Poslankyně ODS: Ať si „dávkař“ místo dvou květáků klidně koupí rum. Když plní, co má

29.10.2012 11:03

Sociální karta, kontroverzní projekt z dílny ministra Jaromíra Drábka, byla podle týdeníku Respekt původně zamýšlena jako projekt, který měl zamezit zneužívání sociálních dávek. Plánovalo se, že bude možné zablokovat platby za některé položky - třeba za alkohol, nebo v některých institucích typu heren. Tento plán se zavrhl a dnes už se výhodnost sockaret vysvětluje jen úsporou erárních peněz.

Poslankyně ODS: Ať si „dávkař“ místo dvou květáků klidně koupí rum. Když plní, co má
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle se schází sněmovna před svým říjnovým zasedáním

Když se před dvěma lety začalo mluvit o vyplácení dávek prostřednictvím sociální karty, byla hlavním motivem snaha zabránit zneužívání dávek. Aktivní v tomto boji byli zejména občanští demokraté, například starostka Chomutova Ivana Řápková, kterou boj proti „nepřizpůsobivým“ vynesl až do Poslanecké sněmovny. Právě zde tehdy uspořádala seminář na téma, co dělat proti zneužívání dávek.

Na semináři vystoupil například i Vladimír Šiška, podnikatel, který se stal prvním náměstkem ministra práce a „otcem“ projektu sociální karty. „Přičiněním štědré ruky státu devastujeme morálku. Lidem dáváme peníze a volný čas a nic po nich nechceme,“ kázal poslancům podle týdeníku Respekt. I řada starostů se v té době snažila vymyslet, jak dosáhnout toho, aby lidé sociální dávky neutráceli za alkohol nebo v hernách. Později se z toho vyvinul nápad, že by bylo možné prostřednictvím karty korigovat, co si lidé za dávky kupují.

Výzkumy v terénu však naznačily, že se zneužíváním to není tak horké, a tak podpora velkolepého sociálního inženýrství do značné míry vyšuměla. Dnes poslankyně ODS Lenka Kohoutová podle Respektu říká: „Po pravdě řečeno, když si člověk plní, co má, platí bydlení, stará se o děti, není mi nic do toho, jestli si místo dvou květáků koupí láhev rumu.“

Tento argument pro sociální kartu tedy padl, a dnes ministr Drábek vysvětluje její přínos už pouze tím, že ušetří státní peníze. Dnes prý platí České poště ročně 250 milionů, zatímco bance by stát neplatil nic. To však neznamená, že by z toho Česká spořitelna, která tendr nakonec vyhrála, nic neměla. Náklady totiž ponesou sami vybírající občané. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…