Jak svět burcuje proti boji s rakovinou

04.02.2011 0:00

Rakovina patří mezi neobávanější, i když zároveň nejrozšířenější nemoci současné populace, která zasáhla celý svět. Je Bílou nemocí současnosti.

Jak svět burcuje proti boji s rakovinou
Foto:
Popisek:

Onkologická onemocnění jsou novodobou metlou lidstva. Zasahují všechny orgány v těle člověka a bránit se této chorobě  je stále velmi obtížné. Počet nemocných se plynule zvyšuje a i když vědecký pokrok nás posunul dosti daleko a umožňuje poměrně vysoké procento pacientů vyléčit, stále ještě není známa přesná příčina patologického růstu zhoubných buněk a nebyl nalezen  účinný lék na tuto zhoubnou chorobu. Známe pouze některé rizikové faktory a ani ty nejsou jednoznačné. Stále je ještě hodně lidí, kteří  umírají na rakovinu.

Světová zdravotnická organizace a různé neziskové subjekty bijí na poplach, protože jedním z hlavních důvodů je nedostatečná osvěta  a prevence. Velká většina úmrtí je zapřičiněna tím, že je zhoubný nádor objeven pozdě, tehdy, když už zasáhl i okolní orgány a jeho léčení je nemožné.

Důvodem je nedostatečná péče populace o své zdraví  a také psychologické důvody - strach z objevení nemoci a tzv. "strkání hlavy do písku" a to i tehdy, když už má pacient potíže. Leckdy je nádor  objeven náhodu, až v souvislosti s jiným vyšetřením.

Všichni známe Český květinový den, kdy v květnu potkáváme na ulicích studenty prodávající žlutý květ měsíčku. Výtěžek z prodeje slouží k osvětě a prevenci právě při boji s rakovinou.

Světový den proti rakovině byl ale vyhlášen na 4. února. Tehdy také probíhá většina světových akcí, která burcují vlády a kompetentní činitele, aby se zapojily účinně do zatím nerovného boje a finančně jej podpořily. Tento den také mnohem důrazněji připomínají nutnost prevence a osvěty proti této zákeřné, zhoubné chorobě, která, jak jsme se mohli již mnohokrát přesvědčit, se nevyhýbá nikomu  a nikdo proti ní nejsme imunní.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…