Dvořáková: Nevěřte slibům zájemců o Hrad. Některé jsou protiústavní

31.08.2012 6:24

Kdyby o budoucím prezidentovi rozhodovaly jen břitký humor a řečnické schopnosti, pak by podle odborníků nemohl na Pražském hradě usednout nikdo jiný než důchodce z Vysočiny Miloš Zeman. Nepochybují, že právě on bude válcovat své soupeře v diskusních televizních debatách, které budou zřejmě vyvrcholením prezidentské kampaně, poprvé v historii České republiky orientované na voliče.

Dvořáková: Nevěřte slibům zájemců o Hrad. Některé jsou protiústavní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoložka Vladimíra Dvořáková při rozhovoru

„Výhodu budou mít ti, kdo mají s televizním vystupováním zkušenosti, což jsou hlavně bývalí politici – Miloš Zeman a Vladimír Dlouhý, méně už Jan Fischer, jehož mediální praxe není tak velká,“ řekl ParlamentnímListům.cz mediální odborník Jan Jirák.

Také politolog Zdeněk Zbořil považuje expremiéra úřednické vlády Fischera za nepříliš nápadného, byť vizuálně přijatelného politika s menší rétorickou výbavou, než má Zeman a Dlouhý. „Ale vyzná se v kuloárech české politiky, byl před funkcí premiéra nejen šest let šéfem Českého statistického úřadu, ale před tím byl i jeho místopředsedou, docházel roky na jednání české vlády, zná víc ministerských předsedů než většina jeho soupeřů,“ upozorňuje na zbraně jednoho z největších favoritů.

Zeman je osvědčený diskutér, Franz je jednička

„Miloš Zeman je osvědčený diskutér,“ potvrzuje ParlamentnímListům.cz Zbořil, „ale spoustě lidí bude připomínat minulost, a to nemusí být pro všechny atraktivní.“ Podle Zbořila v diskusních pořadech nerozhodují jen komunikační schopnosti, jako příklad uvádí dávnou předvolební televizní debatu tehdejších předsedů největších politických stran ODS a ČSSD Václava Klause a Vladimíra Špidly, v níž uspěl překvapivě šéf sociálních demokratů. „Ne snad že by byl lepší diskutér, ale že byl relativně novou tváří,“ připomíná Zbořil. Proto by nebral naději ani těm méně známým osobnostem, kteří nebudou před kamerou tak sebejistí jako ostřílení matadoři, protože kromě míry intelektu a schopnosti vyjadřovat rozhodují i další okolnosti, třeba jak bude kandidát oblečen, oholen nebo ostříhán. „Kdybych měl mluvit o atraktivnosti, doktor Vladimír Franz si zaslouží jedničku, zaručeně přiláká k obrazovkám, i když ví bůh, jestli se diváci budou zajímat o jeho názory nebo je zaujme svou vnější atraktivností,“ uvažuje politolog. Ale za dobrého diskutéra považuje i kandidáta sociálních demokratů Jiřího Dienstbiera. Spolu s ekonomem Dlouhým ho označil za nejschopnějšího vyjádřit, co si myslí. „Ostatní včetně paní Zuzany Roithové trpí českou politickou upovídaností, vyjadřují se ke všemu, zaujímají stanovisko ještě dřív, než se s problémem pořádně seznámí.“

Někdo slibuje, že nebude jmenovat takovou nebo makovou vládu

Také politoložka Vladimíra Dvořáková míní, že prezidentští kandidáti vykládají své představy, přitom je nebudou schopni splnit, protože je prezident nemá v pravomoci. „Třeba někdo slibuje, že chce přímou volbu poslanců, ale prezident nemůže změnit ústavní zákon. Stejně tak sliby, že někdo nebude jmenovat takovou nebo makovou vládu, jsou fakticky protiústavní,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz.

Těžko říci, kolik voličů přijde k přímé volbě

Odborníci se neodvažují odhadnout, jak televizní debaty a schopnost zájemců o Pražský hrad diskutovat ovlivní přímou volbu hlavy státu. „Nemáme zkušenosti s přímou volbou prezidenta, nikdo není schopen ani odhadnout, kolik lidí se vůbec volby zúčastní,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Zbořil. I když podle průzkumů žádalo tento způsob volby nejvyššího ústavního činitele až osmdesát procent občanů, k urnám může podle Zbořila přijít stejně jako při volbách do krajských zastupitelstev, pětatřicet až čtyřicet procent občanů, ale i méně. „Nedá se říci, jestli televizní debaty zvýší volební účast nebo zda ji naopak nesníží,“ dodává. Mohou prý přitáhnout lidi, kteří budou sadomasochisticky sledovat vyslovované hlouposti, nebo se budou jen chtít utvrdit v rozhodnutí, koho nevolit. Kandidáti by neměli zapomínat, že Češi si na Hradě představují jinou osobu prezidenta než třeba Američané. „U nás by to měl být stařičký mocnář, takový tatíček, člověk, který shlíží laskavě z výše svého úřadu. U budoucího prezidenta se tedy bude cenit víc laskavá autorita než agresivní útok a naléhavost, jakou má třeba Klára Samková,“ dodal Zbořil. Výhodu budou mít podle politoložky Vladimíry Dvořákové kandidáti, kteří se dokáží před kamerou vyjadřovat klidně a stručně.

Ne každý televizní profesionál bude dobrý politik

Ale ne každému pomůže zkušenost s televizními kamerami, upozornil ParlamentníListy.cz mediální oborník Jirák. „Jana Bobošíková má zkušenost z druhé strany, což není žádnou zárukou, jak jsme se přesvědčili u bývalého televizního redaktora a současného politika Radka Johna. To, že někdo byl dobrým televizním profesionálem, neznamená, že bude dobrý jako politik,“ konstatoval.

Víc než debaty ovlivní počty plakátů a líbivá hesla

Ani socioložka Jiřina Šiklová, která považuje přímou volbu prezidenta za naprostý nesmysl, si zatím nedokáže představit, jaký význam budou mít televizní debaty. „Ale myslím, že mnozí kandidáti odpadnou, ještě než začnou,“ řekla ParlamentnímListům.cz. Řečnický projev bude podle ní sice významný, ale neovlivní voliče tolik jako „počet plakátů a líbivých hesel“. Vysvětluje to tím, že spousta lidí není schopna diskusi pochopit, nejsou schopni po pořadu vysvětlit, proč jim kandidát na obrazovce byl nebo nebyl sympatický, proč s ním souhlasí nebo nesouhlasí. Důležitá je navíc i neverbální komunikace, výraz obličeje, gesta, prostě spousta maličkostí, které rozhodnou o sympatiích a antipatiích.

Vliv budou mít i divácké ankety

Mediální odborník Jirák zdůraznil ještě jeden velmi významný, byť vedlejší produkt televizních debatních pořadů. „Jejich součástí jsou i divácké ankety, které jsou signálem pro voliče, který z kandidátů má šanci, což ovlivní jejich volební chování. Budou se bát, aby u těch, kteří dopadají v anketách špatně, nepromarnili svůj hlas. A to může sehrát velmi významnou roli,“ upozorňuje Jirák.

Nikdo by neměl být znevýhodněn

Nepochybně by tak Česká televize mohla výrazně ovlivnit šance jednotlivých kandidátů. Podle odborníků bude velmi záležet na tom, jestli budou diskuse probíhat se všemi kandidáty, kteří v průzkumech získají výraznější podporu, nebo po dvojicích či skupinách, ale i to, kdo a jak bude pořady moderovat. „Ale všude ve světě bývá zvykem, že celé týmy prezidentských kandidátů domlouvají podmínky, za kterých budou debaty vedeny, aby jejich kandidát nebyl v nějaké nevýhodě,“ věří politoložka Vladimíra Dvořáková, že podobně budou postupovat i v české přímé volbě a že Česká televize zvolí nějaký v zahraničí osvědčený formát pořadu. Zatím Česká televize nebyla schopna ani potvrdit, jestli s předvolebními debatami prezidentských kandidátů vůbec počítá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…