Fischer z Londýna: Topolánkovi nemám ani po roce důvod odpouštět

19.03.2011 20:20

Bývalý premiér a nyní viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj Jan Fischer zřejmě dodnes neodpustil Mirkovi Topolánkovi kvůli jeho slovům o Židech a o tom, že jako Žid uhne, která pronesl v rozhovoru pro gay časopis Lui. Jak totiž Fischer uvedl pro ParlamentníListy.cz, ani nyní nechce na svých dřívějších vyjádřeních k Topolánkovu ostrém jazyku cokoliv měnit.

Fischer z Londýna: Topolánkovi nemám ani po roce důvod odpouštět

Je to již rok od rozhovoru Mirka Topolánka pro gay časopis Lui, který ho stál post předsedy ODS. V rozhovoru kromě jiného Topolánek řekl: „Gustav Slamečka, když jde do tuhého, tak uhne. Fischer, ten je Žid, není gay, uhne ještě dřív. To souvisí s jeho charakterem."

Psali jsme: 


Z Fischerovy knihy:


Topolánek den poté některým deníkům rozeslal e-maily, v nichž se vyjádřil o špatné interpretaci jeho výroků v médiích. „Premiérovi Janu Fischerovi i ministrovi Gustavu Slamečkovi jsem vše osobně vysvětlil. Svými výroky jsem je rozhodně nechtěl urazit," uvedl tehdy Topolánek.

Okamžitě poté ale zareagoval i Fischer a vydal stanovisko, v němž zmínil, že jej slova Topolánka pobouřila a proto s ním hodlá omezit komunikaci.

"Výroky předsedy ODS Mirka Topolánka o povaze Židů, církví a homosexuálů považuji - diplomaticky řečeno - za urážlivé, hloupé a zcestné. Odpovědnost za ně nese výhradně on sám," zmínil v tu chvíli Fischer s tím, že ale Topolánka soudit nechce, ovšem komunikaci s ním hodlá omezit na nezbytné pracovní minimum.

Jak se ale zdá, tak Fischer ani rok po incidentu nechce slevit ze svého hodnocení Topolánkovy osoby. „K tehdejším výrokům Mirka Topolánka jsem se už vyjádřil několikrát, naposledy ve své knize. Nemám dnes důvod se k nim vracet a na své reakci cokoliv měnit," napsal nejnověji Fischer z Londýna ParlamentnímListům.cz.

K Fischerově knize:


Kvůli urážce od „Topola" prý řval

A co vlastně prozradil Fischer ve své knize „Ano, pane premiére, aneb rozhašená země?" Například vysvětlil, proč nedokázal přijmout omluvu od Topolánka ani v případě, když mu ji zprostředkoval Martin Schmarz z Úřadu vlády. Ten podle Fischera dal sice omluvě duši a tklivý tón kajícníka, ale jinak to byl pro něj "hluchý tón."  

I přesto si tu omluvu emotivně prožil - v obýváku svého bytu prý doslova řval, což dělá vždy, když jej doběla rozčílí lidská hloupost.

„Prolétal jsem očima její text snad stokrát a vzpomněl si při tom na tátu, na Otu, zda by se vůbec chtěl dožít podobných starostí. Bylo mi náhle jasné, že Topolovu omluvu přijmout nedokážu," napsal v knize expremiér.  

Oblíbený premiér jako prezident?

Jan Fischer byl jako premiér úřednické vlády u lidí poměrně oblíbený. V průzkumech veřejného mínění se umísťoval pravidelně na prvních místech. Nedávno řekl, že by v případě přímé volby rád kandidoval i na prezidenta. Jako prvnímu médiu to potvrdil právě ParlamentnímListům.cz. "Ano, uvažoval bych o tom," řekl redakci.

O čem Fischer ale pochybuje, je politická moc. "O přímé volbě prezidenta se totiž pořád mluví, ale ještě nikdy parlamentem neprošla. Politici se k té variantě hlásili několikrát, ale nikdy se z různých důvodů nepodařilo najít potřebnou většinu ani vůli se na tomto způsobu volby dohodnout. Teď je potřeba počkat, jak se situace vyvine, ještě máme hodně času před sebou," uvedl později Fischer v rozhovoru pro jiné médium.

Devětapadesátiletý Fischer byl do funkce viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj vybrán v mezinárodním konkurzu, kterého se zúčastnil na návrh bývalého ministra financí Eduarda Janoty a bývalého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy. V této nové funkci je od loňského září.

Předsedou úřednické vlády byl jmenován loni v dubnu poté, co sněmovna vyjádřila nedůvěru Topolánkově vládě, která následně musela podat demisi. Fischer byl předtím dlouholetým předsedou Českého statistického úřadu.  


Čtěte také:
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…