Pan úředník: Dva příjmy, teplé místo v centru policie a peněz téměř jako ministr

28.08.2012 10:33

Stát šetří, kde se dá: vyhazují se policisté sloužící na ulici, nebezpečí se zvyšuje a kriminalita stoupá. Ministr vnitra dokonce přikázal policii, že má na příští rok ušetřit až půl miliardy na platech. Na Policejním prezidiu však lze najít případ, který o snaze šetřit zrovna dvakrát nevypovídá.

Pan úředník: Dva příjmy, teplé místo v centru policie a peněz téměř jako ministr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noční policejní hlídka

Na redakci ParlamentníchListů.cz se obrátil jeden z příslušníků tohoto vrcholu policejní pyramidy a seznámil ho s otřesným příkladem pouštění žilou státnímu rozpočtu. „Na Policejním prezidiu si vesele hoví bývalý plukovník české policie, a nyní občanský zaměstnanec Policejního prezidia, Čestmír Šašek. Ten byl dříve vedoucím odboru vzdělávání a zhruba před rokem se nechal zcivilnit a dosadit na místo zástupce vedoucího odboru. V podstatě to proběhlo tak, že si sám ještě před svým přechodem do civilu vybral svého nastupujícího vedoucího a ten ho později jako protislužbu jmenoval svým občanským zástupcem. Prostě si sám pro sebe vytvořil budoucí pracovní křeslo,“ popsal ParlamentnímListům.cz sice pro laika těžko pochopitelnou a uvěřitelnou rošádu, nicméně na Policejním prezidiu i jinde u policie vcelku běžný jev policejní zdroj.

„V době úspor, kdy byly ve státním sektoru sníženy mzdy o 10 procent a někde ještě více, kdy se silně propouštělo a propouští, takže policii teď trápí kromě jiného citelný nedostatek specialistů, například zbrojířů, a kdy se musela uskrovnit naprostá většina policistů a zaměstnanců, tak na lidi kalibru pana Šaška se však tyto celonárodní úspory patrně nevztahují. Prostě se nechají zcivilnit a dál si žijí jako prasata v žitě. Nadále vykonávají prakticky totožnou práci, avšak za dva příjmy, svou výsluhu a nový plat. Proč ti bývalí policisté, kteří se vrátí do služeb státu, prostě o své výsluhy nepřijdou, nebo se jim třeba aspoň nezkrátí? I Ministerstvo obrany o tom už uvažuje. Pana Kubiceho to ale netrápí, konečně sám bere jak ministerské statisíce, tak svou tučnou výsluhu,“ řekl zdroj.

Řadový zaměstnanec bere skoro jako ministr?        

Podle něj nyní bere Šašek dohromady kolem 80 tisíci korun měsíčně. „Je běžné, že policista, který ví, že půjde k určitému datu dobrovolně do civilu, tak se dohodne se svým nadřízeným a ten mu začne dávat vysoké odměny. Ty mu totiž výsluhu pěkně navýší, protože ta se vypočítává z průměrného platu za poslední rok služby,“ popsal tradiční policejní fígl zdroj redakce.

„Stát tak někteří privilegovaní expolicisté stojí i jako několik kvalifikovaných zaměstnanců, a přitom přidaná hodnota jejich práce je vskutku sporná. Přesně jako v tomto případě, kdy byl pan Šašek už několikrát terčem odborné kritiky. Bylo by zajímavé porovnat příjem tohoto v uvozovkách elitního explukovníka se mzdou průměrného občanského zaměstnance policie,“ dodal zdroj ParlamentníchListů.cz.

Pro porovnání, jak si Parlamentnílisty.cz ověřily na tiskovém odboru Ministerstva vnitra, pobírá dotyčný občanský zaměstnanec se vším všudy skoro tři čtvrtiny příjmů samotného ministra vnitra Jan Kubiceho. „Plat ministra je určen zákonem ve výši 106 900 korun, odměny žádné nemá, výsluhu za 17 let práce u policie pobírá ve výši cca 13 870,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz Kubiceho příjmy jeho tiskový mluvčí Pavel Novák.

Šokovány jsou i policejní odbory

„V případě, kdy jde vysoce postavený policista ze služebního poměru na stejné nebo podobné tabulkové místo, navíc často uměle, speciálně jen pro něj vytvořené, tak je to samozřejmě špatné,“ potvrdil amorálnost Šaška i Policejního prezidia ParlamentnímListům.cz předseda Nezávislého odborového svazu Policie České republiky Milan Štěpánek.

Výsledkem jsou pak podle něj vždy zásadně jen negativní reakce ze všech stran na policii a Ministerstvo vnitra. „Jedná se o negativní reakce na veřejnosti, negativní reakce u řadových, sloužících policistů a co je velmi důležité, vyvolává to také diskuze, zda jsou naše výsluhy správné. Těžko můžeme ve světle těchto okolností pak veřejnosti vysvětlovat, že policie chce šetřit,“ nechápe politiku Policejního prezidia nezávislý odborář Milan Štěpánek. Navíc, jak dodává, se takovýchto případů poslední dobou na veřejnost dostává stále více a více.

Policejní prezidium kašle na závazné rozsudky soudů

Policejní prezidium si však, bráno podle reakce jeho tiskové mluvčí Pavly Kopecké, evidentně i v dnešní době elementárního šetření myslí něco jiného. Nejdříve totiž na otázky ParlamentníchListů.cz vůbec odmítalo odpovědět a hrálo si na mrtvého brouka. Až po několika urgencích poslala Kopecká stručné vyjádření: „S odkazem na ochranu osobních údajů nebudeme požadované informace poskytovat,“ uvedla Kopecká s tím, že ParlamentníListy.cz mohou být vůbec rády, že jim Policejní prezidium takto a tak brzy (skoro po týdnu) odpovědělo. „Podle zákona máme na odpovědi třicet dní,“ použila Kopecká už dlouho známou policejní obezličku, jak se vyhýbat zodpovězení nepříjemných dotazů.  Co na její odpověď řeknou daňoví poplatníci nebo proč jiným médiím je k dispozici třeba o půlnoci, ale už Kopecká naší redakci nesvěřila.

Zatloukat, zatloukat, a když se na to přijde, zase zatloukat

Stejně tak se Kopecká odmítla vyjádřit k tomu, že podle závazného rozsudku Nejvyššího soudu nelze v případě, že se jedná o státního zaměstnance, placeného z peněz lidí, uplatnit argument o citlivých osobních datech. „Zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím upravuje povinnosti povinného subjektu pouze v případě, že není dotčeno jiné právo, například právo na ochranu osobních údajů, ochranu osobnosti apod. Rozsudek Nejvyššího správního soudu se týkal konkrétního případu, podle kterého nelze posuzovat ostatní žádosti totožně,“ tvrdí Kopecká bez ohledu i na jiné nálezy českých soudů, včetně toho nejvyššího, Ústavního. „Jedná se zcela jasně o krycí manévr, kterým policejní prezident kryje nehoráznosti na svém úřadě. Paní Kopecká jako vystudovaný člověk jistě dobře ví, že výše platu, státní výsluhy nebo prémií není chráněným citlivým osobním údajem. Tedy pokud nestudovala rychlopráva v Plzni,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý policista a současný právník Jan Malina.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…