Karlovarská losovačka opět na scéně. Případ otevřelo vnitro

24.01.2011 22:10

Inspekce ministra vnitra znovu otevřela případ takzvané karlovarské losovačky, který se stal symbolem manipulace při zadávání veřejných zakázek.

Karlovarská losovačka opět na scéně. Případ otevřelo vnitro

Podle informací serveru Aktuálně.cz inspektoři na podnět ministra vnitra Radka Johna (VV) prošetřují, zda protikorupční policie nepochybila, když v roce 2008 případ odložila. 

"Máme podezření, že v tomto případě došlo k obrovské skartaci dokumentů," uvedl John. Mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová Aktuálně.cz řekla, že se seznamují s dostupnými materiály. 

Losovačka hitem na YouTube 

Karlovarská losovačka se v Česku stala pojmem. Záběry ze sporného losování účastníků tendru na stavbu sportovní haly za asi 1,2 miliardy korun viděly na webu youtube.com desetitisíce lidí. Dvouapůlminutový snímek dokazuje, že organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Losující to komentoval tak, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. Všemu přihlížela notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo.

Antimonopolní úřad za sporné losování udělil radnici v Karlových Varech rekordní pokutu 500.000 korun. Výběrové řízení označil za zmanipulované. Jeho závěry potvrdil i Nejvyšší správní soud. 

Nakonec halu za více než miliardu nakonec postavilo sdružení firem Syner, Baustav a Metrostav, které bylo vylosováno jako poslední a před jehož výběrem byla nestandardní prodleva. Hala byla otevřena loni v červnu a byla to největší investiční akce města v jeho novodobé historii. 


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…