Jiří Bezák: Pravda je vládou ohrožena

24.06.2012 18:33

Otevřený dopis českým zákonodárcům.

Jiří Bezák: Pravda je vládou ohrožena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha panenky Marie

Vážené poslankyně a poslanci,

Platforma pro přímou demokracii, sdružující 14 občanských iniciativ a koordinačních center HV v  čele s Občanskou iniciativou Čas na změny Vás vyzývají, aby Jste pro vládní návrh zákona o tzv. církevních restitucích  nezvedli ruku, tj. nehlasovat pro něj!

Zdůvodnění:

Vztah státu a církví, zejména katolické, prošel různými historickými údobími. V podstatě vzájemné ovlivňování, přínosy i zápory nastolily situaci, která vyvrcholila v pozemkovou reformu v dobách Rakouska-Uherska, která byla i po vzniku samostatného Československa v podstatě akceptována a upravována i v době prezidenta T. G. Masaryka. Poslední úpravy byly za demokratického režimu v roce 1947. Tyto fakta nelze popřít!!! Pokouší-li se někdo z politiků navodit situaci, která by došla ke změně před rok 1948, pak upozorňujeme naše české zákonodárce na velice nebezpečnou situaci pro samotnou existenci České republiky. Zpochybňování Benešových dekretů a prolamování hranice roku 1948 otevírá pandořinu skříňku!

Vystupování ministra financí Kalouska v této otázce považujeme za destruktivní a demagogické! Jak může politik, který v kauze CASA nehorázným způsobem napadá vyšetřovatele z Policie ČR takovými slovy, že jde o policejní zvůli, vůbec demagogicky tvrdit, že jde o narovnání křivd vůči církvím. Tento ministr by měl neprodleně už jen za své výroky spolu s premiérem Nečasem, jenž mluvil o jakési klice policejních plukovníků, podat demisi. Je skandální, že v demokratickém státě za jaký se ČR považuje, tito vrcholní politici znevažují a ovlivňují nebo i dokonce zastrašují vyšetřování kauzy CASA nebo i zakazují domovní prohlídky u obviněných v kauze PROMOPRO, která míří k ministrovi Vondrovi. Za jen tyto výroky by na západ od našich hranic pán Kalousek už nebyl ministrem a premiér Nečas premiérem! Uvědomujete si to vůbec vážení zákonodárci?

Vrátíme se však k otázce tzv. církevních restitucí. Náš návrh, vycházející z logického selského rozumu zní:

V souladu s nálezem Ústavního soudu je třeba církvím vrátit svatostánky, nikoliv zemědělské, lesní pozemky a peníze!

ČR jako nástupnický stát po zaniklém Československu je odpovědný za právní kontinuitu s rokem 1919 a 1947, kdy byla omezena práva s nakládáním majetku církvemi. V letech 1990 a 1991 bylo našim občanům ze strany Občanského fóra jasně deklarováno, že v restitucích se nepůjde před rok 1948 !!! Platforma pro přímou demokracii a Občanská iniciativa ČAS NA ZMĚNY, hájící zájmy většiny občanů ČR jasně a zřetelně požaduje dodržování právní kontinuity, což v praxi znamená vydat církvím pouze kláštery, kostely, chrámy, kaple, fary a pozemkové parcely, na nichž tyto svatostánky k bohoslužebným obřadům stojí! Lesní, zemědělské a vodní plochy - parcely musí zůstat v majetku státu, neboť jejich vydání od státu darem církvím nemá od občanů potřebný souhlas! Finančnší vyrovnání nebo jakékoliv peněžní dary státu církvím jsou nepřípustné a nezákonné! My, občané ČR požadujeme neprodleně vypsat k tzv. církevním restitucím pro výkonnou,  soudní i zákonodárnou moc závazné referendum tak, aby nikdy v budoucnu nikdo nemohl zpochybňovat rozhodnutí českého lidu v této otázce!

Pokud Nečasova vláda protlačí v parlamentu Zákon o tzv. církevních restitucích proti vůli českých občanů, budou se ministři, poslanci a senátoři, hlasující pro tento zákon zodpovídat z vlastizrady českých národních zájmů!

Doposud se katolická církev nevyrovnala s českým národem v otázce upálení Mistra Jana Husa jeho blahořečením za svatého a ani se neomluvila za příkoří, která českému národu způsobily křižácká tažení do husitských Čech, vyhánění jinověrců - Jan Ámos Komenský, hony na "čarodějnice", jejich upalování  Koniášem a zabíráním jejich majetků. Do dnes jsem neslyšel slova, která by z úst papeže tuto epochu " slavných vítězství katolické církve nad vzpurným národem" správně pojmenovala. Domníváme se, že pokud bude kardinál Dominik Duka osobně žalovat stát ČR kvůli tzv. církevním restitucím, dostane se katolická církev i on osobně do palby národní kritiky, sníží se stav věřících a navíc se připravte i na následné žaloby nespokojených restituentů, kteří budou vůči církvi v nevýhodě! Dar, který chce Nečasova  vláda předat katolické církvi proti vůli českého národa, se změní v danajský dar. Církev, dle Ježíše Krista má být skromná, sloužit Pánu Bohu a hájit desatero. Nevíme nic o tom, že by v desateru stálo, že lid musí dávat církvi majetky, které nenabyla poctivě, ALE lstí, vraždami a jinými trestuhodnými činy v minulosti. Pokud rakousko-uherský císař pozemkovou reformou církev připravil o některé majetky a po vzniku Československa v roce 1919 to bylo znovu potvrzeno reformou a v roce 1947 uzákoněnou novou pozemkovou reformou, byly vztahy státu upraveny v neprospěch církve a ve prospěch lidu zákonně. Nezbývá církvi katolické nic jiného, než považovat to  za trest boží, který si církev za staletí útrap našeho lidu plně zaslouží!  Má-li být oboustranně spravedlivým narovnání vztahu státu s církvemi, pak stát tvoří občané. Jejich vůle zní: církev nemá vlastnit nic víc než svatostánky a pozemkové parcely, na nichž tyto svatostánky stojí!

V rozporu se skutečností je rovněž tvrzení kardinála Duky. Často bývá  dotazován na otázky spojené s majetkovým narovnáním mezi státem a církvemi a odpovídá, že nejde o bohatství, ale zdroj pro financování dobrých věcí. Tážeme se Vás i kardinála Duky:

"Když za 2 tisíce let existence katolické církve, církev nesmírně zbohatla, zatímco v třetím tisíciletí desítky, možná i stamiliony lidí na světě nemají na obživu, umírají miliony dětí podvýživou, na nemoci, hlady a v neskutečné bídě, kde je záruka, že miliardy Kč, které se uzmou důchodcům z důchodů, rodinám od dětí zvýšenou DPH na potraviny, budou opětovně dány církví potřebným?"  Odpovíme si lehce: " Nikde!" Katolická církev, známá v poslední době sexuálními skandály, nejenže nespasí chudé tohoto světa, ale bude nadále kumulovat nesmírné bohatství a majetky tak,  jako je tomu ve Vatikánu - v cizí mocnosti, jejíž zájmy bezprecedentně čeští církevní hodnostáři hájí - proti národním zájmům své vlasti a lidu.  Nejenže miliardy Kč skončí na patřičných účtech, ale za pár let bude církev znovu žadonit u státu o peníze na opravy církevních kulturních památek z peněz daňových poplatníků. Ano, taková je skutečnost!

Pokud si vážení zákonodárci toto neuvědomujete a budete hlasovat pro vládní návrh výše uvedeného zákona tak, buď jste naivní hlupáci, kteří nemají v našem parlamentu co dělat, nebo jste podplacení církevní mocností! Jiná možnost totiž neexistuje!

Hlavní koordinační centrum Platformy pro přímou demokracii (3PD) a Občanské iniciativy Čas na změny (OIČNZ)

mluvčí Jiří Bezák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Bezák - profil

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…