Prý už je to jisté. Přijde další špína, která zamíchá volbami

10.09.2012 4:43

Už to začíná být v Česku tradice, těsně před volbami vypluje na povrch nějaký politický skandál, který může ovlivnit rozhodování voličů. Dojde k tomu během příštího měsíce, který ještě zbývá do krajských a senátních voleb?

Prý už je to jisté. Přijde další špína, která zamíchá volbami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath je o tom přesvědčen. Své kolegy ve sněmovně v pátek postrašil dokonce vězením. „Fakt se vážně zabývejte stavem českého vězeňství. Řadu z vás ta exkurze čeká. Možná, že ještě do voleb se sem tam někdo takový objeví. Je možné, že vás ve sněmovně čeká další vydávání,“ předpověděl další žádost policie o vydání některého z poslanců k trestnímu stíhání.

Anketa

Na koho se provalí příští korupční kauza?

hlasovalo: 1083 lidí

Účinné je obvinění ze sexu s nezletilou

Politolog Zdeněk Zbořil by se takovému scénáři ani nedivil. „Dá se předpokládat, že se něco objeví. Technologie bude stejná, jen cíl hanobení bude jiný,“ řekl ParlamentnímListům.cz. „Je to součást systému, vytahování utajovaných nebo polotajných informací na světlo v předvolebním období se stalo součástí politického systému a politické kultury v České republice,“ míní Zbořil. Do voleb už zbývá jen měsíc, takže je podle něj nejvyšší čas, aby vypukla nějaká „nová kvaziaféra“. A nejlepší je podle něj obvinit někoho ze sexuálního kontaktu s nezletilou, mohou se ale také objevit nějaké další odposlechy v kauzách, které už policie vyšetřuje.

Láska: Většina případů není na politickou objednávku

Bývalý policejní vyšetřovatel a advokát Václav Láska, který se zabývá rozkrádáním v pražském Dopravním podniku, však upozorňuje, že v Česku je vlastně pořád před volbami. „Já tento argument, že se vytahují kauzy před volbami, považuji za účelový, protože máme pořád nějaké volby. I když snahou ovlivnit volby byla Kubiceho zpráva, to byl exemplární případ, ale 95 procent kauz, kterými se policie zabývá, nejsou na politickou objednávku,“ nesouhlasí s podezřením, že policie řeší případy podle pokynů politiků.

Rathův případ je kriminální, nikoli politický

Připadá mu absurdní, jak se z korupce obviněný poslanec ČSSD David Rath stále stylizuje do role politického vězně a přirovnává se k expremiérce Juliji Tymošenkové, ke komunisty popravené političce Miladě Horákové nebo exprezidentu Václavu Havlovi, a tvrdí, že jeho postupné obviňování je zjevnou snahou ovlivnit voliče před podzimními volbami. „David Rath spáchal kriminální čin a snaží se to označit za politickou diskriminaci. Je to jeho způsob obhajoby,“ řekl ParlamentnímListům.cz advokát.

Policie pracuje s větší chutí, ale odvolání Lessyho do ní může vnést strach

Současné objevení více kauz, souvisejících s politikou, korupcí, neprůhlednými zakázkami nebo pochybným přidělováním evropských dotací, dává Václav Láska do souvislosti s obměnami na státním zastupitelství. „I policie pracuje nyní s větší chutí, proto bych to považoval spíš za výsledek intenzivní práce policie,“ dodává. Podle něj by i laické veřejnosti mělo být zřejmé, kdy jde o kauzu na politické zadání a kdy o běžné odhalení trestného činu. „Záleží na tom, jak je kauza zdůvodněna, jestli důvody stíhání mají hlavu a patu,“ vysvětluje. Podle advokáta, který zastupuje s dalším elitním obhájcem Tomášem Sokolem bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho kvůli jeho odvolání z funkce a podal za údajné zneužití pravomoci trestní oznámení na ministra vnitra Jana Kubiceho, může odvolání hlavy policie sehrát nyní negativní roli. „Může to vnést do policie strach. Policisté vidí, jak jednoduché je zbavit se nepohodlného policajta,“ míní Láska.

Zbořil: Začalo to případem Bartončík

Politolog však přichází s mnoha argumenty z minulosti, která podezření z politických vlivů na kauzy před volbami potvrzují. „My se nad tím dnes pozastavujeme, ale nemůžu si vzpomenout na volby, před kterými by se nějaká taková kauza neobjevila. Začalo to už v 90. letech případem Bartončík a jeho spoluprací s StB. Šlo o informace, které pocházely z archivu StB, a objevily se těsně před volbami, kdy je už nebyl čas ověřit. Bartončík byl skutečně agent, ale tehdy to zlikvidovalo volební naděje lidovců,“ popsal Zbořil více než dvacet let starý skandál, který se objevil necelé dva dny před volbami do Federálního shromáždění. Připomíná to prý trochu Rathův případ, kdy podle něj exhejtman „asi skutečně šidil“, ale důsledky to bude mít pro ČSSD, jak dokazují předvolební průzkumy v krajích.

Voliči opouštějí velké strany – ODS i ČSSD

„Celkově mají volební podporu levicové strany - ČSSD, komunisté a SPOZ Miloše Zemana – téměř stejnou, nebo o procento vyšší než v minulých volbách. Ale hlasy se přelily od ČSSD ke komunistům a zemanovcům,“ upozorňuje na trendy voličské podpory Zdeněk Zbořil. Sociální demokraté proti posledním volbám ztrácejí čtvrtinu až třetinu svých voličů. A podobný vývoj se ukazuje i na pravici. ODS ztrácí, získávají TOP 09 a někde i silné regionální strany. „Voliči odmítají největší politické strany, viní je ze současné politické situace, protože tu vládly v posledních dvaceti letech,“ konstatuje. Politolog nevylučuje, že by se teď mohla objevit nějaká kauza proti komunistům. „Průzkumy volebních preferencí, v nichž komunisté dosahují nebývalé podpory, vyděsilo všechny – vládní strany i opozici,“ tvrdí Zbořil.

Ve světě mají také své předvolební aféry

Politolog uklidňuje, že podobné praktiky před volbami se neprovozují jen u nás. „Takových případů je zejména v USA, ale i v Evropě a jinde ve světě, také dost. Přeborníkem na takové situace byl Nikola Sarkozy, který se stal prezidentem z postu ministra vnitra,“ připomíná nepříliš vzdálenou historii z mezinárodní scény. Sarkozy se stal populární tím, že zasahoval proti pálení aut na předměstí francouzských měst. „Nevíme, jestli šlo o sociální razie nebo policejní provokaci,“ říká Zbořil. Podobně prý zapůsobila známá aféra Watergate, kvůli které musel americký prezident Nixon abdikovat, ale i skandál prezidenta Billa Clintona se stážistkou, který však nakonec ustál. Právě sexuální aféry bulvárního typu bývají podle Zbořila časté a účinné, protože se proti nim dá jen velmi těžko bránit. „V Malajsii byl významný politik obviněn z homosexuality, což je tam trestným činem,“ uvádí další příklad Zbořil.

Stačí už jen přikládat polínka do ohně

O vlivu politiků na prezentaci kauz v médiích podle něj vypovídá, že o odposleších pražského primátora Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem, stejně tak vyšetřování Janouškova trestného činu, ani o pokračování vyšetřování Vlasty Parkanové či kauzy ProMoPro se v tisku nepíše. Problematických případů, v nichž figurují politici, je prý už tolik, že se nemusí nějaké nové téma ani vytahovat, stačí jen k nějakému z nich přiložit další polínko, zásobit média novou informací, aby se upřela jejich pozornost právě tímto směrem.

Ale terči se před volbami v minulosti nestal jen lídr ČSSD Jiří Paroubek díky Kubiceho zprávě, ten to jen dokázal nejlépe propagandisticky využít, ale také lídři dalších stran - Mirek Topolánek z ODS a Martin Bursík ze Strany zelených. Podle odborníků však za těmito koordinovanými ataky nemusely stát volební štáby politických stran, ale určité zájmové skupiny, které sledovaly nějaký svůj zájem.

Nevadí milenky ani členství v KSČ

Podle sociologů však volební výsledek zase hned tak něco neovlivní. Zprávy, že politik má milenku nebo byl kdysi členem KSČ, už dnes nikoho nepoškodí, veřejnosti takové věci dávno nevadí. Dokazuje to i popularita expremiéra a prezidentského kandidáta Jana Fischera navzdory jeho členství v KSČ. A mimomanželské vztahy Paroubka a Topolánka s milenkami, které se později staly jejich manželkami, ve volbách ani jednomu z šéfů tehdy největších politických stran neuškodily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…