Europoslanci zamítli smlouvu ACTA. Čeští politici to vítají

04.07.2012 13:36

Evropský parlament dnes s konečnou platností odmítl mezinárodní smlouvu proti padělatelství (ACTA), ktefactorá vyvolala ve světě včetně Česka řadu protestů. Zamítnutí dokumentu tak de facto znamená, že v Evropské unii nemůže smlouva vstoupit v platnost.

Europoslanci zamítli smlouvu ACTA. Čeští politici to vítají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Staroměstském náměstí se protestovalo proti smlouvě ACTA

ACTA byla vyjednána EU, Spojenými státy, Austrálií, Kanadou, Japonskem, Mexikem, Marokem, Novým Zélandem, Singapurem, Jižní Koreou a Švýcarskem s cílem posílit dodržování práv duševního vlastnictví na mezinárodní úrovni. Dnešní hlasování EP znamená, že ani EU, ani její členské státy se ale k dokumentu nemohou připojit.

Podle obhájců smlouva ACTA zamezí počítačovému pirátství, nelegálnímu kopírování či přílivu padělaného zboží na evropské trhy. Odpůrci však tvrdí, že dokument naruší svobodu na internetu a volný přístup k informacím.

Evropský parlament poprvé využil pravomoci odmítnout mezinárodní obchodní smlouvu; tuto pravomoc získal po přijetí Lisabonské smlouvy. Proti přijetí smlouvy ACTA podle tiskového odboru EP hlasovalo 478 poslanců, 39 bylo pro a 165 se zdrželo hlasování.

Během jednání, která předcházela hlasování o souhlasu s ACTA nebo jejím odmítnutí, čelil EP nebývalému lobbyingu tisíců občanů EU, kteří pomocí demonstrací v ulicích, e-mailů a telefonátů vyzývali poslance, aby dokument odmítli. Parlament také obdržel petici. Odpor proti smlouvě byl nejsilnější na počátku roku, kdy se proti ní v unii konaly masivní demonstrace. Do ulic tehdy vyšly tisíce převážně mladých lidí.

Čeští politici rozhodnutí uvítali

Rozhodnutí Evropského parlamentu zamítnout dohodu ACTA uvítali čeští politici z levé i pravé části spektra. Smlouva obsahovala podle jejich mínění řadu chyb, zasahovala do občanských svobod, a pokud by tak neučinil europarlament, ten český by ji podle nich smetl ze stolu.

"Samozřejmě jsem rád, že se tak stalo. Smlouva se pokoušela petrifikovat stav, vrátit ho do doby před pěti lety,“ hodnotil pro Mediafax  zamítnutí dohody ACTA poslanec za ODS a člen výboru pro evropské záležitosti Marek Benda. Připomněl, že sám byl jedním z prvních, kteří smlouvu kritizovali. Domnívá se, že dohoda by mohla ohrozit občanské svobody a zasahovat lidem do soukromí.

Jeho kolega z výboru, poslanec Viktor Paggio (LIDEM) krok EP hodnotí kladně. "Bylo to očekávatelné. Předcházela tomu negativní analýza Maastrichtské univerzity, následně smlouvu odmítly i čtyři evropské výbory. Já to čekal," řekl Mediafaxu. "Ta smlouva byla špatně napsaná, obsahovala vágní pojmy. Stejně by to český parlament odmítl, ale já jsem rád, že se tak stalo na evropské úrovni," dodal.

Piráti to oslaví v Riegrových sadech

Jak Mediafax dodal, rozhodnutí europslanců asi nejvíce ocenila Pirátská strana. "Jsme samozřejmě moc rádi. Odmítnutí ACTA dokládá, že v Evropském parlamentu existuje elementární demokracie. Jsem rád, že tlak občanů dokázal zastavit snažení obřích nadnárodních korporací a beru to jako vítězství (nejen) Pirátské strany," řekl agentuře místopředseda Pirátské strany Mikuláš Ferjenčík.

Prý se to dokonce piráti chystají  v neděli v Riegrových sadech oslavit. "Součástí oslav bude i happening ukládání ACTA k ledu," dodal Ferjenčík.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…