To bude drama! O osudu vlády se rozhodne těsně před schůzí sněmovny

22.10.2012 21:05

Poslanec Boris Šťastný, i když v ODS nepatří k šestici rebelů, kteří se postavili proti vládnímu úspornému balíčku, popřel dnes odpoledne informace, že se rebelové opět nedohodli s premiérem Petrem Nečasem, odmítají nabízené kompromisy a vládě tak reálně hrozí pád. Ještě nic není definitivně rozhodnuto, protože jednání vedení ODS se skupinou rebelů teprve proběhnou.

To bude drama! O osudu vlády se rozhodne těsně před schůzí sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

 „Dnes v době, kdy informace o krachu jednání začala média zveřejňovat na internetových serverech, projednávali jsme ve Všeobecné zdravotní pojišťovně klíčový dokument – zdravotně pojistný plán. Vedle mne na tomto téměř celodenním jednání seděli další straničtí kolegové – Marek Šnajdr, Tomáš Úlehla a Petr Tluchoř, kteří jsou označováni za rebely. Žádné jednání s premiérem se tedy nemohlo uskutečnit, nevím, kdo tyto dezinformace šíří,“ řekl Šťastný ParlamentnímListům.cz. A dodal, že se novinářským kachnám společně smáli. Také premiér Petr Nečas popřel, že by v posledních dnech proběhlo jednání s poslanci označovanými za rebely, které by skončilo krachem.

Šťastný: Já jsem solitér, takový polorebel

Poslanci o daňovém balíčku mají rozhodovat v úterý. Pracovní skupina ODS a potom i poslanecký klub se mají sejít ještě v úterý dopoledne, aby se pokusili před hlasováním v Poslanecké sněmovně dojít ke kompromisu. „Skupina poslanců se schází v rámci pracovní skupiny, probíhají i separátní jednání s premiérem,“ prohlásil Šťastný, který sice do skupiny rebelů nepatří, ale sám se označuje za polorebela, protože s řadou návrhů také nesouhlasí. „Ale jsem solitér, mé názory premiér zná, dlouhodobě je vyjadřuji,“ dodal.

Kdy dojde k hlasování o balíčku, není zatím jasné

Zatím však není zcela jasné, kdy se bude v dolní komoře o daňových zákonech jednat. Bude záležet hlavně na domluvě uvnitř ODS. Názory na termín projednávání se ovšem liší, někteří občanští demokraté o nich chtějí rozhodnout co nejdříve, ale objevují se i názory, že by se mělo počkat až po kongresu strany, kde se bude volit nové vedení. Kongres ODS se koná první listopadový víkend v Brně.

Pokud premiér neustoupí, rebelové pro úsporný balíček ruku nezvednou

Rebelové upozorňují, že pokud se na změnách, které by pro ně byly přijatelné, nedohodnou, pro úsporný balíček ruku nezvednou. Odmítají podpořit zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent, vyšší zdanění lidí s nejvyššími příjmy, zrušení daňových úlev pro pracující důchodce a omezení paušálů pro živnostníky. Proti návrhu se postavili až poté, co jej do sněmovny vrátilo senátní veto. Podle Šťastného je však v ODS mnohem více lidí, kteří návrhy, které se odklánějí od pravicové konzervativní politiky, na níž byla strana založena, odmítají. „Ale bylo málo těch, kteří se odvážili proti nim otevřeně vystupovat,“ vysvětluje Šťastný, proč se občanští demokraté nepostavili proti úspornému vládnímu balíčku už v době jeho prvního projednávání a schválení v Poslanecké sněmovně.

Nervózní jsou vládní partneři

Nervózní z čekání na rozhodující verdikt k úspornému balíčku jsou i další dva členové vládní koalice. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) vyzvala ODS, aby přestala „napínat“ své okolí. Podle ní se v nejsilnější vládní straně odehrává „sebevražedný boj“ o vedení. Peake však považuje za důležitější než stranické posty finanční stabilitu České republiky a předvídatelné tržní prostředí. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek potvrdil, že TOP 09 sleduje situaci v ODS s rozpaky. Pokud vláda padne, nejpoctivějším řešením jsou podle něj předčasné sněmovní volby.

Vláda se prý udrží „před kongresem i po něm“

Pokud by se nepodařilo dojednat kompromis, pro který by revoltující skupina poslanců ODS hlasovala, skončil by kabinet Petra Nečase, protože premiér s návrhem daňových změn spojil osud vlády. Boris Šťastný však stále věří, že se dohody o balíčku podaří dosáhnout a vláda se udrží „před kongresem i po něm“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…