Hájek: Volání po knihovně je populistický předvolební žvást

23.07.2010 21:09

Za naprostou hloupost a důkaz programové vyprázdněnosti politiky považuje vicekancléř pro komunikaci a kulturu prezidenta Petr Hájek obnovení diskuse o stavbě Národní knihovny podle Kaplického projektu.

Hájek: Volání po knihovně je populistický předvolební žvást

Necelé tři měsíce před komunálními volbami přišli někteří pražští politici s nápadem, že do volebních programů svých stran zanesou i návrh na výstavbu Národní knihovny podle projektu architekta Jana Kaplického. Svěřil se s tím předseda pražské TOP 09 František Laudát, jednoznačně pro je i kandidátka na primátorku za Věci veřejné Markéta Reedová, souhlasí také pražský lídr ČSSD Jiří Dienstbier mladší.

„Volání po Kaplického knihovně považuji za hloupý a populistický předvolební kalkul. Za ty obrovské peníze, které by stavba stála, by se dala pořídit milion plus jedna užitečnější věc," říká pro ParlamentníListy.cz Petr Hájek, zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky pro oblast komunikace a kultury. Právě prezident Václav Klaus v minulosti v nadsázce prohlásil, že by se přivázal k bagru, jen aby se knihovna podle Kaplického projektu nemohla stavět.

Vyprázdněnost politiky i spekulace o Havlově knihovně v Karolinu

Znovuobnovené téma tak není po chuti ani jednomu z prezidentových blízkých spolupracovníků. „Takovéto výroky, které jsou jednoznačně součástí předvolební kampaně, jen dokládají vyprázdněnost politiky. Tyto strany nemají programově co nabídnout, tak se chápou těch témat, která fungují," všímá si novinář a spisovatel Hájek toho, že politici nevědí, čím skutečně podstatným by měli voliče oslovit.

„Od ředitele Národní knihovny pana Hazuky vím, že jsou spokojeni s budovou Karolina a depozitářem v Hostivaři. To je pro potřeby Národní knihovny dostačující. Nevím, jestli volání po stavbě nové knihovny nesouvisí s tím, že chtěl mít Havel v Karolinu svou vlastní knihovnu. Ale to jsou jen spekulace," naznačuje Hájek pro ParlamentníListy.cz, že motivace některých vlivných zastánců výstavby nové knihovny by mohla souviset s osobou bývalé hlavy státu Václava Havla.

Populistický žvást stran, které se hlásí k rozpočtové odpovědnosti

Dalším z protiargumentů ředitele tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky je finanční náročnost stavby v době ekonomické krize. „Pikantní je, že s úvahami o stavbě, a tím i obrovských výdajích na ni, přišly strany, které se hlásí k vládě rozpočtové odpovědnosti. Je to populistický žvást v době, kdy se naopak všude hledají úspory," má Hájek jasno.

Možná i ti, co teď halasně prohlašují, že se v případě svého zvolení zasadí o výstavbu nové knihovny podle Kaplického projektu, si v koutku duše uvědomují nereálnost svých slibů, protože finanční prostředky na uskutečnění projektu by se sháněly jen s velkými obtížemi. „Je jim jedno, kolik peněz by se vyhodilo. Z kapes Pražanů - a možná nejen z jejich - by se jen vytahaly peníze. Šetří se a najednou by se z veřejných prostředků utrácelo za něco, co není vůbec třeba," uzavírá Hájek.

Čtěte také:

Exšéf knihovny: Nová knihovna musí stát, nejlépe Kaplického 

Kaplického chobotnice je znovu ve hře. Blíží se volby 

Kaplického chobotnička? Proč ne, říká Besser 

Chrchel nad Prahou je zpět, děsí se Paulczynski 

Koláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…