Miliardové handly na Ministerstvu životního prostředí. Kvůli komu prý zdražuje elektronika

14.08.2014 13:22

Zdá se vám elektronika v obchodech drahá? Není divu. V ceně každého elektrospotřebiče platíte totiž i takzvaný recyklační poplatek. Ten se má následně využívat na to, aby mohl být výrobek po konci své životnosti řádně a bezpečně zrecyklován. U velkých spotřebičů, jako jsou ledničky, se doplácí řádově dvě stě korun, u menších spotřebičů jsou to desítky korun.

Miliardové handly na Ministerstvu životního prostředí. Kvůli komu prý zdražuje elektronika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně začala bitva o služební zákon

Problém je v tom, že dnešní technologie jsou tak pokročilé, že recyklace starých spotřebičů je sama o sobě zisková. Firmy totiž výhodně prodávají třeba kovy jako měď, cín nebo hliník, které spotřebiče obsahují.

Právě o tento elektropoklad se nedávno strhla bitva v Parlamentu. Ministerstvo životního prostředí předložilo novelu zákona, která fakticky přesměrovávala veškerý elektroodpad a s tím i všechny vybrané recyklační poplatky do rukou několika málo monopolních firem, které si navíc výši tohoto poplatku samy určí. Všichni malí zpracovatelé jsou tak fakticky určeni ke krachu.

Právě postoj Ministerstva životního prostředí je velmi podezřelý, řekl ParlamentnímListům.cz jeden z poslanců opozičních stran, který si ale nepřál být jmenován. Snahou ministra a jeho úředníků by podle jeho slov mělo být nevytvářet na trhu monopol, ale naopak ho otevřít pro všechny. Díky větší konkurenci by prý klesly poplatky za recyklování. Takto postup ministerstva nahrává velkým firmám jako Asekol, Elektrowin nebo Rema Systém, které tak podle slov poslance získávají miliardové kšefty.

O tuto problematiku se ve sněmovně zajímala poslankyně Olga Havlová, která prozradila: „Chtěla jsem problémové pasáže v zákoně změnit, ale poslanci hlasovali podle pokynů, které dostali od zlobbovaného ministerstva. Naprosto zřejmé bylo i působení lobbistů v Senátu. Senátní výbor pro životní prostředí se nejprve shodl na tom, že zákon není kvalitně připraven, ale hned týden nato ho poslal s kladným stanoviskem dál. Někteří senátoři během pár dní úplně otočili," řekla Havlová.

Celá kauza tím ale rozhodně nekončí. Poškození malí zpracovatelé se podle všeho obrátí na Ústavní soud a zvažují i arbitráže. „Zákon jim totiž úplně zlikviduje jejich podnikání. Občané se pak dočkají zvýšených recyklačních poplatků, které si budou diktovat velké firmy s monopolním postavením. Radím se s odborníky a připravujeme změnu zákona," uzavřela poslankyně Havlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…