Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

16.04.2024 9:03

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rádi obsadili ukrajinský Časiv Jar, ale nemusí se jim to povést. Jenže Ukrajinci říkají něco jiného. Server Kyiv Post popsal, že ruští vojáci k liniím u Časiv Jar přijíždějí na čínských golfových vozítkách a motocyklech. Ukrajince ponížili tím, že i tak obsazují metr po metru ukrajinské půdy. Ukrajinci totiž nemají munici, kterou by je zastavili. Obránci prý jen smutně hledí na to, jak západ pomohl Izraeli. Britský ministr zahraničí David Cameron vysvětlil, proč Velká Británie nemůže Ukrajině pomoci stejnou měrou.

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku
Foto: Repro Rossiya 1
Popisek: Speciální útočná jednotka Rusů na motocyklech

Ačkoli washingtonský Institut pro studium války (ISW) ještě před pár desítkami hodin tvrdil, že ruské ambice na dobytí města Časiv Jar do 9. května, tedy do výročí konce tzv. Velké vlastenecké války, mohou být přehnané a Rusové je možná nenaplní, sami Ukrajinci naznačují něco jiného.

Anketa

Vnímáte Izrael jako spojence České republiky?

23%
72%
hlasovalo: 15765 lidí

Server Kyiv Post popsal, že ruští vojáci sice k liniím u Časiv Jar přijíždějí na čínských golfových vozítkách a také na motocyklech, ale i na nich obsazují metr po metru ukrajinské půdy.

„Ale podle mainstreamových a sociálních médií to byla konvenční pěchota podporovaná dělostřelectvem, která zajistila zisky v takticky důležitém sektoru Časiv Jar. Snímky, které zveřejnila proruská jednotka milice Zarya, tvořená obyvateli takzvané Luhanské lidové republiky (LNR), zachycují vojáky na motocyklech motokrosového typu, jak postupují značnou rychlostí přes pole směrem k ukrajinským pozicím a nečelí žádné odvetné palbě. Mluvčí jednotky tvrdil, že ukrajinskému dělostřelectvu chybí munice k zasažení tak rychle se pohybujících cílů,“ napsal server.

„Následná zpráva zpravodajského pořadu ruské televize Vesti tvrdila, že útok posunul ruskou frontovou linii téměř o kilometr. Zpráva uvedla, že ukrajinské síly nebyly během rychlého útoku schopny palbu opětovat, protože ruské bezpilotní letouny a dělostřelectvo bušily do ukrajinských obranných pozic a přinutily kyjevské jednotky držet hlavy skloněné, když je napadly síly Moskvy,“ pokračoval Kyiv Post.

Nezávislá vojenská informační platforma DeepState uvedla, že ruské obrněné a pěchotní síly postoupily v oblasti poblíž Časiv Jar asi o dva kilometry. Ale Kyiv post doplnil, že Rusové se v této oblasti zatím neuchytili a Ukrajinci je údajně zahánějí zpět.

Časiv Jar je takticky významným městem, protože je na vyvýšeném místě vhodném pro obranu. Časiv Jar, kdysi lokace v týlu, která nebyla často pod palbou, se stal základním kamenem ukrajinské obrany ve východním Donbasu poté, co Rusko obsadilo město Bachmut v květnu 2023.

Podle serveru amerického listu Washington Post Ukrajinci jen smutně hledí na to, jak západ pomohl Izraeli s vypořádáním raketového a dronového íránského útoku na židovský stát. Ozbrojené síly Státu Izrael (IDS) nasadily své systémy vzdušné obrany i stíhačky. Ukrajincům se ani jednoho příliš nedostává. Několik raket a dronů sestřelili i partneři Izraele – USA, Velká Británie a sledovací technikou se prý připojila i Francie.

„Ukrajina již více než dva roky čelí útokům ruských raket a dronů, často včetně íránských dronů Šahíd, jako jsou ty, které Teherán použil v sobotu. Jako štít se Ukrajina spoléhá na mišmaš systémů protivzdušné obrany poskytovaných západními partnery, včetně tří baterií Patriotů navržených v USA, s posádkou ukrajinských jednotek,“ napsal server Washington Post.

„Celý svět viděl, že Izrael nebyl v této obraně sám – hrozbu na obloze také eliminovali jeho spojenci,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „A když Ukrajina říká, že by její spojenci neměli zavírat oči před ruskými raketami a bezpilotními letouny, znamená to, že je třeba jednat – odvážně.“

„I když nemůžete jednat tak, jak jednáte v Izraeli, dejte nám, co potřebujeme, a my uděláme zbytek práce,“ přidal se ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Britský ministr zahraničí David Cameron v rozhovoru pro rádio LBC vysvětlil, proč Velká Británie nemůže Ukrajině pomoci stejnou měrou, jakou pomohla Izraeli v odražení íránského útoku.

„Myslím, že problém je v tom, že... pokud se chcete vyhnout expanzi války v Evropě, jediné, čemu se musíte vyhnout, je přímá konfrontace mezi silami NATO a ruskými silami. To by bylo nebezpečí eskalace,“ řekl Cameron.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nebrečte, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRodogastos , 16.04.2024 9:50:18
Mě fascinuje jak Ukrajinci pořád brečí, jak jsou Rusové silní a jak nemají tohle a toto. Není nic jednoduššího než kapitulovat a bude pokoj. Vedou více jak deset let nespravedlivou válku proti vlastním lidem. Mají deset let nelegitimní a nedemokratickou vládu. Podporují nacismus a ultra oligarchy. Pro pár stovek tisíc fanatických Banderovců a zkorumpovaných úředníků plus pár oligarchů, trpí miliony obyčejných lidí na celé Ukrajině. A my tenhle hnus ještě podporujeme.

|  28 |  0

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…