly se na tom obce i loterie

21.06.2012 23:18

Internetové sázení bude v nebližších letech nejnebezpečnější formou hazardu. Shodli se na tom zástupci Svaztu měst a obcí, odborníků i provozovatelů sázkových her na čtvrtečním kulatém stole k tématu nového zákona o sázkových hrách. Česko také podle Petra Verosty z o.s. Občané proti závislostem oznámil termín vzniku sociologické studie na téma dopadu hazardu na společnost. Ta přitom ČR žalostně chybí už několik let, na což upozorňují hlavně lidé z neziskových organizací.

Internetové sázení, největší problém. Shodly se na tom obce i loterie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna v Jesenici

Nový loterijní zákon z dílny ministra financí má hned několik ambiciózních cílů. Především má z pohledu obcí a měst jasně stanovit, co hrací zařízení je a co není. Dosud v této věci totiž panovaly pochybnosti, zejména kvůli nástupu nových videoloterijních terminálů. Na ně totiž starý loterijní zákon nepamatoval, znal pouze klasické mechanické hrací automaty, přičemž VLT ve zvláštním režimu povolovalo výhradně Ministerstvo financí, čímž si vysloužilo odpor obcí. Úředníci totiž terminály povolili i tam, kde to obecní vyhláška klasickým automatům striktně zakazovala. Legislativci MFČR také navrhli jasná pravidla pro zdanění hazardu.

Jenže ani takto pevně stanovené mantinely pro hazard v ČR nemusí znamenat řešení, shodli se starostové, odborníci a zástupci velkých loterijních společností. "Největším problémem bude napříště nelegální hazard," uvedl sekretář Unie herního průmyslu Andrej Čírtek. Bude mít dvě základní podoby. Každému uživateli internetu jsou známá zahraniční internetová kasina, méně se pak ví o nelegálních ´kamenných´ hernách ve městech nad deset tisíc obyvatel, kde je v oblasti hazardu stanovena prohibice.

K čemu budou hospodským klasické výherní ´bedny´?

"Zde zažívají jakousi renesanci klasické mechanické výherní přístroje bez možnosti dálkové kontroly. Ač provozovatelé výherních zařízení přibližně znají chystanou zákonnou úpravu, která vyžaduje možnost dálkové kontroly pro všechny automaty v herně, zaznamenali výrobci v poslední době zvýšenou poptávku po těch klasických automatech," řekl ParlamentnímListům.cz Čírtek s tím, že nechápe k čemu z pohledu zákona zastaralé a nepřípustné automaty majitelům v legální herně budou.

"Máme informaci, že se českým hospodským hlásí různá občanská sdružení a nabízejí jim možnost zřídit si v lokále soukromý klub. Tam pak nemůže ani finanční kontrola, ani policie provést klasickou prohlídku," varuje Čírtek.

Regulace internetového sázení ale může narazit na evropská pravidla o volném podnikání na unijním trhu. Kalouskův resort před tím ostatně varovali i experti. Firmy, z nichž nejčastěji se zmiňují ty působící na středomořském ostrově Malta, prý využívají tvrdé regulace hazardu v některých zemích EU, aby tak přes internet profitovaly na místních gamblerech. Čírtek v této věci zmiňuje i ČR, kde prý přijetím nového herního zákona vznikne podobný stav. "Tržby českých hráčů v internetových kasinech letos dosáhly deseti miliard korun, což znamená daňový únik asi dvě miliardy. A návrh nového zákona v tuto chvíli internetové sázení neřeší," upozornil Čírtek s tím, že český provozovatel internetového sázení smí provozovat jen sportovní sázky.

Čeká se na EU, jde o svobodu evropského podnikání

Zástupci Svazu měst a obcí se s kapitány loterijního průmyslu shodli i na tom, že by magistráty statutárních měst měly rozdělovat poměrné částky z odvodů provozovatelů heren městským částem, protože na ně beztak deleguje rozhodování o povolení výherních zařízení. Je to prý férové. U takového vyjádření ale vyvstává otázka, kterou v souvislosti s rozšířením pravomocí místních samospráv směrem k provozovatelům hazardu kladou zástupci neziskovek. Tedy zda nebude vidina jistého příjmu do obecní kasy silnější, než snaha omezit hazard a jeho následky na místní populaci.

Podle zástupce ředitele Státního dozoru nad loteriemi Jana Řeholy internetové sázení v návrhu zákona skutečně zatím řešeno není. "Tato stěžejní otázka se musí vyřešit politickým rozhodnutím na úrovni vlády v závislosti na vyjádření kompetentních orgánů EU, které ministerstvo financí kontaktovalo," uvedl Řehola. Právě stanovisko EU je klíčové kvůli pravidlu svobodného podnikání na území Unie.

Internetové sázení ale znamená problém i pro samotného ministra financí Kalouska. Policie totiž vyšetřuje trestní oznámení od místopředsedy Věcí Veřejných Tomáše Jarolíma. Kalousek měl prý v roce 2008 jako ministr KDU-ČSL povolit internetové sázení, za což prý dostal několikamilionový úplatek od šéfa inbvestiční skupiny Penta Marka Dospivy. Policisté Jarolímův podnět původně odložili, začátkem května se jím ale začali znovu zabývat.

Naprosto zásadní zprávou v oblasti boje s negativními dopady hazardu na českou společnost je ale informace Petra Verosty z o.s. Občané proti závislostem. Pod patronátem Ministerstva financí prý vzniká skupina odborníků, jejímž cílem je vytvoření studie o dopadech hazardu na společnost, což je dokument, po němž několik let marně volají lidé z branže. Podobné studie mají skoro všechny evropské státy a například ve Vídni přivedly hrozivé údaje vědců vedení města k rozhodnutí zakázat hazard plošně. "Takový výzkum je náročný finančně a technicky, takže bych výstup v podobě komplexní studie dopadů hazardu na společnost viděl v horizontu jednoho roku," uvedl na dotaz ParlamentníchListů.cz Verosta.

Návrh zákona o sázkových hrách projedná vláda na svém zasedání 30. června poté, co jednání několikrát přerušila. Důvodem byly výhrady vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM). Původně ministerstvo předpokládalo účinnost zákona od začátku příštího roku, nyní ale kvlůli zdržení hovoří raději o roce 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…