Babiš: Kdo zaťal sekyru do zdravotnictví

19.04.2014 17:56

Bývalý plzeňský hejtman za ODS Petr Zimmermann v úterních Lidových novinách kritizoval ČSSD a ANO, že se v koalici dohadují, jak zalátat díry ve financování nemocnic (Hoří, má panenko aneb Nepolitici ve vládě, LN 15. 4.).

Babiš: Kdo zaťal sekyru do zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Osobně tvrdím, že odpustit pacientům poplatek za pobyt v nemocnici byla chyba. Z naší strany to byl ústupek v koaličním vyjednávání a je teď na nás, abychom ve zdravotnictví hledali další úspory.

Pan Zimmermann, i když se nazývá „expertem ODS na zdravotnictví“, nám v tom jistě nepomůže.

Ale mohl by. On sám se totiž na vykrádání českého zdravotnictví aktivně podílel. Jen jeden příklad. V roce 2007 jeho firma s akciemi na majitele, ke které se tehdejší hejtman Plzeňského kraje zpočátku neznal, koupila nemocnici v Rakovníku za 61 milionů. Účetní hodnota nemocnice byla přitom podle médií 200 až 300 milionů korun. Jak k tomu došlo? Inu, bylo to zcela náhodou v době, kdy nemocnice ve Středočeském kraji nabízel za hubičku Zimmermannův kolega z ODS, středočeský hejtman Petr Bendl. Tehdy, když pan Zimmermann tak výhodně nakupoval, žádné poplatky v nemocnicích neexistovaly. A zdá se, že to panu Zimmermannovi nevadilo.

Podobně výhodně totiž pořídil i zařízení v Plzeňském kraji. Jistě to bylo tím, že měl skvělý podnikatelský čich, nikoli díky jeho politické kariéře ve straně, která by se dnes tak ráda očistila od klientelistických a korupčních skandálů...

Prominent Občanské demokratické strany, který se hledání úspor ve zdravotnictví díky své zkušenosti s výhodným vnitrostranickým nákupem nemocnic logicky vysmívá, je mimochodem ve střetu zájmů dodnes. Stále totiž sedí ve správní radě VZP, která nemocnicím přiděluje platby pojištěnců. A zrovna VZP přiděluje ze všech pojišťoven platby na pacienta nejvyšší. Proč asi?

Ano, pane Zimmermanne. Je to možná k popukání, ale ČSSD a hnutí ANO musí řešit výpadky plateb v nemocnicích. Řešit bychom je možná vůbec nemuseli, kdyby se ve zdravotnictví historicky tolik nekradlo (bohužel nekradla jen ODS).

Kdo zde zdravotnictví vykrádal a kdo se dnes snaží vykrádání zastavit, ať si čtenář a pacient rozebere sám. Stejně jako onen Zimmermannův příměr, že se chováme jako ve filmu Hoří, má panenko. My jsme tu tlačenku z tomboly, když se v sále zhaslo, neukradli. Aani tu sekyru jsme do financování zdravotnictví nezaťali. My teď už jen hasíme následky.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrej Babiš

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…