Kníže a Nečas? Konec hulvátství v politice, raduje se Marek Eben

04.06.2010 10:26

Volby dopadly úplně jinak, než čekal Marek Eben. Jejich výsledky jsou pro populárního moderátora velice příjemným překvapením.

Kníže a Nečas? Konec hulvátství v politice, raduje se Marek Eben

Pár dnů před volbami se herec, moderátor a zpěvák Marek Eben obával v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, že dopadnou špatně. Skoro jako vždycky, myslel si. Voliči ale rozhodli jinak, než předpokládal. „Je to velice příjemné překvapení. Český národ mě překvapil svou prozíravostí," komentuje Eben výsledky pro ParlamentníListy.cz. Teď je ale podle něj velice důležité, aby ti, které volby vynesly do výšin, nezklamali očekávání.

„Musím pogratulovat těm, co nastartovali kampaň Vyměňte politiky. Když lidé viděli výsledky, jakých tím dosáhli, tak si myslím, že si uvědomili svou možnost něco ovlivnit. To by mohlo v politickém životě zůstat," pochvaluje si Marek Eben to, jak se voličům podařilo promluvit do pořadí na kandidátkách.

Stranu jsme ochotni tolerovat, ale tebe, chlapče, ne

„Volič získal na významu a ti, co spoléhali, že s úspěchem strany se zase svezou i oni, se přepočítali. Voliči svým kroužkováním řekli: ´Stranu jsme ještě ochotni tolerovat, ale tebe, chlapče, ne´. A to je moc důležité," raduje se moderátor z toho, že se díky preferencím pročistilo prostředí ve Sněmovně.

Podle něj bodovaly u českého národa slušnost a důvěryhodnost, což se nejvíce projevilo u předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. „Kníže není prvoplánový hezoun. Možná by i nějaký odborník na marketing řekl, že se tah s ním nemusí vydařit, ale lidé tu kvalitu objevili," říká Marek Eben, který byl před volbami nakloněn dát hlas právě pro TOP 09. „Také to tak dopadlo," prozrazuje moderátor, koho volil, a dodává, že i on kroužkoval, ale všechny čtyři možnosti nevyužil.

Hulvátství zmizelo s těmi, co ho představovali

Podle výsledku voleb by nemuselo dojít na povolební tahanice, jak Eben původně očekával. „Bylo by dobře, kdyby se dohodli. Měli by na sebe vzít společnou odpovědnost, ne že bude jedna strana stát uprostřed a čekat s každým zákonem, jestli se bude líbit, nebo ne," říká jeden z nejlepších českých moderátorů.

Ten je fascinován změněným politickým klimatem. „Když jsem pozoroval noblesu, s jakou jednají pánové Schwarzenberg a Nečas, tak jsem si uvědomil, jak se absolutně dokáže změnit politická kultura. Jak zmizelo to hulvátství s těmi, co ho představovali," uzavírá Marek Eben rozhovor pro ParlamentníListy.cz.

Související:

Marek Eben: Volby dopadnou špatně. Jako vždycky

Dnešní politické debaty? Křičí na sebe jak u piva, říká odborník 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…