Klaus není sám. S kritikou důchodů souhlasí i Filip: Mají nás za hlupáky

04.03.2011 14:44

Prezident Václav Klaus zkritizoval vládní důchodovou reformu. Částečný souhlas s jeho kritikou vyjádřili opoziční politici a návrh nemá ani stoprocentní zastání v ODS.

Klaus není sám. S kritikou důchodů souhlasí i Filip: Mají nás za hlupáky

Prezident Václav Klaus především zkritizoval, že vládní reforma nebyla důkladně prodiskutována v médiích a relevantních fórech.

Rovný důchod

„Všiml jsem si, že jsou téměř všichni (překvapivě včetně naší odborné veřejnosti) v podstatě zaskočeni rychlostí vyhlášení reformních záměrů a stejně tak detaily navrhovaného systému, které byly zformulovány, aniž by proběhla - na jakémkoli relevantním fóru, tedy i v médiích - seriózní debata o základních myšlenkových východiscích této reformy, což je velká chyba," napsal Klaus.

Více:
Prezident Klaus: O čem jsme se při diskusi o důchodové reformě zapomněli bavit
Ekonomové s profesorem Klausem nesouhlasí. Na Hradě chybí internet?

Podle prezidenta by reformou „s velkým R" mělo být sdělení, že se dosavadní systém nemůže udržet a že se na jeho změnu musí všichni začít co nejdříve připravovat. „Mělo by být řečeno dostatečně hlasitě, že dosavadní, tzv. průběžný důchodový systém už nikdy v budoucnu nebude schopen poskytovat dnešní (a to ještě z různých stran kritizovanou!) úroveň důchodů ve vztahu k předcházejícím příjmům. Díky tomu musí být nejdříve ze všeho zásadně redefinován cíl a smysl státem organizovaných důchodů," míní prezident.

„Musí být jasně řečeno, že státem vyplácený důchod má znamenat pouhé základní zabezpečení člověka na stáří a že všechno navíc už bude jen a jedině jeho svobodnou, dobrovolnou volbou (s různými variantami státní podpory penzijních schémat nebo - a to by bylo nejlepší - úplně bez této podpory). ´Zabezpečovací´ základní důchod by měl být maximálně rovný, tedy v podstatě solidární, nikoli zásluhový," dodal prezident, který nepřímo zkritizoval i povinně volitelné spoření do soukromých penzijních fondů.

Fajmon proti zvyšování daní

Otevřeně za prezidenta se postavil europoslanec a člen výkonné rady ODS Hynek Fajmon. „Stanovisko pana prezidenta k důchodové reformě zcela sdílím. V tomto duchu jsem se vyjádřil i na pondělním zasedání výkonné rady ODS. Zvyšování daní, které vláda plánuje, nemá moji podporu," řekl ParlamentnímListům.cz Hynek Fajmon.

Podle místopředsedy Rozpočtového výboru Michala Doktora jsou některé části návrhu ušité horkou jehlou a ten je tak poškozován je jako celek. „Takto by nebyl atraktivní pro občany," dodal Doktor.

Penze je odpovědností občana

Podle europoslance a člena Výkonné rady ODS Ivo Strejčka je rychlost projednávaní důchodové reformy patrně podřízena legislativním termínům ve vztahu k regionálním volbám 2012. "Nepreferuji fondový, byť dobrovolný systém. Ten považuji za doplňkový. Dal bych přednost svobodné volbě každého občana, kam si bude své peníze spořit či investovat s vědomím, že si hlavní část penze musí obstarat sám," souhlasí Strejček s Klausem.

Jsou však další členové ODS, dokonce i v grémiu a výkonné radě, kteří si myslí, že premiér a předseda ODS Petr Nečas příliš ustupuje Miroslavu Kalouskovi a TOP 09 a reforma není žádnou reformou a zvyšování daní není pravicovým principem. Nechtějí však Nečase kritizovat veřejně. Ministr průmyslu Martin Kocourek se oficiálně jménem ODS za reformu postavil.

Lidé nejsou zvyklí se o sebe postarat

Předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek se za reformu postavil. „Je to názor pana prezidenta-ekonoma a jako takový ho samozřejmě respektuji. Na druhou stranu o těchto všech věcech rozhoduje vláda a parlament v určitých ekonomických a politických okolnostech a čas hraje velmi důležitou roli," řekl redakci Suchánek.

„Osud Klause je, že myslí o dva, o tři kroky dopředu než ostatní. Pak se bavíme, zdali důchodové spoření povinné či nepovinné. Nikdo neví, co by se pak stalo s těmi, kteří by si individuálně nic nenaspořili. Nejsme v Americe, nejsme ochotni říct tady máte rovný důchod a zbytek si naspořte sami. Ti lidé nezmizí, budou tady a když jich bude hodně, tak si žádná vláda nedovolí nechat je dožít pod mostem. Je potíž, že v Americe jsou lidé zvyklí, že se musí celý život o sebe postarat, zatímco tady ne. To je ten největší problém," řekl redakci senátor Jaroslav Kubera.

Podle Urbana reforma nemá šanci na uskutečnění

Reformu hájí i člen Výboru pro sociální politiku Martin Vacek z Věcí veřejných. „Respektuji názor pana prezidenta, ale důchodová reforma se řeší již patnáct let. Je přirozené, že vláda přijde se svým konkrétním návrhem, ten předloží a pokud gtakový návrh podporu nezíská, bude přepracován. Divím se, že pan prezident se svými politickými zkušenostmi takový návrh nechápe," řekl redakci Vacek.

Opozice částečně souhlasí s Klausem. Podle místopředsedy ČSSD a poslance Milana Urbana kritika prezidenta Kaluse dokládá, jak nedomyšlenou představu o penzijní reformě má vláda. „Aby mohla fungovat, měla by mít podporu odborné, ale i ostatní veřejnosti. Je zřejmé, že tomu tak není a proto jsem přesvědčen, že nemá šanci na realizaci. Bohudík," řekl ParlamentnímListům.cz Urban.

"Prezident má pravdu. To jsem říkal bez zájmu médií již před 14 dny," posteskl si poslanec ČSSD Jiří Paroubek.

Fondy budou vytunelovány, bojí se Filip

Předseda KSČM Vojtěch Filip s Klausem s prezidentem částečně souhlasí v tom, že nebyla o důchodové reformě solidní debata a rovněž že optimálním řešením není podpora soukromých penzijních fondů. Podle Filipa neexistuje žádná garance, že fondy nebudou v budoucnu vytunelovány.

„Mají lidi za hlupáky? Kdo zaručí, že fond nevyvede jeho aktiva třeba do zahraničí nebo že fond nezkrachuje," řekl Filip ParlamentnímListům.cz, který ale nesouhlasí s návrhem rovného důchodu. Podle něho od dob Bismarcka nikdo nic lepšího než průběžný důchodový systém nevynalezl a mělo by se pouze jednat o určitých parametrických změnách.

Více:
Vláda řeší důchody moc rychle, namítá Klaus
Člen rady NERV: Výkřiky o tom, kolik zaplatíme za rohlík, jsou zbytečné 
Nečas: Děti by mohly přispívat na důchody rodičům 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…