Drsná ekonomka: Kalouskův rozpočet je postavený na šíleném předpokladu

19.12.2012 19:41

Vláda ve středu přehlasovala senátní veto a prosadila daňový balíček, který v sobě nese zejména nárůst sazeb DPH. Podle ekonomické analytičky Markéty Šichtařové ale žádný důvod k oslavám není. „Ekonomika státu slavit nemůže, pořád je v recesi,“ uvedla v pořadu Interview ČT 24. „Ekonomika je schopná fungovat i bez nás, nemusíme do toho pořád šťourat.“

Drsná ekonomka: Kalouskův rozpočet je postavený na šíleném předpokladu
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Ekonomka nešetřila kritikou ani nad návrhem rozpočtu pro příští rok. „Rozpočet je postavený na šíleném předpokladu, že ekonomika poroste, ale my odhadujeme, že bude klesat,“ tvrdí. Opírá se prý o trend západní Evropy, konkrétně Německa. Česká ekonomika se podle jejích předpokladů bude nacházet v recesi i na začátku příštího roku, což znamená, že rozpočet má nadhodnocené své příjmy a naopak podhodnocené výdaje. Podle jejích vlastních propočtů bude trvat pouhých 17 let, než s takovým přístupem politiků přijde totální bankrot.

Pro doplnění, sněmovna ve čtvrtek schválila státní rozpočet na příští rok. Schválený schodek rozpočtu má proti letošku klesnout na rovných 100 miliard korun. Ministr financí Miroslav Kalousek poslance ujistil, že vláda tento schodek dodrží. Rozpočet nyní dostane k podpisu prezident republiky. Poslanci v něm přidali peníze na sport a podporu filmové produkce. Jde o třetí státní rozpočet, který se podařilo vládě Petra Nečase prosadit.

Ješitnost a pohodlnost Ministerstva financí

„Když se podíváme do historie, nevidíme, že by Ministerstvo financí někdy přišlo s reálným návrhem rozpočtu,“ ukázala na viníka. Zadlužení našeho státu pak prý roste zejména z toho triviálního důvodu. A proč podle ní finanční rezort nepředložil reálnější návrh rozpočtu? Důvody jsou prý hned dva. „Jedním je ješitnost,“ uvedla. „Těžko se přiznává, že ministerstvo nemělo v prvním odhadu pravdu a pak už se těžko obrací.“ Druhým důvodem je podle jejího názoru pohodlnost, protože zvýšit DPH a zmrazit lidem důchody je jednodušší než například zrušit některé agendy. „A výsledek pak nikam nevede,“ povzdechla si.

„Proč musíme zvyšovat daně? Proč mluvíme o stimulech pro ekonomiku? Proč nenecháme krizi prostě proběhnout, aby odstranila neschopné dinosaury, a nezaměříme se na konkurenceschopnost?“ ptá se Šichtařová. Politici i veřejnost žijí prý v mylné představě, že ekonomice se neustále musí pomáhat, avšak opak je pravdou.

Vláda destabilizuje ekonomiku

„Naše pravice je levice a naše levice je ultralevice,“ prohlásila. Vládě vyčítá zejména její nerozhodnost. „Vyšší daně nejsou dobré, ale dá se s nimi v podnikatelském světě žít, když je ovšem dostatek času si na ně zvyknout,“ podotkla. Tuto možnost ale podnikatelé nemají, blíží se konec roku a výše sazeb DPH je stále pod rouškou tajemství. Politici svou neuvážeností způsobují destabilizaci celé ekonomiky. „A stabilita by přece měla být nade vše,“ dodala.

Dalším palčivým problémem, který rozvlnil politickou i ekonomickou scénu, je důchodová reforma. Její potřebnost Šichtařová uznává, avšak tento způsob reformy podle ní není šťastný. „Čím více se o ní mluví, tím více se lidé bojí,“ myslí si. Zapotřebí je podle ní reforma, která bude státem méně dozorovaná.

Eurozóna je potápějící loď 

Kritický přístup si ekonomka zachovává i vůči Evropské unii, konkrétně dotacím z evropských fondů. „Jsou spojeny s korupčními kauzami a nakupují se za ně především nepotřebné věci,“ pronesla. „Nepotřebuji, aby EU rozhodovala o tom, jak mají být zakroucené banány.“

Šichtařová hlasitě odmítá i případný vstup Česka do eurozóny. „Je to potápějící se loď a jen šílenec by na ní naskakoval,“ myslí si. Pro naši zemi by dle jejích slov mělo zavedení eura neutrální či mírně negativní dopad. „Proč to ale riskovat?“ ptá se a dodává, že přece máme měnu, která se dokáže vůči euru volně pohybovat. Naopak by s radostí uvítala lepší podmínky pro zahraniční kapitál, konkrétně takové daně a daňový systém, aby se firmám vyplatilo u nás investovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…