František Štván: Umělci mají čich na nové pány

12.08.2012 7:30

Není mojí vinou, že se umělecká fronta - až na malé, a o to víc chudé výjimky - dokázala za jakéhokoliv režimu chovat tak říkajíc angažovaně. Režimy si totiž dokázaly loajalitu miláčků národa vždy koupit. Umělci, řečeno s nadsázkou, jakoby měli ve své genetické výbavě schopnost být permanentně zakleklí ve startovacích blocích. Proto se jim historicky nestává, aby se k novým mocipánům se slibem podpory neprodrali mezi prvními. Pokud se nepletu, tak i k Havlovi napochodovali dřív než dělníci, vědci, pedagogové, lékaři, nebo zemědělci či sportovci.

František Štván: Umělci mají čich na nové pány
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

I když svoji tvorbou vynášeli bolševika do nebes, tak se podle nich nejednalo o podrývání demokracie, ani o servilní angažovanost, ale prý o "krutou" daň za možnost živit se milovaným uměním, bez kterého by údajně nemohli žít. I když se s největší pravděpodobností jednalo jen o jejich zištnou neochotu mít sociální a společenský statut např. hrdé Marty Kubišové. Politici to věděli a vědí a proto si je i dnes uplácí. Ano uplácí, neboť za co jiného lze například považovat více jak statisícové měsíční odměny hercům, kteří v taxíku ve veřejnoprávní TV pokládají cestujícím vědomostní otázky anebo desítky milionů z veřejných peněz na karlovarské pařby uměleckých celebrit.

Právě proto se domnívám, že i aktuální, v pravém slova smyslu, přilézání ke křížku ze strany umělců sevřených kolem D. Havlové, L. Bílé a I. Trojana v podobě výzev na podporu církevních restitucí, má zištný podtext, neboť se jen hlupák může domnívat, že mimořádně bohatá církev nevynaloží část z restitučního maštění kapes na propagaci, lidově řečeno, na vymývání mozků bezvěrců. Nic nebude vadit, že nejeden signatář této výzvy nežije v souladu s desaterem, což si lze ověřit listováním v bulvárním tisku. Hlavně když jim "lidičky", jak nám infantilně říká L. Bílá, opět uvěří.

Když to vyšlo bolševikovi a pravdoláskovským demokratům (přemluv bábu a dědka), tak to po masivních investicích do umělecké fronty vyjde i církvi. Tuším že bude mocná. Umělci mají mimořádný čich na nové pány. To se prostě musí uznat.

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…