Černé duše v ČSSD i ODS. To už bylo ve starověku, povzdychl si Šťastný

29.03.2011 22:51

Nábor černých duší trápí všechny politické strany. Více však hlavně ty velké, které jsou pod detailním hledáčkem médií i veřejnosti. Problémy má s tímto fenoménem politické spektrum zleva i zprava. ParlamentníListy.cz to ukazují na příkladu ODS a ČSSD.

Černé duše v ČSSD i ODS. To už bylo ve starověku, povzdychl si Šťastný

Neustále nové informace o velrybářských praktikách u sociálních demokratů v Ústeckém kraji působí tak, jako by toto místo bylo jediné, kde s tímto problémem musí bojovat. Přitom s nábory černých duší musí bojovat všechny politické strany a napříč celou zemí.

"Účelové nábory nových členů jsou staré jako politika sama, záznamy o tom najdeme už ve starověku," připomněl pro ParlamentníListy.cz předseda pražské ODS Boris Šťastný.

Podle něj je důležité snažit se těmto praktikám zabránit všemi možnými nástroji. "Věřím, že občanští demokraté tyto nástroje mají a používají je. Přesto se ani naší straně tyto problémy nevyhly. Pamatuji, že v devadesátých letech se musely nábory "černých duší" řešit třeba v Praze 10. A před několika dny jsme řešili zvláštní členskou základnu, která byla sestavena kolem exstarosty Prahy 5 Milana Jančíka," uvedl dále Šťastný.

Psali jsme:
Benda zase loví velryby? Ať si založí romskou ČSSD, vzkazuje kritik
Jančík: Mou chybou je, že držím slovo. Mé ano je ano

Revizoři v ODS objevily černé duše i v první a páté pražské městské části

Vedení pražské ODS se tak znovu nyní zabývá situací v problematických oblastních sdruženích v Praze 1 a 5, kde dříve jako starostové působili Filip Dvořák a Milan Jančík.

A organizace v Praze 5, nechvalně známá hlavně kvůli působení bývalého starosty Milana Jančíka, byla zrušena s tím, že všichni "členové" byli, příp. ještě jsou přezkoumáváni.

Milan Jančík si svou pozici v rozhádané ODS údajně snažil posílit právě tímto způsobem. Do sdružení proto přivedl takzvané "černé duše" - prakticky neexistující členy, za které prý zaplatil i členské poplatky.

Regionální rada ODS se možným odebráním licence ODS v Praze 1 a 5 zabývala už 22. února. Do místního sdružení v Praze 5 exstarosta Jančík zřejmě tedy účelově nabral až dvě stovky takzvaných černých duší.

Sociální demokraté nezůstávají pozadu. O velrybářích se ale mluví častěji

Nábor černých duší jako téma nemohl samozřejmě chybět ani na nedávném sjezdu ČSSD. Kdo by ale čekal nějaké razantní rozhodnutí, které by nekalým praktikám zabránilo, odjížděl zklamaný. Znepokojenost nad tím, že sjezd ČSSD nevyužil příležitosti změnit stanovy tak, aby napříště zabránily přijímání černých duší, vyjadřili pak hlavně sociální demokraté z Ústeckého kraje. Právě jim je totiž tato praktika nejvíce a nejčastěji přisuzována.

Donedávna krajský šéf strany Petr Benda, jemuž byla hlavní role v náboru "černých duší" přisuzována, však vytáhl nečekaný trumf. "Ústecko se musí zbavit velrybářské nálepky, a proto požádá nové vedení o přeregistraci celého kraje," řekl Benda. To, zda se jeho záměr podaří, ukáže až blízká budoucnost.

"Velrybaření, jak se tato praxe nazývá, je všeobecný problém nejen sociálních demokratů. Není úplně fér, že se spojuje pouze s osobností Petra Bendy. Problémy se získáváním nových členů ČSSD jsou prokazatelné například v okresech Chomutov, Most. Neměla by se před nimi určitě strkat hlava do písku, ale je škoda, že na ně poukazují stále stejní lidé, kteří to tak používají jako zbraň pro svůj osobní i politický boj," řekl svůj názor k praktikám i problému ParlamentnímListům.cz Petr Dimun, jenž vedl marketing v Lidovém domě za předsednictví Jiřího Paroubka.

Podle něj tyto praktiky jsou trnem v oku logicky i všem ostatním krajským organizacím - zvlášť když se ukáže, že v Ústeckém kraji narostla členská základna rychle v naprosto neobvyklém počtu. "I proto je důležité to řešit," shrnul Dimun.

Obrana ve formě úpravy stranických stanov ČSSD neprošla

Sociální demokraté nyní v čele s Jaroslavem Foldynou prosazovali před sjezdem strany na obranu proto hned několik prvků, upravujících stranické stanovy proti velrybářům.

Člověk ochotný vstoupit do ČSSD by musel například na přijetí čekat alespoň půl roku. Na jedné schůzi by do místní organizace navíc nesmělo vstoupit více jak deset lidí. Celkový limit pro počet členů v takové organizaci by pak nesměl překročit 150 lidí.

Pokud by ČSSD přesto svou politikou lákala více zájemců, musela by vzniknout nová místní buňka. Foldyna navíc sám již dříve opatření podobné tomu, jaké přijala kvůli svým velrybářům ODS. Tedy že počet delegátů na sjezdu či konferenci, klíčový důvod ke vzniku velrybářského řemesla na severu Čech, by se odvozoval i od dosažených volebních výsledků ČSSD v místě.

Sociální demokracie tak v každém případě provětrává řady svých členů. Od začátku roku do konce února jich zmizelo už více než 1200. Prý zejména v Praze, Ústeckém a Střdočeském kraji. Kvůli neplacení příspěvků.

Co na to grémium?

Oslovení politici ČSSD se k případnému řešení náboru černých dusí na středečním grémiu strany nechtěli vyjadřovat. "K případnému projednání na politickém grémiu bych se v tuto chvíli nevyjadřoval," vzkázal ParlamentnímLIstům.cz nový místopředseda strany Martin Starec.

Nově zvolená místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová byla přeci jenom vstřícnější. "Situaci sleduji a byla jsem osobně přítomná na jednání KVV v Ústí. Tam jasně zazněl můj názor, že druhé trucbuňky jsou nepřijatelné. Stanovy se rovněž budou přepracovávat v kontextu tohoto problému," sdělila ParlamentnímListům.cz Marie Benešová.

Psali jsme:
ČSSD neodhlasovala boj s černými nábory. Divné, říká Foldyna

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…