Primátoru Svobodovi a spol. prý hrozí obvinění kvůli Opencard. I pád koalice

07.03.2013 15:14

Na pražském magistrátu kolují různé informace, že prý bylo na radu hlavního města Praha podáno trestní oznámení ve věci Opencard a dokonce je i podle dalších spekulací velká šance, že by mělo padnout obvinění. To by pak zásadně destabilizovalo koalici TOP 09 a ODS. Náměstek primátora Tomáš Hudeček prý uvedl, že by v takovém případě rezignoval.

Primátoru Svobodovi a spol. prý hrozí obvinění kvůli Opencard. I pád koalice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský exprimátor Bohuslav Svoboda

„Mělo být prý podáno trestní oznámení na radu města ve věci Opencard a šušká se, že by to mohlo skončit i obviněním. Pravděpodobnost prý není malá. Náměstek primátora Tomáš Hudeček řekl, že v případě obvinění by rezignoval na svou funkci a s ním i Eva Vorlíčková. Je pak dost pravděpodobné, že by rezignovala celá rada i s primátorem, což by zásadně změnilo mocenské poměry a vedení města. Koalice by tak patrně padla a jednalo by se znovu,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z TOP 09 dobře obeznámený se situací na magistrátu.

Svoboda a Nosek na sebe prý řvou

Vnitrokoaliční vztahy, ale i vztahy uvnitř TOP 09 a ODS, jsou dost napjaté a nestabilní. „Primátor Svoboda a radní pro dopravu na sebe vždy na radě řvou, kdo je větší gauner a kdo na koho má více kompromitujících materiálů a kdo vytáhne více špíny. To je otevřená válka. Tomáš Hudeček zase říká, že je vydírán developery, aniž sdělil, kdo to je a zda to dal na policii. Různě se pak také na někoho vytahuje, kdo víc chlastá a podobně,“ říká zdroj.

Hudeček prý válčí proti zastupiteli Jiřímu Nouzovi z TOP 09 a Hudeček s Vávrou jsou údajně proti radnímu TOP 09 Václavu Novotnému.

Jiří Vávra jde nahoru. Nový primátor?

Pokud by současná rada a koalice kvůli případnému obvinění padla, příležitosti by se mohl chopit předseda zastupitelského klubu a předseda finančního výboru Jiří Vávra, který v poslední době prý hodně posiluje.

„Je pravděpodobné, že Vávra by byl kandidátem TOP 09 na primátora a on by vedl vyjednávací tým. Koalici by dal klidně dohromady s částí ODS a částí ČSSD, či s celou ČSSD. V ČSSD by byli rádi za místa v orgánech městu patřících společností, asi by nemuseli být ani v radě. TOP 09 zatím nemůže potopit Svobodu, protože má punc bojovníka proti korupci, ale kdyby byl společně s ostatními radními obviněn, svatozář by najednou praskla a už bychom se s ním nemuseli trápit a byl by od něho pokoj. Všichni vědí, že nedodržuje dohody,“ řekl redakci člen pražské TOP 09.

Vávra předseda pražské TOP 09, Hudeček volební lídr

Údajně existuje nepsaná dohoda mezi Vávrou a Hudečkem, že Vávra se stane příštím předsedou pražské TOP 09, zatímco Hudeček bude volebním lídrem. František Laudát již prý obhajovat post předsedy pražské TOP 09 nebude. V poslední době nemá totiž mimo jiné nejlepší vztahy s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Velký vliv na radnici má prý i Hudečkova poradkyně Jana Šmejcká.

TOP 09 již také vyvolala dohodovací řízení, které je prvním formálním krokem k ukončení koalice. Má jít například o spory ohledně financování dopravního podniku, tunel Blanka, právní služby související s několikamiliardovou emisí dluhopisů a odkup podílu v Pražské plynárenské.

Korte a Laudát koalici s ODS nechtějí

ČTK uvedla, že v souvislosti s fungováním koalice se podle neoficiálních informací v poslední době diskutuje i o možnosti vyměnit některé členy rady jak v řadách ODS, tak i TOP 09. Nikdo z politiků to ale zatím přímo nepotvrdil.

K významným odpůrcům koalice ODS a TOP 09 patřili předseda pražské TOP 09 František Laudát a její místopředseda Daniel Korte, kteří byli stejně jako tehdejší předseda pražské ODS postaveni při vzniku koalice ODS a TOP 09 Bohuslavem Svobodou a Tomášem Hudečkem před hotovou věc. Korte a Laudát byli víceméně proti koalici s ODS, protože jejich pozice byla zhruba tato: „Ať se kmotři všech barev a příchutí od Svobody, Šťastného či Hulinského pomlátí mezi sebou a nás z toho vynechají.“ Korte by prý v případě obvinění rady byl pro to, aby šla TOP 09 do opozice.

Rada podávala vysvětlení policii

Server E 15 26. února informoval, že k podání vysvětlení byli vyzváni všichni radní a primátor Bohuslav Svoboda, kteří na začátku dubna loňského roku odsouhlasili prodloužení smlouvy s firmou Haguess na podporu provozu Pražského centra kartových služeb.

E 15 píše, že na zakázku město nevypsalo otevřené výběrové řízení, firmě jej zadalo prostřednictvím jednacího řízení bez uveřejnění za cenu, kterou opozice dlouhodobě napadá.

„Mohu pouze sdělit, že případ šetříme. Od magistrátu jsme dostali všechny dokumenty, které jsme požadovali. Zda vůbec a kdy bude sděleno obvinění obecně vždy sdělujeme až po té, co se tak stane,“ uvedl dle serveru mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…