ÚS začne opět řešit hazard, Židlochovice podají stížnost

21.06.2012 9:28

Ústavní soud (ÚS) se začne znovu zabývat regulací výherních automatů a videoloterijních terminálů. Židlochovice na Brněnsku zpracovaly ústavní stížnost proti nečinnosti ministerstva financí a tříleté lhůtě v loterijním zákonu. Dnes ji zástupci města doručí na podatelnu.

ÚS začne opět řešit hazard, Židlochovice podají stížnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

¨Židlochovice vyhláškou zakázaly hazard v celém městě, ministerstvo však povolené terminály nezrušilo, informoval dnes ČTK Matěj Hollan ze sdružení Brnění, které bojuje proti hazardu. Podobnou stížnost již schválily také Klatovy a České Velenice na Jindřichohradecku. K soudu ji podají v příštích dnech. ÚS se asi bude věcně zabývat jen jednou stížností, která poslouží jako precedens. "Pokud obce uspějí, bude to znamenat, že všechny obce v celé republice mohou okamžitě regulovat veškeré druhy hazardních přístrojů, i ty povolované ministerstvem," uvedl Hollan.

Automaty prý zvyšují kriminalitu v obci

Židlochovice ve stížnosti navrhují zrušení jednotlivých terminálů. Žádají také zrušení přechodného ustanovení loterijního zákona, kvůli kterému platí vydaná povolení na terminály ještě tři roky. Podle Hollana tak obce do roku 2014 přicházejí o právo regulovat hazard. "Návrh na zrušení přechodného ustanovení vychází z toho, že ÚS loni opakovaně řekl, že tato pravomoc se obcím vzít nedá," uvedl Hollan.

Židlochovický starosta Vlastimil Helma (ODS) nedávno ČTK řekl, že hrací automaty zřejmě mají podíl na zvýšení kriminality ve městě. Od letoška radnice neprodloužila povolení na žádný automat. Ve městě ale působí asi deset provozovatelů, kteří mají od ministerstva financí povolení na terminály. Ministerští úředníci při jednání se starostou argumentovali tříletou přechodnou lhůtou, v níž nelze povolení odebrat.

ÚS loni průlomově v kauzách Chrastavy na Liberecku a Františkových Lázní rozhodl, že obce mohou regulovat výherní zařízení všech typů, včetně centrálně řízených terminálů. Ministerstvo má podle tehdejších nálezů povinnost přehodnotit již vydaná povolení, pokud se ocitnou v rozporu s obecními vyhláškami. Již loni někteří odborníci včetně ombudsmana Pavla Varvařovského vyjádřili domněnku, že ÚS bude muset přezkoumat i novelu loterijního zákona s tříletou přechodnou lhůtou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…