Mediálního odborníka bije do očí obrovská chyba Karla Schwarzenberga

19.01.2013 9:20

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Páteční prezidentský duel v televizi Prima family vyzněl podle mediálního odborníka Jiřího Mikeše pro Miloše Zemana. Expremiér byl ve srovnání s Karlem Schwarzenbergem pohotovější v reakcích a uplatňování svých znalostí, ale působil i uvolněněji než jeho protivník.

Mediálního odborníka bije do očí obrovská chyba Karla Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: V divadle Hybernia se konala debata dvou finalistů prezidentské volby. Moderoval Václav Moravec

Zemanovi se podle odborníka povedlo také dostat do diskuse poválečný odsun Němců, za nějž by podle Karla Schwarzenberga šel prezident Edvard Beneš a celá tehdejší československá vláda v dnešní době před Haagský tribunál. Přitom předseda TOP 09 zapomněl zmínit, čeho se Němci dopustili na českém národu.

Druhý ze čtyř plánovaných televizních střetů mezi prezidentskými kandidáty pro druhé kolo historicky první přímé volby vyzněl podle mediálního experta Jiřího Mikeše ve prospěch Miloše Zemana. „V uplatňování vědomostí a názorů byl Miloš Zeman jako vždy pohotovější, Karel Schwarzenberg zase v odpovědích jednodušší. A odpovídal vtipně, byť ne třeba tak podloženě jako pan Zeman. Navíc se panu Schwarzenbergovi nepovedl závěr, kdy přišel s tou privatizací Mostecké uhelné. Tam se seknul,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš, proč považuje za vítěze prezidentského duelu Miloše Zemana.

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

Bývalý předseda vlády působil lepším dojmem nejen obsahem odpovědí, ale i vizuálně. „Nedostatkem Karla Schwarzenberga byla řeč jeho těla. Nebyl uvolněný a jeho pohyby hlavou tak trochu připomínaly loutku. Navíc špatně seděl, nohy neustále roztažené, kdežto Miloš Zeman byl uvolněnější a svým způsobem elegantnější. Vůbec ale nevím, proč vlastně seděli v takových velkých sedačkách. Ty jsou úplně strašné, dlouhé, pořád jsem čekal, že k nim někdo přijde a sedne si k nim. Ta scénografie, stejně jako o den dříve  v České televizi, byla i na Primě hrůzná,“ kritizuje lektor komerčních komunikací na Vysoké škole ekonomické.

Schwarzenberg zapomněl říct, čeho se dopustili Němci na českém národu

„Myslím, že by oběma prospělo, kdyby řekli, že se při debatách nechtějí rozvalovat na pohovkách, že tam nechtějí sedět jak oslové, ale že národu ukáží, že jsou na tom dobře fyzicky a že se během prezidentského duelu nebudou válet v lenošce. Hned by to bylo zajímavější, ale je otázka, jestli na to půjdou. Kdyby stáli za pultíkem jako při superdebatě v České televizi před prvním kolem prezidentské volby, tak by se mohly využít detailní záběry, kdo jak se potí, jak se usmívá. Ani ta práce kameramanů není dokonalá,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš, guru v oblasti reklamy.

Jedním z nejvážnějších probíraných témat byl poválečný odsun Němců z československého území. „Myslím, že Miloš Zeman je velice mazaný, když se vrátil ke čtvrtečnímu Schwarzenbergovu vyjádření ohledně Benešových dekretů, a tomu, že by prezident Beneš skončil s celou tehdejší československou vládou před soudem v Haagu. Schwarzenberg ale zapomněl říct to, že čeho se dopustili Němci na českém národu byly strašné věci a nedají se srovnat s tím, co udělali Češi po skončení války. To od něj nebylo dobré a Zeman toho šikovně využil,“ upozorňuje mediální odborník na velkou Schwarzenbergovu chybu.

Zeman si na klopu připnul českou vlaječku a zmínil manželku Češku

Na toto téma byl Miloš Zeman viditelně dobře připraven, což neopomněl podtrhnout připomenutím české vlaječky v klopě svého saka, což prý bral jako protiváhu tomu, že jeho soupeř mluvil v diskusi o den dříve jako Sudeťák. Téma češství zmínil i ve chvíli, kdy mluvil o tom, že jeho manželka půjde volit, protože je Češka. „Část národa by určitě chtěla mít na Hradě někoho, s kým souzní, kdo je ryzí Čech, jehož manželka je Češka a mluví česky,“ připouští pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš, že Němka jako první dáma po boku českého prezidenta nemusí být pro každého přijatelná.

„I když na druhou stranu jsou zase lidé, kteří si přejí, aby na Hradě byl člověk noblesní, se šlechtickou výchovou. Ale rozhodne se až příští týden a já si myslím, že se ten souboj bude dále přiostřovat. Už nyní tam zaznělo slovo sudetský, ty nálady tady jsou. A každá akce budí reakci a reakcí na panevropeismus a globalizaci je zdůrazňování národní historie. Také to může mít na některé voliče vliv,“ podotýká Jiří Mikeš.

Zábavností a humorem byli kandidáti naprosto srovnatelní

Vyrovnaně viděl počínání obou kandidátů na poli zábavy. „Tam jsou oba naprosto srovnatelní, rovněž i přístupem k humoru, tam žádný z nich toho druhého nepřevýšil. V tomto ohledu to byli naprosto vyrovnaní soupeři,“ myslí si mediální odborník, že v tomhle ohledu Karlu Schwarzenbergovi neublížila ani horší výslovnost. „Na to, že si šlape na jazyk jsme si už zvykli, to nebude hrát při rozhodování žádnou velkou roli. Naopak to někomu může připadat i milé, navíc lidem bez chyby se nevěří,“ dodává.

Jinak je přesvědčen, že poradci obou prezidentských kandidátů jim nemají příliš co vytknout nebo měnit pro zbývající dvě televizní debaty. „Panu Schwarzenbergovi by měli jeho poradci říct, že by měl jinak sedět a jinak pohybovat hlavou. Ale jsou to oba silné osobnosti, které mají určité návyky a týmy jejich poradců je mohou jenom lehce korigovat a říct jim, čeho se mají vyvarovat, ale že by je mohli nějak podstatně změnit, to určitě ne. Protože, jak se říká, staré psy novým kouskům nenaučíš,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Vyjádření podporovatelů byla k ničemu, stejně jako hulákající klaka

Závěrem si neodpustí výtku k ne úplně vydařené podobě této prezidentské debaty na FTV Prima. „Vůbec žádný význam neměly prostřihy s vyjádřeními podporovatelů ať už jednoho či druhého kandidáta. Daleko lepší by bylo, kdyby se tam vyjadřovali politologové, sociologové či profesoři, a ne ti, které televize vybrala. A občas jsem si připadal, že jsem na fotbalovém stadionu. Nevím, proč jsme si zvykli na to, že tam musí být klaka, která huláká a demonstrativně nosí nějaké odznaky a připomíná to souboj Sparty proti Slavii,“ uzavírá mediální odborník hodnocení televizního duelu prezidentských kandidátů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …