I pojištění sjednané přes internet má své háčky, buďte pozorní

18.03.2012 18:19

SUMA SUMÁRUM Jak si správně vybrat pojištění na internetu, kdy pojistku uzavřít, co vytisknout a jaké kontakty si pohlídat. Na co bychom neměli zapomínat a jak řešit pojistnou událost, na co všechno máme nárok? Nejen tyto informace se dozvíte v dalším dílu pořadu Suma sumárum, vysílaném každou neděli od 18:55 na ČT 2.

I pojištění sjednané přes internet má své háčky, buďte pozorní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Nabídky různých cestovek na prodloužené víkendy takříkajíc „za babku“ do známých destinací jsou všude. Lída s Petrem podlehli touze poznat za pár korun Benátky. Přes internet narychlo uzavřeli cestovní a úrazové pojištění a těšili se na zážitky. Kvůli zranění, nedostatku financí, neznalosti toho jak a na co byli pojištěni, se ale jejich původně bezvadný výlet na poslední chvíli změnil tak trochu v noční můru.

Je to jednoduché!

Skoro všichni ho máme, nebo alespoň známe. O kom, či o čem je řeč? O internetu, bez kterého si řada z nás neumí představit život. Je zdrojem rychlých práv, virtuálního snění, či obchodu.  Internet je čím dál, tím více, jak krize přichází a neodchází, zdrojem pro nás uživatele, jak třeba ušetřit, rychle bez námahy něco vyřešit, zaplatit.  Ale známe úskalí tohoto moderního vynálezu? Můžeme přes něj zařídit skoro všechno, jen musíme být opatrní.. Dokonce si přes internet můžeme pojistit i zdraví na cestách. Běžně se rozhodneme, že vyrazíme na cestu snů, ze dne na den. Krize – nekrize. Vyčistit si hlavu od běžných starostí...

Dárek k narozeninám

Už to tak bývá, rádi své blízké překvapujeme a obzvlášť, když mají narozeniny nebo nějaká významná výročí. Lída si dlouho přála, podívat se do Benátek. „Seděla jsem za šicím strojem a opravovala zipy do kalhot,“ vzpomíná paní Lída, která je švadlena.   „Najednou volal manžel a říkal, máš plavky? Trochu jsem si myslela, že má třeba v práci nějaký problém, nemůže mluvit a plavky jsou zástěrkou jeho skryté zprávy. Když to ovšem zopakoval, dodal k tomu, pořád jsem uvažoval, co Ti dát k narozeninám, poletíme do Benátek - na čtyři dny. Asi čekal, jak se budu radovat. Byla jsem sice nadšená, ale říkala jsem mu, že bude lepší, vše dobře probrat doma, zda na to máme a tak. V duchu jsem se už ale viděla na gondole. Na to nebude čas! Letíme už večer. pokračoval manžel. Tak se zabal a v pět jedeme na letiště.“Lídě zaskočilo v krku a už nic neřekla. Její muž ji ani nenechal domluvit a zavěsil.

Do Benátek, to je sen - i když narychlo

Rozešité kalhoty a oprava zipů holt budou muset počkat. Lída obvolala zákazníky, zda jí pár dnů počkají. Pochopili a záviděli. Benátky, to je sen, říkali svorně. Na přípravu zbývalo asi pět hodin. Nejprve si udělala kafe a na papír si sepsala, co nesmí zapomenout. Pasy nebo občanky - vzpomíná, jak se jednou s dětmi vraceli z hranic, když manžel nechal na stole pas..... „Tak, pasy už mám. Plavky taky, něco na sebe, protože byl začátek září, tak nic moc nepotřebuju. Dvoje boty, pantofle do hotelu....“ Když bylo vše v kufru, pořád měla Lída pocit, že v tom fofru na něco zapomněla, aha, zavolat rodině, že prostě jedou na zájezd.

Pojištění přes internet

Dcera se zasmála a skoro záviděla. „To je skvělé, táta to udělal dobře, ale znáš ho, aby něco doma nezapomněl.“ „No jasně, já se musím ještě pojistit, ale mám kartičku zdravotní pojišťovny, ale raději tam skočím. Pak mi došlo, že už je skoro půl páté a manžel tady bude v cuku letu. Internet, moje spása. Našla jsem stránky mojí pojišťovny, ale tam jsem to nějak nepochopila, asi v tom rozrušení, že mi to nejde tak rychle, jak bych chtěla.  Ale najednou jsem viděla odkaz na jinou pojišťovnu, a tak jsem neváhala. Pojistila jsem mě i muže přes internet u jiné pojišťovny. Vše mi během chvíle přišlo do mého mailu, a tak jsem pojala pocit klidu a jistoty. Mohli jsme vyrazit do města mých snů. Do Benátek.“

Zážitek na celý život

„Přistáli jsme a mne okamžitě ovanul přímořský vzduch, který tolik miluji. Vždy, když jsme někde byli, tak to bylo to první, co oddělovalo naši suchozem od vůní dálek vůní dálek.

Ještě večer jsme se po rychlém ubytování zasnili uprostřed města, které jsem doposud znala pouze z televizních cestopisů. Pozorovali jsme pokřikující gondoliéry a noční život v úzkých uličkách, ve kterých není problém se velmi brzy ztratit. Když jsem si vzpomněla, že ještě ráno jsem v Praze přemýšlela o tom, co budu vařit k večeři, tak jsem si připadala jako v pohádce. Další dny jen umocnily pocity z prvního večera.“

Třetí den je kritický

„V neděli jsme si řekli, že musíme využít každou minutu, co tady jsme a tak jsme rychle předbalili, protože odjezd domů se krutě přiblížil a my jsme chtěli ještě co nejvíce ochutnat město, které nás doslova uhranulo. Tak abychom už jen v pondělí ráno popadli věci a odjeli na letiště. Ale pořád byla neděle, venku krásných dvacet pět stupňů a my jsme se rozhodli jet vykoupat na Lido. Ještě popadnout plavky, co mám v koupelně a můžeme do vln. Jenže. Na podlaze zůstalo pár kapek vody a plavky letěly vzduchem a já taky.

Šílená bolest v kotníku a mžitky před očima, to bylo jediné, co jsem tenkrát cítila....“

Prachy v prachu

„Bylo jasné, že už se v Benátkách nevykoupu.  Ale taky nepostavím. Manžel chvíli bezradně sledoval, jak se válím po zemi a pak pochopil, že jediná cesta je zavolat sanitku. V nemocnici jsme nemuseli čekat, perfektní služby, ochotný personál. Vše klapalo jako na drátkách.“  „Máte to zlomené,“ starostlivě oznámil lékař. „Ostatně i rentgen, který nám ochotně ukázali, byl jasný, tak nevypadá zdravý kotník. Chtělo se mi brečet, nejen bolestí, ale tím, že jsem krásný pobyt tak zpackala. Manžel se sice tvářil, že se nic neděje, ale mně bylo jasné, že na tento výlet skutečně nikdy nezapomeneme. Při ošetření po nás zdravotníci sice nechtěli v nemocnici ani mou identitu, jen se zběžně zeptali, odkud jsme. Jenže platit se musí. Lámavou angličtinou se nám snažili vysvětlit, že musíme do kanceláře ukázat pojištění. Byli velmi milí a my neviděli žádný problém. Předložili jsme kartičku a čekali. Úředník ji několikrát obrátil a zavrtěl hlavou a ptal se, co máme dál? A my, už lehce zaraženě, že máme pojištění přes internet………. Prostě jsme ve čtvrtek letěli narychlo a nevytiskli si žádný papír pro pojištění přes internet.  A v tu chvíli mi došlo, že vlastně nemám nic v ruce, že když jsme ve spěchu odjížděli, tak jsem to už nedotáhla do konce.

Od pátku do neděle vpoledne to bylo moc fajn a odpoledne se v jedné vteřině prostě změnilo v noční můru….. Noha zlomená v kotníku, ošetření sice v pohodě, ale kartička „evropská“ nestačí, Italové prostě chtějí papír s potvrzeným pojištěním, které bylo sjednáno  přes internet... a navíc u jiné pojišťovny.Lídin manžel volal na český konzulát, protože už neměli dost peněz, platil sanitku z hotelu, neměli platební kartu.........tam, kde byli, nefungovalo internetové připojení, prostě hodně náhod a neznalost jazyka dohromady. Právě až konzulát  zajistil rychlou platbu přibližně 5 tisíc korun, které ji de facto vlastně  půjčil, protože to se všechno odehrálo v neděli a nebylo možné komunikovat s pojišťovnou. Co dodat, jazyková bariéra dokonala své. Nakonec jsme museli zaplatit mou zlomeninu v hotovosti. On by to nebyl zase takový malér, mít hotové peníze a nebo alespoň doklad o tom, že pojištění opravdu proběhlo. Ona mezinárodní kartička cestovního pojištění někdy vůbec nemusí stačit. Bohužel i neznalost jazyka udělala své. Ale berle mi dali zdarma.“

Konec dobrý všechno dobré !

„Po návratu z prodlouženého víkendu jsem zavolala do pojišťovny a vše šlo jako po másle. Několik tisíc za moje škobrtnutí v Benátkách jsme dostali zpět asi po třech měsících………..,“  říká Lída již zase skákající přes kaluže a s kotníkem bez trvalých následků. Tedy poučení pro další cesty. Vždy mít v ruce dokladů o pojištění více, nevíte totiž, zda se na místě, kde budete a něco se vám přihodí, bude nacházet počítač s internetem.

Příběh paní Lídy, ale i mnoho rad, jak neudělat chybu při objednávání čehokoliv přes internet, názory známých osobností, jak to dělají oni, to vše uvidíte v pořadu Suma sumárum na ČT 2 v 18.55 hod 18.3.2012.

Příště….

Říká se, kdo nerozumí penězům, ten si je nezaslouží. Umět hospodařit se svými penězi a správně obhospodařovat své finanční produkty, znamená šetřit. Tak proč platit něco zbytečně? Ale kde získat informace o finančních produktech a jak se naučit financím lépe porozumět a tak ušetřit? Poradí vám naši odborníci. Co vědí nejen o svých financích vám řeknou známé osobnosti a svůj názor přidají  i děti. A nebude chybět ani glosa makroekonoma Tomáše Sedláčka, který vysvětlí, proč porozumět světu kolem nás, je tak složité.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…