Heger burcoval Čechy: Nechte se očkovat proti chřipce

11.10.2012 15:40

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) doporučil Čechům, aby se nechali očkovat proti chřipce. Podle ministra to je totiž nejúčinnější prevence onemocnění a jeho komplikací. Očkování je přitom dle něj bezpečné a má minimum vedlejších účinků. Jeho slova pak potvrdili i imunologové.

Heger burcoval Čechy: Nechte se očkovat proti chřipce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

V Česku na očkování proti chřipce chodí pravidelně jen pět procent lidí, což je daleko méně, než v ostatních západoevropských zemích. Očkování je přitom bezpečné a podle odborníků má minimum vedlejších účinků. Ideální doba na očkování je právě teď.

„Počty očkovaných jsou v Česku dramaticky nižší než v ostatních západoevropských zemích. Například v Holandsku nebo severských zemích je proočkovanost 70 až 80 procent, v ČR je to více než desetkrát méně,“ upozornil v rozhovoru pro Český rozhlas předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Češi podle něj především nevěří tomu, že je vakcína ochrání.  "A je tady i otázka určitého zvyklostního přístupu, kdy se třeba politici či zástupci lékařské komory vyjadřovali, že v době pandemie experimentujeme na lidech a podobně. A to samozřejmě velmi podkopává důvěru v očkování," uvedl dále Prymula a zdůraznil, že ročně na komplikace spojené s chřipkou zemře v Česku kolem 1 500 až dva tisíce lidí.

„Protože se to v řadě případů vykazuje pod jinými diagnózami, jako třeba záněty plic, pak to číslo není na první pohled alarmující. Každý si tak myslí, že chřipku překoná tím, že bude zdravě žít, nebo že nemá žádné komplikace, takže chřipku přežije,“ dodal.

Náklady na léčbu by klesly
 

Odborníci letos očekávají průměrnou chřipkovou sezónu. Ovšem kdyby podle ministra Hegera stoupla proočkovanost na doporučených 15 procent, zaplatily by sice zdravotní pojišťovny za vakcíny o 300 milionů korun navíc, ale podstatně by klesly náklady na léčbu, které ročně přesahují miliardu.

Jak Heger zdůraznil, i experti odhadují, že může očkování ochránit před chřipkou až devadesát procent zdravých dospělých. U seniorů pak až o osmdesát procent snižuje riziko úmrtí.  

Obávají se, že po něm onemocní

Přestože má očkování proti chřipce podle lékařů nesporné výhody, lidé mu stále spíš nevěří. Obávají se, že po něm onemocní a že nezabere na druh viru, který se během každého roku mění.  

Jenže na to imunolog z Centra očkování v Hradci Králové Jiří Beran říká, že takové obavy jsou zbytečné. „Predikce chřipkového viru je docela přesná a nepamatuji si v posledních 10 či 15 letech, že by se předpověď velmi výrazně odlišila,“ zdůraznil.  

Současné očkovací látky obsahují podle něj tři chřipkové viry. „A v posledních 10 či 15 letech se odborníci vždycky trefili, že to, co je obsaženo ve vakcíně, odpovídalo tomu, jaký virus cirkuloval v České republice,“ dodal.  

Je tam i H1N1...
 

Profesor Roman Prymula k tomu dodal, že je v letošní vakcíně - stejně jako loni - i kmen prasečí chřipky H1N1.  

„Letošní vakcína se liší od té vakcíny loňské, ale neliší se v tom základním kmenu, to znamená H1N1, který je identický s kmenem, který tady byl v roce minulém a dokonce v roce předminulém, což je trochu raritní,“ doplnil Prymula.




 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…